Hogy néz ki egy tojó Nimfa papagáj?
Na most ez attól függ, hogy milyen fészekaljból van az a kiscsaj. Ugyanis csak azonos fészekaljból származó egyedeket lehet biztosan megkülönböztetni egymástól ránézésre.
A nimfák között van olyan színváltozat, akinek van pofafoltja, és van olyan színváltozat, akinek nincs (nekem van mindkét változatból madaram), és van albino, ami tiszta fehér. Ez utóbbinál baromi nehéz a dolog, legalábbis bizonyos korig. Ugyanis kb. fél éves kortól a fiúk elkezdenek dallamokat énekelni (a lányok nem).
Amelyik mintás, azoknál több módszer is van attól függően, milyen mintázatú az egyed, ugyanis elég sokféle van.
Általában a pofafoltot mondják döntőnek, hogy a tojó foltja halványabb, mint a hímé, nos ez csak azonos fészekaljból származó fiókáknál egyértelmű, mivel egyik páromnál pont egyforma erős volt a pofafolt, mivel a kis tojókám erős színeket örökölt a felmenőitől.
Mondják a farktoll mintázatát is, hogy a tojóknak csíkos, a hímeknek egyszínű, no igen, hacsak nem babos-gyöngyös mintázatú madárról van szó, mert ott a tojó farktolla nem csíkos, hanem pöttyös inkább, és lehet, hogy csak a farktollak vége (ez megtévesztő lehet, mert majdnem egyszínű).
Amit nehéz megnézni, az az evezőtollak aljának a mintázata, de ez is csak mintás egyedeknél (tehát lutino esetén baromi nehéz, mert a sárga és fehér színek elmosódnak egymásban, albino esetén meg nincs más szín csak fehér), a mintás egyedek evezőtollainak a fonákja olyan, hogy egy alapszínen vannak foltok, a hímeknél ez elmosódottabb, no de mihez hasonlítsuk? Már megint csak azt mondom, hogy csak azonos fészekaljból származó madaraknál egyértelmű.
Van egy szeméremcsont vizsgálat, de azt meg nem minden madár engedi, csíp, karmol, harap, ha megfogják, ezt csak tenyésztő nézze inkább.
Annyi még, hogy kb. fél éves korig nem biztos, hogy meg lehet különböztetni a nemeket, mert kb. akkor kezdik el váltani a gyerektollukat a véglegesre, és a gyerektollak (a rejtőzködés miatt) még a tojóra jellemző vonásokat hordozzák, így egy laikusnak (de néha tenyésztőnek is) megtévesztő lehet és 1-másfél éves korra váltja le teljesen a tollakat véglegesre.
Amúgy egy tojó pl. hím nélkül is tojhat tojást, ez az én csajaimnál kb. 1 éves korban be is következett, de nem vált rendszeressé.
Ő pl. egy gyöngyös tojó nem túl jó fényviszonyok mellett (már nem él sajnos, van egy hasonlóm) [link]
Ez itt már egy jobb kép, ugyanaz a tojó baloldalt, mellette a hím (ő még megvan):
Ő itt a fentebbi pár egyik lánykája, azóta már 2 éves, lutino (apuka hordozza a lutino gént):
Ő az én kis kakuktojásom, félős, nem enged alapos vizsgálatot, mert vagy nem lehet megfogni, vagy ha igen, harap, inkább egyedül szeret lenni, nem énekel, hímnek kaptam tenyésztőtől, valószínűleg nem az, ő is 2 év körüli már:
a mi papagájunk 4-5 hónapos és elkezdett csipogni...
csíkos a farktolla, meg szürkéssárgás a feje....
ilyenkor mivan?
Mivel még nagyon fiatal, biztos vannak még gyerektollai, amiket mint írtam, 1-másfél éves korára veszít el teljesen és váltja le a felnőtt tollaira.
Mutatok pár hím csicsergést (jellemzően dallamosabb egy tojó hangjánál, változatos a dallamskálája), ha ehhez hasonlókat csinál, akkor ő hím lesz és idővel teljesen leveti a gyerektollakat. Amúgy egy hímmel könnyebb bánni és kevesebb a gond, mint egy tojóval (az egyik tojómat tojógörcs vitte el, ilyen veszély pl. hímeknél nincs, és a hímeket könnyebb kezessé nevelni).
Szóval pár hím nimfa énekhangja:
http://www.youtube.com/watch?v=jbpUTprLHEU
http://www.youtube.com/watch?v=RRCwF_AjToc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=71-MHV3fRQs&feature=related
És még sokféle van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!