Kezdőoldal » Állatok » Madarak » SÜRGŐS! Találtam egy kismadara...

SÜRGŐS! Találtam egy kismadarat! Mit csináljak vele? (lent. )

Figyelt kérdés
Szóval az történt, hogy az előbb mentem volna a boltba, és találtam egy élő kismadarat a földön (szerintem veréb) és felvettem egy dobozba, még repülni nem tud, szinte még menni sem. Próbáltam neki a szájába tenni vizet, de nem itta, csak tátog! Most mit csináljak vele?

2013. jún. 18. 11:20
 1/6 anonim ***** válasza:
43%

Semmit, igazából. Nem szabadott volna felvenni.

Megpróbálhatod etetni, bogarakkal, lárvákkal, ha van kéznél - azért tátog, mert éhes.

Leghumánusabb az lenne, ha visszavinnéd. Ha esetleg nem fogdostad meg (de valószinűleg igen, hiszen dobozba raktad) visszarakhatnád a fészekbe - de így már a szülők kilöknék a fészekből.

Szerintem tedd vissza, ahol találtad - nagy eséllyel valaki megeszi, de legalább valakinek lesz a gyomrában valami, és a kismadárnak is "jobb" ha gyorsan megeszik, semmint nálad lassan éhenhal.

2013. jún. 18. 11:25
 2/6 A kérdező kommentje:
De az udvaron találtam, ahol a kutya, vagy a macska abba a percbe megenné(vagy legalábbis megkínozná), mert volt már rá péda, hogy a szemem előtt esett ki egy madár, és a kutya hamarabb odaért, mint én. De sajnos, már megfogdostam, akkor azt mondod, próbáljam meg visszatenni a fészekbe? Ezzel nem okozok nagyonn kárt, mert félek ha visszatenném, akkor az egész fészket otthagynák.
2013. jún. 18. 11:28
 3/6 anonim válasza:
0%

NE TEDD VISSZA!!!

Cseppentővel próbáld itatni, vagy vizezz be egy tiszta ruhát, és abból csepegtess a csőrébe. Vidd el állatkórházba vagy állatkertbe, de előtte telefonálj oda, fogadják-e.

Nagy valószínűséggel el fog pusztulni, mert a beteg madarakat lökik ki a szülők a fészekből.

2013. jún. 18. 11:42
 4/6 anonim ***** válasza:

Azt se tudjuk, milyen madárról van szó (mennyire biztos, hogy veréb), miért került oda. Lehet, hogy tényleg beteg és a kilökték a szülei, de az is lehet, hogy például megtámadta a fészket egy macska, és kiesett. Lehet, hogy annyira megsérült az eséstől, hogy amúgy sem fog felépülni

Nem tudjuk, hogy milyen madár, mivel lehetne etetni. Biztosan etetni kell, de nem mindegy, hogy magot vagy kukacot adsz.

Az ilyen madarakat felvenni teljesen hülyeség, mert csak érzelmileg hozzákötődsz, de már ki van rá mondva a halálos ítélet. Ha meg tényleg veréb, értelme sincs megmenteni, 1000 másik veréb lesz helyette, akik mind erősebbek, jobbak, tehát ha túl is él nálad pár hónapot, szabadon eresztése után elpusztul.

2013. jún. 18. 12:28
 5/6 anonim ***** válasza:
NE hallgass azokra akik azt mondják hogy 100 hogy nem éli túl... Én 1 hónapja találtam 1 cinkét, és boldogan él ma is. Hogy találtál rá? Csipogott vagy csak feküdt, ült? Próbáld elvinni állatorvoshoz, mi azt tettük, kaptunk ilyen cseppentőt amiből tudtuk itatni, és azt mondta, hogy aznap szerezzünk neki még liszkukacot (kukába esetleg, ha húst kidobtatok, vagy tegyél ki csak vmi ilyesmit a napra, nem sok idő és megjelennnek) és azzal etessük (egy lekerekített végű csipesszel a legjobb). Másnap pedig vettünk az állatboltban előre csomagolt élő kukacokat. Ha csipog az jó jel, ha bágyadt, nem mozog, akkor nem biztos hogy sikerül megmenteni :// de az állatorvos meg fogja neked mondani, meg azt is, hogy mi a teendő. Tolla van igaz? Ha a doki lát esélyt a túlélésre, tedd egy bélelt dobozba, és etesd-itasd ha csipog. Éjjel szerencsére alszanak. Napközben folyamatosan, óránként kell etetni, ha nem bírod vállalni, add egy jó ismerősnek, akiről tudod hogy szívesen gondoskodik róla, vagy add be 1 madárotthonba. Én a suliba vittem magammal, igazi iskolamadár lett :). Sok szerencsét, írd meg hogy mi a helyzet!
2013. jún. 18. 17:02
 6/6 anonim ***** válasza:

Egy madár nem érez szagokat!!!

Nem fogja a szülője ellökni, azért mert megfogtad!

Nem értem mikor fogják már fel itt az okostojás "tanácsadók", hogy egy madárfiókát nyugodtan meg lehet fogni, attól még nevelni fogja a öreg.

A madár nem emlős állat! Az emlős állatoknál van ez a nem visszafogadás. Pl egy őznél, vagy sünnél...

Madárnál NINCS!!!!

Az meg hogy mit tegyél vele, az már madárfüggő. Tudni kéne milyen madár. Jobb otthagyni a legtöbbet, de ha tényleg ennyire macskaveszélyes a hely, akkor egy magasabb ágra feltenni.

2013. jún. 19. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!