Verebek jönnek cinegék helyett az etetőhöz?
Ez egy tévhit, hogy a verebek elzavarják a cinegéket az etetőről. Mindkét faj más módon táplálkozik. A verebek ott sürögnek- forognak, bent az etetőben, ill. alatta keresik a törött szemeket. A cinege odareppen, felkap egy szemet, és egy biztonságos helyre, bokorba, faágra viszi, majd ott szétkalapálja a csőrével a héját. Ez nem csak az én személyes megfigyelésem, hanem olvashatsz róla bővebben is a MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) honlapján.
Szó nincs arról, hogy a cinege "félne" odajönni a verébtől. Itt nálunk az etetőkön minden nap sok a veréb, a cinege és a balkáni gerle. Egy időben.(Amikor valaki kilép az ajtón, mindig egész rajok rebbennek fel :) Mondjuk, elég durva a szotyifogyásunk, december elején kezdtem etetni, és most kb. 25 kg- nál tartunk.
Néhány napja rendszeresen jönnek őszapócinegék is, meg szinte minden nap látok tengelicet. Tavaly összesen 12 fajt számoltam össze :)
Szerintem, ha bekeményít a tél, jönni fognak más fajok hozzátok is.
Ha cinegegolyó is van kiakasztva, az a legideálisabb. Egyébként meg, ahogyan már írta valaki, a veréb is védett, szezonban rengeteg káros rovart szednek össze a kertből.
Kedves # 12 válaszadó.
Most akadtam rá a kérdésre, és a te hozzászólásodra, ugyanis nekem is az a gondom, hogy a verebek miatt nem jönnek cinegék. Nem az a gondom, hogy fogyasztják az eleséget örült tempóban, hiszen ők is madarak. DE 1 cinegét a szemem láttára (ablakon keresztül figyeltem) most búbolta meg rendesen 2-3 veréb a fa ágon. A nagy vircsaftra lettem figyelmes. Nem engedték az etetőhöz!! Amíg a cinegék voltak, ők odaengedték a verebeket "zokszó nélkül"! Először 1-2, utána már csak a verebek maradtak. Ezután nem is hiszem, hogy ide merészkednek a cinegék, de már úgy is itt a tavasz, ők ellátják magukat, a verebek meg úgy szererezzenek élelmet, ahogy tanulták!
Úgyhogy nem "tévhit, hogy a verebek elzavarják a cinegéket az etetőről" a saját tapasztalásom. De lehet, hogy verébcsapata válogatja, hiszen az emberek sem egyforma természetűek. Nálunk úgy látszik ilyen agresszív verebek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!