Szükséges valamilyen jogi háttér ahhoz, hogy parlagi galambokat lőjek le egy társasház tetejéről?
Egy ismerősöm kért meg, hogy a falusi (!) társasházuk tetején tanyázó galambokat irtsam ki. A slakótársai is helyeslik a dolgot, egyet kivéve, és nem tudom, hogy lehet-e büntetőjogi következménye a lövöldözésnek. Közel lakik hozzám, a galambok engem is zavarnak, mivel én postagalambász vagyok, és a rendszeresen oltott, vitaminozott, szóval viszonylag drága galambjaim elpusztulnak, ha egy ilyen után isznak az itatóból.
Csak a kérdésre válaszoljatok, más megoldás nem érdekel, azokkal tisztában vagyok.
Törvénysértést követsz el, ha megteszed csak úgy magad, önkormányzati jogi engedély nélkül.
Vannak városok, ahol írtak már ki pályázatokat hasonló ügyekben, és volt, ahol elrendelte az önkormányzat a galambok kilövését.
DE engedély nélkül törvénytelen.
Javaslom az alábbi cikket elolvasásra, továbbá remélem, hogy a te galambjaid nem fognak zavarni senkit, és senkinek sem jut eszébe kilőni őket...
"Szakértők szerint hiába irtanak ki egy területről bármennyi galambot, ha az életfeltételek továbbra is adottak, akkor a térségben hamarosan újra megtelepednek a madarak. Ha viszont az okokat megszüntetik, akkor a szárnyasokat is könnyebb elüldözni."
Előttem már leírták, hogy nem lehet. Én csak anynit fűznék hozzá:
Ne foglalkozz az ide író városi panel lakókkal, akik látnak egy madarat, és "jaaaajjj de szíííppp". De abba bele se gondolnak, mekkora problémát okozhatnak, egy galambász állományában.
Én sem szeretem mikor a galambjaim körül repkednek. Bár itt alapból nincs valami sok a környéken
köszönöm a kérdésre vonatkozó válaszokat.
Az én galambjaimat nem lövik le, mert a szomszédokkal tisztázva van, hogy ezek postagalambok, egészségesek, esküvőkre járnak, stb. Ja, és a legfontosabb: Mivel állandó költőhelyük és etetőhelyük van, emellett a mi házunk a környéken a legmagasabb (és a galambok ezt kedvelik), így nem mennek máshová, nincs ok, hogy lelőjék, emellett jól látható a lábukon a gyűrű, tehát valakinek a tulajdonát képezik.
Nem hinném, hogy a GreenPeace egy szabolcsi falu mellékutcáján masírozna egy átlagos hétfő délután.
Köszönöm a linket, megnézem.
Nos, elolvastam amit linkeltél. Ezek a galambok betelepültek ide az elmúlt 2-3 hét leforgása alatt. Ezt biztosan állítom, mert a falu csak pár utcából áll, minden udvart, tetőt ismerek, és nem volt itt eddig, csak 8-10 db, most meg kb. 60 felnőtt példány verődött össze egyetlen költőfészek körül (amit ugye csak 1 pár használ). Mivel értek a galambokhoz, elsőre leesett (a hozzám estére beült galamb megfogásakor), hogy ezek elvadult galambok, takarmányt egyáltalán nem látnak, és még a városi galamboknál is soványabbak, úgy 10-18 dkg-osak. Amikor megfogtam egyet, körbeért a hátán a hüvelyk-, és a mutatóujjam... Tehát alultápláltak, nincs biztos élelemforrásuk, hozzám járnak kajáért, de itt nem kapnak. Elmenni nem fognak, emrt fűmagot még csak-csak találnak, de előbb-utóbb fagyottan potyognak le a tetőről. Ha jól éreznék magukat, akkor nappal nálam kajálnának, majd visszamennének a társaikhoz. Ennek ellenére nálam is marad némelyik, akárcsak a lakásfoglaló hajléktalanok, mivel nálam joöbban érzik magukat. De ez így nem buli, fölöslegesen költöm a pénzt a galambjaim egészségére, amíg ezek el nem pusztulnak.
Valaki tud hivatalos jogorvoslatot linkelni? Panelszörnyek és aktivisták ismétlem, kíméljenek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!