Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Beteg a hullámos papagájom,...

Beteg a hullámos papagájom, vagy tojni készül?

Figyelt kérdés
Pár napja csak üldögél egy helyben, álmos, nagyokat pislog, sokat alszik, fel van borzolva a tolla egész nap, nem nagyon mozog, viszont nézegeti a fürdetőjét, meg sokszor bele is megy, pedig nincs benne semmi. Kb fél éve halt meg a párja, és vettünk mellé egy fiút. Nagyon jóban vannak, ha kiengedem őket, mindig egymáshoz repülnek, csókolóznak (?), etetik egymást és néha láttam, hogy a fiú rámászott a lányra. Igazából nem tudom, hogy hogy megy ez az egész kispapagáj dolog, soha nem akartunk és soha nem is volt. De reménykedem, hogy inkább tojni készül, minthogy beteg legyen. Azért nem tudom, mert ahogy olvastam (és ahogy tapasztaltam) a betegségnek is ezek a tünetei, és a tojásnak is. Tud valaki segíteni?
2009. szept. 6. 14:49
 1/8 anonim ***** válasza:

Hát igen, a költési láz hasonló tüneteket mutat mint némely betegség. Azt viszont furcsának találom, hogy nem az odúban tartózkodik ha tojni készül... van bent nekik egyáltalán odú? Jó lenne ha még időben (1-2 napon belül) kaphatnának egyet. Az kb. eldöntené azt is nem betegségről van-e szó mégis.

Ha tojni készül akkor mindenképp érdeklődnie kell az odú iránt, míg ha beteg...

2009. szept. 6. 18:14
 2/8 A kérdező kommentje:
Hát épp ez az, hogy nincs odújuk. Az amit nézeget az egy sima fürdető. Valahogy nem gondoltam arra, hogy tojások lesznek. Nem is tudom miért. Lány és fiú együtt, gondolhattam volna rá. Mondjuk én azt hittem valami különleges helyzet kell ahoz legyenek tojások. De akkor ezek szerint nem kell?
2009. szept. 6. 18:46
 3/8 anonim ***** válasza:
77%

Nem is nagyon szokott 1 pár költeni. Ezek lehet, hogy most megpróbálják.:) Egyébként minél több pár van egy helyen annál nagyobb a költési kedv...

Kellene tudni mekkora helyen vannak, hogy belül is elfér-e egy odú, vagy kívülről kell azt a kalitra erősíteni. Az odú méretére rengeteg adatot találhatsz de nincs kőbevésett szabály, léteznek álló és fekvő odúk is. Nem tudom arrafelé kapható-e üzletben, ha nem akkor pillanatok alatt összeüthető csekély barkácsolási hajlammal is. Fából (deszkából) ajánlom, a műanyakon lecsapódik a lélegzet páratartalma, rossz mikroklímát teremtve az udúban. Kocka formától a téglaalakúig mozoghat, egyik dimenzióban se legyen 15 cm-nél kevesebb, 15x15x15-öset kicsinek találnék. (nekem vannak 20x20x22,15x20x20,15x15x23, 15x25x15-ös méretűim vegyesen, egyik madár a "fekvőt, a másik az "állót" kedveli jobban) A bebújónyílás átmérője ne nagyon legyen több 5 centinél, elég ha a madár épphogy átfér rajta. Jó ha kör alakú, de ha idő- és ezközhiány miatt nem lehet akkor a jó a szögletes is, a madarak úgyis 'alakítanak rajta'. :) Fészekanyag nem kell azt egy gondos tojó úgyis kidobálja. Jó ha az odú teteje leemelhető, felnyitható - így a költés után kitakarítható. (ha azt a tojó meg nem teszi) Az idő szűkös ha tényleg költőlázról van szó és ideiglenes megoldás nem jó, költés közben az odú nem cserélhető - akkor abbamarad a költés (10 esetből 9-szer)- tehát maholnap jó lenne megvenni/megcsinálni.

A bebúlyúnyílás az odú felső harmadában legyen. Alá egy lyuk fúrható amelybe egy ágacskát, pálcát dugva a hímnek kitűnö helye lesz a tojó ill. később a kismadarak etetésére.

Sok szerencsét! :)

2009. szept. 8. 03:22
 4/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a segítséged, de ma reggelre tárgytalanná vált a kérdésem. Meghalt.

Tegnap voltunk orvosnál, megvizsgálta és azt mondta, hogy betegségre utaló jelek nincsenek, csak ez a gubbasztás, viszont nagyon sovány volt. Kérdeztem, hogy biztos nem tojás akar-e rakni, megnézte mégegyszer és kitapintott valamit a hasában, ami szerinte tényleg lehetett tojás. Ma akartunk multivitamint és odút venni nekik, hátha sikerül valami.

De tényleg köszönöm a sok információt, egyszer majd talán belevágok, bár elveszíteni meg őket meg fájdalmas, hiába "csak" egy kis papagáj.

2009. szept. 8. 06:16
 5/8 anonim ***** válasza:
Szokott egy pár is költeni.
2009. szept. 8. 07:26
 6/8 anonim ***** válasza:
Sajnálom! :(
2009. szept. 9. 05:26
 7/8 anonim ***** válasza:
Nagyon sajnálom!
2009. szept. 17. 17:54
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindkettőtöknek. Most gondolkozom mi legyen a másikkal, mert szerintem ki van készülve, ordíbál, repdes, fél, szedi szét a kaitkájában lévő létrát, a rudakat... Megpróbáltam kiengedni, mert eddig mindig visszament magától (utólag úgy gondolom csak a másik miatt) mostmeg repdesett össze-vissza, elfárad, de nem megy vissza, hanem nekirepül mindennek. És a legnagyobb baj, hogy anyu nem akar mellé másikat, mert folyton kiszórták a magokat a földre, őt meg zavarta ez a kosz, emiatt sokszor söpört, és most csúnyán mondva örül, hogy fogynak.
2009. szept. 18. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!