Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Milyen neműek lehetnek ezek a...

Milyen neműek lehetnek ezek a nimfák? (linkek alul)

Figyelt kérdés
[link] Jpg [link] Jpg

2013. okt. 22. 08:26
1 2
 1/13 Ádzsika ***** válasza:
81%
Megnéztem FIREFOX-ban és EXPLORER-ben is: mind a kettő azt írja, hogy a kép nem található. Így nemigen fogsz választ kapni... bár nem zárom ki, hogy nálam van a hiba.
2013. okt. 22. 10:50
 2/13 A kérdező kommentje:

köszönöm, hogy szóltál!

[link]

[link]

2013. okt. 22. 14:16
 3/13 A kérdező kommentje:
Ezek a jó linkek!
2013. okt. 22. 14:16
 4/13 Ádzsika ***** válasza:
34%

Ezek minőségre igazán jó képek - mégse fogja neked senki megmondani róluk, hogy milyen neműek a madárkáid.

A nimfák nemének megállapításához a farkuk belső felét, illetve a szárnyacskájuk fonákját kell látni, tudomásom szerint.

Olyan képeket tölts tehát fel a madárkákról, ahol boton ülnek és szemből vannak fényképezve (így lesz látható a farkuk belső fele), meg olyanokat, ahol a kiterjesztett szárnyuk látszik, alulról, illetve belülről.

Szeretném azonban felhívni a figyelmedet arra, ami így is remekül látszik a képeiden, sajnos: ekkora ketrecben még egyetlen nimfát is állatkínzás tartani, nemhogy kettőt.

SÜRGŐSEN cseréld a kalitkát legalább 60x40-es alapúra, úgy 70-80 centi magassággal: még az is csak úgy elég nekik, ha naponta röpteted majd őket, sőt a napjuk nagyobbik részét kalitkán kívül tölthetik. A jelenlegi ketrecükben nagyon rövid életűek lesznek a madárkáid.

Ülőrúdnak faágakat tegyél be nekik, olyan vastagságban, hogy ne tudják teljesen átfogni az ujjacskáikkal, vagy éppen hogy csak. Gyümölcsfák ágait használhatod (kivéve a csonthéjasokat), továbbá fűzfaágat vagy szőlővenyigét.

Ugyanezekből az ágakból (legjobb volna a fűzfa) rágni való, vékonyabb példányokat is kötözz föl nekik a rácsra, és legyen a kalitkában szépia és/vagy meszes csőrkoptató is! Nimfáknak való madárhomokot is szervírozz nekik egy külön tálkában, mert az kell az emésztésükhöz, másképp megbetegszenek.

A csőrös kis önitatót felejtsd el - de legalábbis adj mellette "rendes", fölakasztható etetőben is vizet a madárkáknak! Az etetőik és itatóik az ülőbotok mellé legyenek elhelyezve, hogy könnyen megközelíthessék őket.

De a legfontosabb a kalitka...

Nézni is rossz ezt a két gyönyörű madárkát, ahogy elveszetten kínlódnak azon a csöpp helyen. A lehető legsürgősebben szerezz nekik normális méretű lakosztályt, mert így el fognak pusztulni, mégpedig hamarabb, mint gondolnád!

2013. okt. 22. 15:23
 5/13 A kérdező kommentje:
Az új ketrec beszerzése már folyamatban van. Köszönöm a segítséged!
2013. okt. 22. 16:34
 6/13 anonim ***** válasza:
47%

Ádzsika:

Na én az ilyen tanácsoknál szoktam a fejemet fogni. Tapasztalat nincs, csak internetről összegyűjtött téves információk. (Nem bántásból írom.)

Kérdező:

A nimfáidon látszik, hogy még nagyon fiatal madarak. 2-4 hónaposak lehetnek.

(Különösen a lutínón megfigyelhető hogy nagyok, és kerekek a szemei, de ugyanez igaz a másikra is.)

Mivel ilyen fiatalok max tippelni lehet a nemüket. Én két tojónak mondanám, de mérget nem vennék rá.

A legbiztosabb az lesz, ha megvárod hogy elkezdenek-e énekelni. Ez olyan 6hónapos korukban érkezik el.

Visszautalva az előző válaszolóra a farok toll csíkozottsága, és a szárny tollak alsó felének pöttyözöttsége nem mérvadó az ivar meghatározásában. Ezek a jegyek csak a vad színű madarakon tapasztalhatók, és ott is mindkét nemnél megvannak 1éves korukig.

Ráadásul a te madaraid tarka és lutínó színüek ezért nincsenek ilyen külső eltérések.

Tartásukról:

Tényleg nagyobb kalitkát kell nekik szerezned! Ülőrúdnak nem mérgező faágakat használj. Csonthéjas (szilva,cseresznye) gyümölcsfák ágait is nyugodtan használhatod. A szöllővenyige eleve túl vékony, ráadásul rendszeresen van permetezve.

Azt látom, hogy szépiát már tettél be nekik. Én azt ajánlom, hogy madárhomok helyet "Prestige grit"-et adj nekik az emésztésük segítésére.

Az önitatóval nincs gond, én is használom. Könnyebb tisztántartani, kevésbé szennyezik be a vizet. Önetetőt viszont tilos!!

Teli tartály mellett is éhen halhat a madár, ha nem figyelsz.

Egyenlőre ennyi jutott eszembe, ha van még kérdésed tedd fel nyugodtan! :)

2013. okt. 22. 22:09
 7/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Új nagy kalitkát hamarosan kapnak.
2013. okt. 23. 07:52
 8/13 Ádzsika ***** válasza:
34%

Kedves Mindentudó Fórumtársam!

Készséggel meghajtanám a fejemet nagyságod előtt, ám aki lutínónak nevez egy FEKETE szemű madarat, az szálljon magába, és ne képzelje azt, hogy egyedül nála van a bölcsek köve.

A faágakat illetően: kezdő koromban több helyen olvastam, hogy a csonthéjas gyümölcsök faágai tilalmasak a kalitkában, ezért eszembe se jutott kipróbálni, hogy hátha mégsem azok. Tanácsként pedig csakis olyasmit merek leírni, amit saját vagy személyes ismerőseim tapasztalatából biztosan tudok. Amit csak úgy olvastam valahol, azért nem vállalhatom a felelősséget.

Önitatót én is vettem egyszer, saját gyönyörűségemre, csak mert megtetszett. (Természetesen volt mellette "rendes" itató is.) Nálunk abszolút nem vált be. Egy viszonylag kicsi kalitkában (60x40x75) nem tudod úgy elhelyezni az itatót, hogy biztosan ne repüljenek magocskák és maghéjak a csőrébe - márpedig ha belerepülnek, ugyanott vagy, ahol az elakadt önetetővel: nem tud belőle inni a madár.

De ez még a kisebbik baj, mert odafigyeléssel elvileg kivédhető: nagyobb baj az, hogy az önitató elveszi a madárkáktól az ivás örömét, vagyis a vízben való pocskolást. Saját madárkáimnál, de kedves ismerőseim nimfáinál is azt tapasztalom, hogy szeretnek ivás közben kicsit mosakodni, spriccelni is az itató vízével. (Annak ellenére, hogy fürdetőjük is van. Az enyémek sose használják, fürödni is az itatóban fürödnek. Az ismerős nimfák nem félnek a "medencétől", mégis pocskolnak az itatójukban is.)

Egy dolgot még elfelejtettem mondani, Kedves Kérdező - éspedig a képen látható etetőről. Nekem is van számtalan ilyen fazonú etetőm, háromféle méretben, de használni nem használom egyiket sem, már évek óta. Az a kis perem, ami arra szolgál, hogy ráüljön a madárka evés közben, túlságosan keskeny, emiatt éles és kényelmetlen. De ennél nagyobb baj az, hogy ezek az etetők hullámosok (és hasonlók) számára készültek, elég keskeny a rés, ahova a madárkának be kell dugnia a lábát. (Talán a legnagyobb méretre ez nem igaz, de úgy látom, nálad a közepes van a kalitkában.) Légy szíves, ellenőrizd, hogy jól mondom-e: én attól tartok, hogy a nimfák vastagabb lábacskáihoz túl szűk ez a rés az etetőn, és esetleg balesetet okozhat, ha belé szorul a madárka lába.

2013. okt. 23. 11:55
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Ádzsika, hidd el nekem, hogy az egy lutínó madár. Több tucat nimfát láttam már felnőni, úgyhogy megtudom állapítani.

Egyébkéént egy ilyen távoli, nem túl jó minőségű képről nem fogod megmondani, hogy piros-e a szeme.

Sőt még élőben se mindig látszik, csak akkor ha úgy esik rá a fény.

Ez egyedűl a pihés fiókákon látszik egyből, a kikelés után.

.

.

Az önitató nem fog koszolódni, ha följebb helyezed el mint az etetőt.

Én azt ajánlom Kedves Kérdező, hogy a mostani itató helyett vegyél olyat, aminek alacsonyabb a csőr része. És akkor jobban hozzáférnek a vízhez.

[link]

Etetőnek használj un. "patkó etetőt". Ebből legyen egy a magognak és egy a grittnek.

(De akár itatónak is használhatod.)

Az én nimfáim nem igazán szeretnek az itatóban fürödni, viszont annál jobban szeretnek az esőben pancsolni. Ha elered, már mennek is a külső röpdéjükbe fürödni.

Ezt te a kalitkában egy virágpermetezővel tudod helyettesíteni.

A kalitka berendezéséről még nem írtam semmit.

Az a legfontosabb, hogy ne zsúfold túl! Két ülőrúd bőségesen elég. Az egyik olyan magason legyen, hogy a bóbitájuk ne érjen a kalitka tetejéhez, a másik pedig olyan alacsonyan hogy a farkuk ne érjen a földhöz.

Mindkét rúd a kalitka ellentétes oldalán legyen, úgy hogy a faroktolluk ne érjen az oldalfalhoz.

2013. okt. 23. 18:54
 10/13 anonim válasza:

Kedves vitázó válaszolók! Köszönjük a sok hasznos információt. A fehér madárnak vörös a szeme.

Tisztelettel a kérdező párja. :)

2013. okt. 24. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!