Hogyan szoktak udvarolni a hím nimfa papagájok a tojóknak?
Nálam így viselkednek:
Ha a hím elmegy a tojó előtt,akkor a tojó az elkezd nekem visítani :D Ha fordítva akkor meg a hím megcsípi a tojót(Már ott tartunk,hogy a tojónak csak 4-5 farok tolla van csak szegénynek,és egy irtó nagy sebe,mely átterjed a bal szárnyra is ezért nem nagyon repül,ha mégis,akkor megint csak visít.De viszont,esténként(nap közben is)néha elkezd énekelni és a lány közelébe megy ,és csak akkor,de megtűri a hímet:(Mindkettőt nézd meg!Anyám töltötte fel!)
http://www.youtube.com/watch?v=DeczLrwlw4A
Nálam a hímek fütyülnek, magyaráznak a tojóknak, mennek utánuk, hajnonganak, előbb utóbb a tojó elfogadja a hím közeledését és akkor már ahogy az első is írta egymás mellet tollászkodnak, vakartatják egymással a nyakukat stb.
Nálam is volt nyáron egy "pár", de a hím azt hittem agyon veri a tojót..szárny és farktollaiból elég sok hiányzott, bóbitája is kivolt szinte az egész tépve, látszottak több helyen ajta kopasz foltok, pedig röpdébe voltak nagy helyen, több madárral együtt, de a hím csak ezt az egy tojót zavarta mindenhonnan és tépte ahol csak tudta. Most ugyan ez a két madár 3 fiókát nevel, el sem lehetne szakítani őket egymástól. Nem értem miért voltak annyira megbolodulva a nyáron mert mindketten ivarérettek, és leggyakrabban akkor vannak verekedések, ha a tojó még nem ivarérett de a hím már igen, így már udvarolna a tojónak, akit viszont még nem érdekel a hím. Vagy esetleg akkor volt nálam probléma, mikor egy kézzelnevelt hím mellé tettem egy vad tojót és mivel a hím nem tudta, hogy mit kezdjen a másik madárral, így zavarta mindenhonnan, pedig a tojó próbált felé közeledni de a hím csak nekünk magyarázott, mindig csak velünk lett volna. Aztán a hímmel nem foglalkoztunk, hátha így majd megbarátkozik a gondolattal, hogy nem én vagyok a prája, hanem a tojó mellette. És így is lett, elfogadta a tojót, most már alattuk is van 4 fióka.
Mióta vannak meg a madarak? Biztos hogy pár és nem 2 hím? Mekkora helyen vannak és mennyi idősek?
mind a kettőt még tavaly max félévvel ezelőtt vettük / kaptuk(a lányt vettük,a fiút meg kaptuk!)Hülye kérdés tudom elég ciki hogy ezt kérdezem,de mi a megnevezésük?
Pl.:a fiút hímnek és a lány pedig nőstény vagy mi?a lány az biztos hogy lány már rakott fiatlan tojást(mert ugyebár akkor még nem volt mellette fiú)a másik meg énekelni szokott,a lányt nem hallottam még megszolallni!Meg más a bóbitájuk színe!
a fiú az másfél éves
a lányt nem tudom de biztos,hogy 1 évnél idősebb hiszen mint már mondtam rakott fiatlan tojásokat.
A megnevezésük:
fiú = hím
lány = tojó
Ha kézzel neveltek akkor ez lesz a baj szerintem velük. A hím nemtudja, hogy mit kéne kezdenie a tojóval. Odu van fent nekik? Ha nincs lehet érdemes lenne feltenni egyet. Nekem akkor kezdtek el a hímek jobban a tojókkal foglalkozni mikor megkapták az odut. Bejártak az oduba, ott fütyültek, hívogatták a tojókat (kézzelneveltek többsége is, persze vannak kivételek). Mielőtt a tojók letojtak, már egymás mellett ülve vakarászták egymás nygát.
Csak volt odújuk(még megvan csak nincs fel rakva),de levettük,mert a him megbolondul tőle!Ezt úgy értem,hogy ha bent ,ha nincs ,és a tojo közelébe megy netalán belemegy,akkor a him ú.m. "megkopasztja"vagy kinyirja.
És köszönöm a megnevezésüket! :)
(Azért is vettük le az odut-akkor még nem tudtuk-,mert a tojon van egy oriási seb,ami miatt repülni se tudd igazán,csak visitva,és hinyzik egy csomó farok és szárny tolla olyannyira,hogy csak 3-4 faroktolla,és néhol csupasz a szárnya! :( )
Ez a kézzelneveltek átka..nekem is hasonló volt most november-decemberbe, mert a kézzelnevelt hímem beköltözött az oduba, és a tojó követte volna, mert kint udvarolt neiki a hím párzottak is de az odu közelébe se engedte a tojót. És ez ment kb 4-5 hétig, aztán szinte egyik napról a másikra már bent ült a tojó is, pár napra rá már meg is tojt.
De ha ennyire vészes, akkor tedd külön őket, legalább addig amig a tojó rendbejön. Vagy add el az egyiket, szerintem a hímet és vegyél a tojóhoz egy újat, de NE kézzelneveltet és akkor nem lesz probléma velük szerintem. De 2 szülők által nevelt madár között is van nem kicsi különbség..van olyanom, ami majdnem agyonverte még fél éve a mostani párját, és a többi madárral is agresszív, és van olyan is ami elmagyaráz magába, nembántja a többit, teljesen nyugodt.
De ha kicseréled valamelyiket, akkor semmiképp se a tojót! Mert az újat is valószínű ugyanúgy elveri majd...az ilyen hímek jól megvannak egyedül, emberek között és nincs szükségük fajtársra, mert azt sem tudják, hogy ők madarak lennének, így az embert gondolják párjuknak, a fajtársuk jelenléte pedig idegesíti őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!