Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Papagáj röptetése madár hámmal?

Papagáj röptetése madár hámmal?

Figyelt kérdés

Úgy tudom van egy kis hasznos szerkentyű amit rá lehet tenni a papagájokra szabadtéri röptetés céljából. Na de, ez hogy működik... több fajta hosszúság van, és a madár, mint a kutya a pórázon, köröket ír le mert megszokja a megszabott távot?

Olvastam egy olyat is a papagája mellette repült miközben a gazda a bicajon ült. Sem futva sem biciklin ülve nem lehet elérni azt a sebességet amivel mondjuk egy kakadu vagy egy kis papagály repül. (mert én egy kakadut szeretnék).... Akkor hogyan mennek/repülnek egymás mellett... a madár felveszi a gazdája sebességét?... én ezt nem tudom elképzelni.

2014. júl. 12. 23:52
 1/10 anonim ***** válasza:

Ha elfogadsz egy tanácsot akkor külföldi Aviator hámot veszel,szerzel(vagy csinálsz házilag) mert a Magyarországon kapható elméletileg jó de amikor gyakorlatilag rakod rá a madárra elég zavaró főleg a madár számára hogy ezer helyen kell befűzni ezáltal "rángatni" a madarat. Na meg egy kakadu simán kinyitja a rajta lévő karabinert.

Az Aviator 1 részből áll és semmit se kell befűzni csak húzni,a madár testéhez igazítani és mivel 1 részből áll nincs rajt karabiner.

A használata egyszerű, én is használom igaz a magyarországit de csak azért mert amikor vettem még nem tudtam a hátrányait,nem ismertem az Aviatort és nimfák esetében nem lehet baj a karabiner kinyitásából de ők se rajonganak a felrakási procedúráért csak eltűrik.

Gyárilag 1 hosszúságú van. DE megfelelő,strapabíró mégis könnyű anyagból(én nimfákhoz kenderzsineget használok) lehet csinálni belőle olyan hosszú pórázt amekkorát csak akarsz. Az a lényeg hogy a gyári póráz(gumi) végéhez kapcsolódjon mert a gumi nélkülözhetetlen a madár biztonságához.

Reptetés előtt rövid pórázon fogva vidd ki,sétálgass vele sokat,sokszor hogy szocializálódjon. Autók, dohányzó emberek közé ne vidd. Olyan helyen reptess ami messze van minden ilyesmitől elvégre a kinti repülés lényege a madár egészsége,egészségesebbé tétele. És CSAKIS olyan helyen reptess ahol ha elrepül a madár és a póráz teljes hosszát kihasználva repül egy kört NE tudjon beleakadni a póráz se fába,se bokorba,se oszlopba, se másba.

Vagy úgy repteted hámmal hogy lerakod valahova és hívod mire ő jutalomfalatért,dicséretért,vakargatásért rád repül. De ehhez előbb lakáson belül hám nélkül kell ezt megtanítanod neki és heteken,hónapokon át gyakorolni mindennap hogy ki tudd tolni a távolságot több méterre.

Vagy azt tanítod meg neki lakáson belül hogy ha kimondasz egy bizonyos szót,mutatsz egy bizonyos kézjelet vagy hasonló és elrepteted,eldobod a kezedről akkor ő repüljön vissza hozzád akkor is ha csak második vagy harmadik próbálkozásra tud leszállni rajtad(azaz ha elhajolsz,nem teszed fel a kezed vagy hasonló ne essen pánikba hanem repüljön még egy kört és próbáljon meg újra leszállni rajtad). Ha ezt választod és begyakoroltátok,megtanulta lakáson belül hám nélkül akkor ezt óvatosan(nehogy beakadjon a póráz valamibe) a lakáson belül is gyakorold vele hámban hogy megszokja a hámban való repülést.

Ezután a választott módszert használhatod kint is hogy rávedd a repülésre.

Szerintem az a LEGROSSZABB módszer a hámban való reptetéshez hogy csak úgy elrepteted a madarat vagy megvárod amíg valamitől megijed,magától elrepül majd addig repked össze-vissza amíg a földön köt ki. A fent említett módszerek pont azért kellenek hogy tudja a madár mi a teendő, ne kétségbeesetten körbe-körbe repkedjen folyamatosan feszítve a pórázt a szabadulást keresve vagy hasonló mert így nem szórakozás a madárnak.

Videót nem tudok linkelni de sok videót láttam már amiben az van hogy a madár repül a biciklivel,motorral,kocsival közlekedő gazdája mellett,után. DE!! ezek a madarak nem hámban vannak. Ezek a madarak szabadon vannak és alapos kiképzésben vettek részt,meg vannak tanítva rá hogy ne repüljenek el, csakis a gazdájukon szálljanak le. De ők sincsenek folyamatosan a gazdájuk mellett. Ha olyan kedvük van, ha túl gyorsak a gazdájukhoz képest, ha fújja őket a szél valamerről,stb elrepülnek valamerre tesznek egy kört majd visszajönnek vagy a gazdájuk körül változtatják a helyüket(hol mögötte,hol előtte,hol fölötte,stb repülnek).

Hámban ez nem lehetséges,veszélyes mert a póráz miatt nem tudna úgy repülni ahogy a körülmények követelik, beakadhat valamibe a póráz.

Én régen futottam velük párszor. Bizonyos ideig tudtak mögöttem,felettem repülni tehát igen valamennyire alkalmazkodnak, tudnak gyorsabban és lassabban is repülni.

2014. júl. 13. 19:36
 2/10 anonim ***** válasza:
73%

Ja igen a lényeget kihagytam.

Kakadut akarsz venni? Ne tedd!!

Egyáltalán nem való mindenkinek SŐT inkább úgy mondom csak kevés ember alkalmas arra hogy kakadut tartson ÚGY hogy az a madárnak is jó legyen.

Egyféle kakadu van akit bárki tarthat: a zsebkakadu azaz a nimfapapagáj. A nagyobb igazi kakaduk nagyon összetett lelkűek, nagyon nehéz úgy tartani őket hogy az hosszú távon nekik is jó legyen és ne váljanak tolltépőssé, agresszívvá, ordibálóssá.

Válassz másik fajt!!!

2014. júl. 13. 19:58
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm ez nagyon hasznos válasz volt.

Nekem kis nimfáim vannak és majd egyszer ha már ők nem lesznek és lesz saját lakásom, vennék egy nagy madarat amit már lehetőleg nem követne másik mert egy életre választanám.

Én úgy tudom ezek a bóbitások a legbarátságosabbak. Mindenképpen szeretnék majd egy nagy madárkát. Egy Jákó jobb lenne? És egy Arával kevesebb lenne a gond egy Kakaduhoz képest?

2014. júl. 13. 21:37
 4/10 anonim ***** válasza:

Na próbálok nem regényt írni csak az a baj hogy ilyen témában nagyon könnyen tudnék regényt írni mindegyik fajról.

A kakadukat lehet babusgatni és nagyon puhák igen ez a jó oldaluk. DE papagájválasztás előtt illik tudni,megérdeklődni a másik oldalukat is. Ami kakaduk esetében a kiszámíthatatlanság és a bonyolult lelkivilág. Egyik percben lehajtja a fejét hogy vakargasd majd pár pillanattal később akkorát csíp beléd hogy csak na,hetekig viseled a nyomát majd visszahajtja a fejét hogy vakargasd tovább mintha semmi se történt volna. Pont emiatt kakadut vállra,fejhez közel engedni nem ajánlott mert ki tudja mikor jön rájuk és csípnek orron,fülön vagy akár szemen, mikor harapnak ki belőled egy darabot. Egy szelíd kakadu egész nap vakartatná magát veled de az se jó ha sokat foglalkozol vele és az se hogy ha keveset. Nehéz eltalálni mit, mikor,hogyan. Emellett nagyon intelligensek így kell nekik a folyamatos,változatos elfoglaltság,inger mert könnyen pótcselekvésbe kezdenek. Pont ezek miatt a hobbiként tartott kakaduk 90%-a ha nem több tolltépős,agresszív,ordibálós de a papagájok közül rájuk jellemző a legjobban a tolltépés amit ha egyszer elkezdenek nem valószínű hogy teljesen abbahagyják. Külföldön rengeteg tolltépő,öncsonkító kakadu van a menhelyeken mert ivarérés után nem bírnak velük a gazdáik. Egy embert választanak ki és ő lesz a kedvencük. Ha másik ember hirtelen felbukkan az életedben így az övében is akkor megtámadhatja. De féltékenységből fenyegetheti,támadhatja azt is aki kezdettől fogva az élete része de nem ő a kiválasztottja.

2 ara hangja semmi 1 kakadu hangjához képest és szeretnek hangoskodni.

Elég hisztisek,szeszélyesek.

Még lenne mit írnom róluk de azt hiszem ennyi elég ahhoz hogy belásd egyáltalán nem könnyű esetek.

A jákók híresek arról(külföldön legalábbis) hogy megdinkulnak,bekattannak,ideggyengék. Ez igaz is és nem is. Ha már a tenyésztőnél,kisfióka korától megfelelő ingerek érik(nem csak etetni kell a fiókát és kész hanem foglalkozni is kell vele,szoktatni bizonyos dolgokhoz,stb) és később a gazdája is megfelelően foglalkozik vele akkor teljesen normális madár lesz belőle.

DE tény(ha nem megfelelő a vele való foglalkozás, nem éri elég inger) hogy már annyitól tolltépésbe kezdhetnek hogy ha egy új madár érkezik a házhoz vagy annyitól teljesen kiakadhatnak hogy az egyik ülőrúdjukat kicseréled). Nagyon ki kell ismerni(mint más fajoknál is) a testbeszédüket,szemük állásának a jelentését mert a jákók(és a kakaduk) szórakozása az hogy lehajtja a fejét mintha fejvakarást kérne majd amikor már elég közel van hozzá a kezed hirtelen hatalmasat csíp beléd. A jákók általában egyemberes madarak,csak a kiválasztottnak engedik hogy foglalkozzon velük és nem azok a babusgatni való fajták. Csakis annyit és akkor lehet simogatni őket amikor ők is akarják mert különben figyelmeztetnek és csípnek. Nagyon gyorsan megértenek,felfognak mindent és nem felejtenek el semmit se jót se rosszat. Amikor a határokat feszegetik nem szabad semmit se rájuk hagyni. Ivarérés után átmennek bölcs szemlélődőbe azaz kevésbé akarják a simogatást,társaságot és azt szeretik ha valahol üldögélve nézhetik a történéseket.

A lényeg a megfelelő mennyiségű és fajtájú inger. A negatív inger is inger. Ha be akarod tenni a kalitkába de ő nem akar bemenni akkor akár addig "kergetheted",fáraszthatod amíg nem áll rá a kezedre de akár törölközőbe is csavarhatod a berakáshoz mert ilyenkor az a lényeg hogy megtegye,megtörténjen amit TE akarsz azaz betartasd a szabályokat vele. Gyakran egy ilyen alkalomból megértik mit akarsz és legközelebb már nem lesz (ekkora)cirkusz.

Jákó esetében pont az ingerek miatt mégegy jákó vagy egy más fajú papagáj tartása ajánlott. Persze egyedül is lehet tartani de lássuk be akármennyire is szelíd egy jákónak az igazi társ egy másik jákó és 2 jákó sokkal valószínűbb hogy kiegyensúlyozottabb még akkor is ha külön kalitkában vannak tartva.

Na az arákról meg csak annyit írok mert akaratlanul is regényt írtam hogy mégjobban felejtősek mint a kakaduk. Nagyon nagyok,intelligensek,aktívak így egyáltalán nem valók minden lakásba se nemhogy minden emberhez. Nagyon nehéz úgy tartani őket hogy elégedettek legyenek,nekik is jó legyen.

2014. júl. 14. 22:44
 5/10 anonim ***** válasza:

A cacatua nemből egyik madarat sem ajánlom neked, az idegrendszeredet szép lassan porráőrlik. Vagyis nem is olyan lassan. Az igaz, hogy bújósak, meg szeretetéhesek, de teljesen kiszámíthatatlanok, és hihetetlen akaratosak. Arról nem is beszélve, higy két kakadu meg egyenesen a pokol az ember számára, mert ugxe hogy ha már papagájt tsrtunk, akkor párban tartjuk. Esetleg a rózsakakadut javaslom, az kicsit távolabb áll a "tipikus fehér kakaduktól" rendszertanilag, de azzal sem könnyű az élet.

Arát behozni kalitkába, lakásba nem tudom hogy kinek az ötlete volt, de szívesen fejenvágnám. Majdnem ugyan az mint a kakadu, csak talán egy kicsit stabilabb, nyugisabb és "madarasabb" madár. De alapvetően már a mérete miatt sem való bentre szerintem. Az oké, hogy az ember a telhetetlenségétől vezérelve nagyobbat és nagyobbat akar, de szerintem ez már kellemetlenül nagy. Neki sem jó, mert nincs az a ketrec ami okés lenne neki, higy ne sérûljön a tolla, illetve mozoghasson is, meg nekem sem, egyszerűen nem illik bele a szobába. Lerí róla, hogy neki nem itt van a helye. A másik ok, pedig a hangja, hasonló a kakaduhoz, ha ordít akkor telitorokból teszi. Nekem van bent jelenleg egy kék sárga de alig hiszem, hogy kint felépüljön már neki a röpde.

A jákó/nemes/amazon háromszög: szerintem ha már mindenáron madarat akarunk tartani bent, akkor belőlük válogassunk. Okosak is (szerintem okosabb mint egy ara, például beszédre, de ne kövezzetek meg, csak ez a tapasztalatom), és még méretileg elviselhetők is. Van nekik kalitka, meg játék meg minden. Belőlük is a jákót emelném ki, igaz én nagy rajongójuk vagyok, ezért elfogult is, de szerintem ők azok akik beilleszkedhetnek egy családba. Viszonylag halkak, jómodorúak, és ember entrikusak is lehetnek. És pont ez a vesztük, mert eléggé lelkisek, és ha valami kis dolog történik, akkor már meglátszik rajtuk.

A nemest és az amazont is ajánlom bentre, csak én témyleg a jákóval szimpatizálok nagyon na. :)

2014. júl. 16. 01:28
 6/10 anonim ***** válasza:

Ha már szóba jött.

A nemes tényleg egy nagyon jó természetű faj DE!! csakis a hímek. A tojók nagyon nem. Egy tojó még egy nagyon tapasztalt ember életét is eléggé megnehezítheti mert teljesen mások mint a hímek. A hímek hatalmas csőrük ellenére még a kisgyerekekkel is jól megvannak, nyugodtak, kedvesek. Persze ehhez kellenek a szabályok,nevelés. Több hím is jól kijön egymással.

Az egyetlen "hátrányuk" ami miatt én mégse ajánlanám csak úgy mindenkinek aki nagy papagájt akar az hogy NEM magevők. Az étrendjük 90%-a gyümölcs, zöldség, kása és olyan emberi kaják amiket ők is kaphatnak. A megfelelő étrendet pedig egy tapasztalatlan,kezdő ember nem biztos hogy megadná nekik életük végéig mert lehet pár hét,hónap múlva beleunna az állandó gyümölcs,zöldség aprításba vagy épp elege lenne abból hogy már hajnalban fel kell kelnie kaját csinálni mert a madár éhes és ennek hangot is ad. Na meg persze a megfelelő étrend biztosításához nélkülözhetetlen hogy az ember jártas legyen a nekik adható legkülönfélébb kajákban,a kaják tápanyagtartalmában,stb mert pl. a nemes nem ehet sok vasat de valamennyire azért szüksége van. Arról nem is beszélve hogy nem árt ha anyagilag is jól áll az ember mert ugye ez a sok gyümölcs,stb nem 5Ft.

Az amazonokat a papagájvilág pitbulljainak is nevezik. Makacsok,önfejűek,akaratosak és nagyon nem öleb típusú madarak. Ahogy idősödnek úgy válnak egyre nehezebb karakterű madárrá. Ivaréréstől kb. 13 éves korukig kiszámíthatatlanul, figyelmeztetés nélkül csípnek. Nagyon hajlamosak az elhízásra,májzsírosodásra mert nem akarnak repülni inkább másznak. És ez érthető is mert nincs miért. Ezt hajtogatom folyton hogy egy fogságban tartott papagáj nem repül eleget mert nincs rá oka, minden elé van rakva míg a vadonban ha nem repül éhenhal, ha nem repül szomjanhal,stb.

Jákó békésebb természet mint az amazon de gyakran egyemberes akkor is ha nem csak 1 ember foglalkozik vele. És csak akkor,addig lehet simogatni amikor ő kéri de ivarérés után egyre kevesebbet kéri. A változásokra viszont érzékeny lehet. És bekattan ha nem éri elég inger.

A lényeg az kérdező hogy amikor már rengeteget olvastál a kiválasztott fajról magyarul,németül,angolul,stb. akkor keress fel személyesen olyan embereket akik hobbiból tartanak a fajból egy vagy több egyedet és érdeklődj. Ha tényleg neked való tudni fogod.

2014. júl. 16. 14:30
 7/10 anonim ***** válasza:

A jákóval kapcsolatban azzal egyetértek, hogy ivarérés után kevesebbet kéri a simogatást, de hát madarat nem is azért veszünk hogy tévénézés közben nyomorgassunk valamit. Egyik madár sem a simogatásra van kitalálva, akkor ott van a kutya/macska.

Viszont én sem az egyemberes, sem a bekattanós dolgot egyik madaramnál sem tapasztaltam. Ha a bekattanáson előző azt érted, hogy depresszióba esik, akkor igen, viszont agresszív bekattanást nem láttam még egyikőjüknél sem. Csipkedni csipked, de egyáltalán nem fájdalmasan. A csipkedés alapból a játék része is szokott lenni. Tudják, hogy hol a határ. Az egyemberesség sem jellemző nálunk, viszont az biztos, hogy nem mindenkiben bíznak meg 100%-osan. A mi madaraink kettő embert szemeltek ki, de a többi emberrel is ha úgy van, nagyon szívesen eljátszanak, barátként tekintenek rájuk. Ha idegen érkezik látogatóba, akkor egy kicsit szégyenlősek, de akkor sem szaladnak rögtön hozzánk, hanem próbálnak kölcsönös bizalmat kialakítani. Én ezt a kimondott egyemberes dolgot az amazonoknál tapasztaltam, azok előszeretettel nekimennek egy másik embernek, ha nem tetszik nekik. Ezt az én madaraimnál tapasztaltam, ezért is vagyok egy kicsit elfogult a jákókkal, nálunk azok tudtak a legjobban beilleszkedni.

Viszont kérdező, egy dolgot érdemes tudnod, hogy itt fent minden tulajdonság egyedfüggő, őszintén nem is lehet általánosítani. Lapulhat egy jákóban is egy igazi amazon és nekimegy mindennek, illetve lehet, hogy a jákó sem fog életében egy szót sem mondani, csak rikácsolni, hiába a legjobb beszélőpapagájnak van kikiáltva. Minden benne lehet a pakliban. :)

2014. júl. 16. 16:40
 8/10 anonim ***** válasza:

Bekattanás alatt a tolltépéstől az agresszióig bármit értek(egyedenként változó).

Abban teljesen egyetértek hogy a fajokon belül is nagy a szórás. Sose lehet biztosra jellemezni egyiket se.

Egyébként Te régóta vagy gyakorin? Mert ha igen eddig hol bujkáltál? Nagyon elkél itt néhány(sok) ilyen sokat tapasztalt ember.

2014. júl. 16. 19:10
 9/10 anonim ***** válasza:
Engem kérdezel? :) Én új vagyok erre, pont emiatt, mert túl sok az idióta kérdés, és nem nagyon érzem azt, hogy ezen lehetne segíteni. De amúgy is fórumokon általában only-read üzzemmódban vagyok :)
2014. júl. 16. 22:24
 10/10 anonim ***** válasza:

Igen tőled kérdeztem. :)

Hát igen egyes kérdésekkel/válaszokkal nem lehet mit kezdeni csak kicsit felvilágosítasz és reméled eljutott az üzenet.

2014. júl. 17. 00:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!