Észrevettétek, mostanában mennyire urbanizálódnak a vadmadarak?
Nagy városban lakom, bár nem a központban, mindenesetre az utóbbi időben többször is láttam áthúzni a kert felett kis ragadozót( nem tudtam beazonosítani sajnos), és már vagy két napja itt kopácsol egy nagy fakopáncs, holott eleddig a környéken nem láttam :)
A megjelent szarkákról, és a szoksásos madarakról( bár többen vannak, mint lenni szoktak- galambok, cinkék,...) nem is beszélek :)
A jelenséget már régóta figyelik a szakemberek. Bizonyos fajok már régen urbanizálódtak(veréb, galamb, feketerigó), de az utóbbi évtizedekben egyre több faj költözik be. Egyébként nem az az oka, hogy az eredeti élőhelyet kiirtottuk, bár szépen hangzó elmélet. A beköltöző fajok kozmopoliták, amiknek az élőhelyei nincsenek veszélyben. Egyszerűen annyi, hogy a városokban rengeteg a még üres élettér, ami alkalmas az állatoknak, csak eddig nem nagyon tudtak alkalmazkodni a stresszhez, ami vele jár. Szép lassan, fokozatosan hozzászoktak.
Városokban költő madarak(tehát nem téli vendégek) : szirti galamb, házi veréb, fekete rigó, széncinke, balkáni gerle, vándorsólyom, vörösvércse, szarka.
Parkokban, zöldövezetben sokkal több faj is költ. BP 2. kerületben eddig a következő fajokat láttam még(bár ezek nagy része időszakos vendég): karvaly, tengelic, örvös galamb, királyka, zöld küllő, valemelyik kistermetű fakopáncs, csuszka, szajkó, csonttollú.
A városligetben csókák költenek, és egyszer a 7. kerületben találtam egy döglött kékcinkét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!