Papagájoknak lehet adni szóját és kutyatápot?
Szója rengeteg mérgező anyagot tartalmaz, ezért körülményes a feldolgozása. Van 1 éves és 7 éves érlelésű, de sokkal rosszabb minőségű, több méreganyagot tartalmazó 1 éves sokkal olcsóbb, így azt lehet 99,99%-ban kapni, azt használják.
Növeli a pajzsmirigy-problémák esélyét, ebből adódóan felborul a hormonháztartás, növeli az agyvérzés kockázatát és a szívproblémákét is. Ezek orvosilag igazolt megállapítások.
Ausztráliában etettek szójával papagájokat (mert olcsó), de fele annyi idő alatt váltak felnőtté, de sterilekké is váltak.
A szójában elég nagy mennyiségben találhatók fitoösztrogének. Ezek olyan anyagok melyek felszívódnak a tápcsatornából és a szervezetben az ösztrogén receptorjaihoz kötődve ösztrogén szerű hatásokat tudnak kiváltani. Így a szója etetése bekavar a madarak hormonális háztartásába.
Tehát ne adj nekik.
A főtt tojást helyettesítheted pl. boltban kapható tojásos lágyeleséggel.
De miért sajnálod tőlük a főtt tojást?
mert gondolom a tojás b*szott drága.
Szója tényleg kártékony, kistestűeknek. De pl. aráknak nyugodtan lehet adagolni, persze nem sokat.
Többféle papagájom is van.(nimfa, hullámos, kecske, énekes, rozella, baraband, penant ...)
Az "egyszerű" ausztráliából származókat azért írtam, mert ezek nem igényelnek annyi gyümölcsöt, ... mint például egy amazon vagy jákó.
A tojás némiképpen való kiváltását azért szeretném, mert az ára lassan 50ft fölé megy, és nem a legolcsóbb, ha költési időben megesznek napi 6-8 tojást.
Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem egy olyan hobbi amiből meg lehet élni, ezért az én célom kijönni 0-ra.
Gyári lágyeleséget, meg nem fogok etetni. Mert nagyon drága, és nagyrészt pékipari melléktermékekből van + színezékek, és adalékanyagok.
Valaki itt írta, de nem egészen értem. A szóját mért kéne érlelni? A babot leszedik, ledarálják és kész.
Már más alternatívákra is gondoltam. Mi a helyzet a tej és tojásporral?
Hát erre csak azt tudom írni hogy erre előbb kellett volna gondolnod.
Sok tenyésztőt ismerek akiknek nem épp 1 pár madaruk van. Mégis mind vagy gyári lágyeleséget ad nekik(általában Orluxot vagy Witte Molent) sárgarépával és egyebekkel kiegészítve vagy a lágyeleségük fele gyári a másik felét pedig saját maguk csinálják vagy az egész lágyeleséget saját maguk csinálják főtt tojásból,reszelt sárgarépából,reszelt almából,mézből,háztartási kekszből,csíráztatott magokból,aprított napraforgóhajtásból,túróból,trappista sajtból,stb.
A gyári lágyeleségekből nem mind rossz pl. a Multifit-est messziről el kell kerülni de a jobb minőségűek nem hiszem hogy ártalmasak mert a tenyésztők akiket ismerek alaposan utána néznek mindennek tehát nem etetik a madarakat sz@rral.
Ja és egy hullámosnak vagy hasonlónak is az étrendje 40-50%-a gyümölcsöket és hasonlókat tartalmaz(kéne hogy tartalmazzon).
A hullámos és a hasonlóknak nem kell 50% gyümölcs, mivel szavannai területekről származnak. Ezért a táplálékuk fő részét különböző érési stádiumban lévő gyomok magvai adják!
(Míg példáiul egy amazon az esőerdőben rengeteg féle gyümölcsöt talál.)
És?
Attól hogy a természetben nem jutnak hozzá máshoz a fogságban tartottaknak miért ne lehetne változatos az étrendje? Ártani biztos nem árt nekik sőt...
A hullámost túlélő művésznek is hívják mert sok fontos dolgot előállít a szervezete. Így egy csak magokkal(,szépiával,kaviccsal) etetett hullámos is viszonylag sokáig húzza. De ez nem jelenti azt hogy így kell őket etetni.
A nimfáknak,stb pedig mivel nem jutnak a magkeverékből hozzá minden fontos dologhoz KELL a gyümölcs,stb és nem heti egyszer.
Az én hullámosom,nimfáim ilyen és hasonló reggeliket kapnak MINDENNAP és egyáltalán nincs ellenükre sőt előfordul hogy majdnem üresen vagy teljesen üresen veszem ki tőlük a tálakat.
Amúgy meg egy feketesapkás,amazon,jákó,stb is ugyanúgy magevő mint egy nimfa,hullámos,rozella,stb mégse csak magokon élnek(legalábbis a normálisabb helyeken nem).
"Míg példáiul egy amazon az esőerdőben rengeteg féle gyümölcsöt talál."
Igen talál de nem almát, banánt, körtét, szilvát(,főtt tojást,főtt babot,sárgarépát,stb) itt mégis azt kap. Akkor meg a kistestű papagájok miért ne kaphatnának többet/mást mint amit a vadonban találnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!