Létezik olyan, hogy két külön fajtájú madárnak életképes utódja születik?
Mondjuk nimfapapagáj tojónak és hullámos papagáj himnek...vagy akármi másnak.
Nekem van egy nimfa-hullámos párosom,de úgy tudtuk mindkettő hím,így egy kalitkában voltak tartva. Aztán észrevettem,hogy a kicsi állandóan a nimfa hátán "próbálkozik". Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget,mert gondoltam úgysem tudnak összehozni semmit...
De aztán észrevettem,hogy a hímnek hitt nimfapapagáj tojt egy egész szép kis tojást. Mivel nem volt se fészek,se semmilíen előkészület a költéshez,kivettük tőle a tojást,anyám fel is törte,és nem volt "szeme",életképtelen volt.
Lehet ezekből valami? Maradhatnak egy kalitkában?Mi lesz a nimfával,ha az esetleges többi tojását is elvesszük tőle?
A kutya és a ló esete az teljesen más. A kutya az egy FAJ, ezen belül vannak FAJTÁK, amik tudnak szaporodni egymás között ugy, hogy életképes lesz az utód, de ezek még nem ugynevezett hibridek. Bármilyen más állatnál is előfordulhat hibrid létrejötte, ha a szülő fajok elég közeli rokonságban vannak. Pl. a panthera hibridek: [link] vagy az öszvér is: [link]
A hím hibridek nem szaporodóképesek, vagyis ők már nem tudnak tovább szaporodni, ellenben a nőstények termékenyek. Az általad említett nimfa-hullámos papagáj párosítás nem lehetséges, mert a nimfa kakaduféle, a hullámos pedig papagájféle. Ellenben régebben olvastam ujságban, hogy valamelyik állatkertben itt Mo.-n párba állt egy varjú és egy holló, és ha jól emlékszem életképes utódaik lettek. Ez azért lehetséges, mert a holló és a varjú is varjúféle, ráadásul még azonos nembe is tartoznak.: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!