Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Tudom hogy ez hülye kérdés,...

Tudom hogy ez hülye kérdés, de mégis?

Figyelt kérdés
A bikát és a tehenet "összefoglaló néven" szarvasmarhának, a kancát és a csődört pedig lónak nevezzük. De vajon mi az "összefoglaló neve" a kakasnak és a tyúknak??? Baromfi nem lehet, mert oda más is beletartozik. A csirke meg elég idétlenül hangzik, vagy most hogy is van ez?
2012. márc. 29. 20:36
 1/7 anonim ***** válasza:
A lábasjószág megfelel válaszként?
2012. márc. 29. 20:41
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Az "összefoglaló" nevük a házityúk. A hímet kakasnak, a nőivarút meg tojónak hívjuk. A pici meg ugye a csibe. Ami meg már növendék, az a csirke.
2012. márc. 29. 20:41
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem kakas és tyúk, hanem kakas és tojó a nemek elnevezése a tyúkoknál. Tehát, tyúk a kérdésedre a válasz.
2012. márc. 29. 21:27
 4/7 anonim ***** válasza:
A wikipédia is összefoglaló néven házityúknak nevezi őket.
2012. márc. 29. 21:38
 5/7 anonim ***** válasza:

Ezek szerint (magyar nyelvű Wikipédia :) ), ami nem házi, az nem tyúk, vagy a vad is házi? Engem akkor nagyon félrevezettek, mert azt tanították, hogy a házityúk a vad társának domesztikált változata.

Félre az ironizálással. Ha jobban megnézed a rendszertani besorolását, a házityúk (Gallus gallus domesticus) a tyúk (Gallus gallus) alfaja - még a magyar nyelvű Wiki szerint is.

2012. márc. 30. 07:35
 6/7 anonim ***** válasza:
Tudom, de én kizárólag a házi alfajról beszéltem. Persze én is tudok róla, hogy még jópár tyúkféle létezik, köztük a házityúk őse, a bankivatyúk is.
2012. márc. 30. 11:00
 7/7 A kérdező kommentje:
igazatok lehet, erre nem is gondoltam:) köszi a válaszokat!
2012. márc. 30. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!