Tudom még nem aktuális a kérdés de aki eteti a madarakat annál milyen fajták szoktak járni az etetési szezonban?
Kertes, egy kis mellékutcában, pici elökerttel, és az elökertben van az etetö.
Most már egyébként a cserepek alá beköltöztek és mindent körbefosnak a ház körül.
A kerben kell nekik megfelelő helyet kialakítani. Az előkertbe lehetne rakni egy bokrot, közepes méretű, nem túl sűrű.
Nagyobb cserébe szamócát (nekünk az ökörszem ott bújkál ősszel)
Ha van a kerben magasabb fa, akkor odút kirakni.
Oda is lehet néhány itatót rakni meg előre is, bokrot ültetni, ha nincs.
A cinkék nem szeretik a nyílt színre kirakott etetőt/itatót.
Nálunk van egy öreg tuja, nem túl nagy és sűrű, de ha becsap a karvaly akkor egy másodperc alatt eltűnnek a madarak benne. Nyáron erdei pinty és fekete rigó fészek van benne.
Ők a kis virágos és zöldséges kertemet is karban tartják a rozsdafarkúakkal együtt.
Cinkét nyáron soha nem láttam, de télen ők voltak az elsők akik felültek a cseresznyefára csipogni, hogy itt az idő kirakni az etetőt.
Tavaly ősszel raktam ki odút nekik, idén már 4 kicsi cinke kiabált az odú körül.
Cinegék, vörösbegy, fekete rigó, néha harkály.
Hogy a harkály megeszi-e a magokat, nem tudom, de néha megjelenik az etetőnél.
Szajkó is él a közelünkben, de még az etetőnél nem láttam.
Kertváros jellegű környezetben erkélyre helyezett madáretetőn és cinkegolyókon gyakorisági sorrendben:
Szén cinege, fekete rigó, kék cinege, veréb, őszapó, vörösbegy, erdei pinty, balkáni gerle, nagyon ritkán szajkó.
Ezek közül erdei pinty, fekete rigó, szén cinege, illetve ezeken kívül örvös galamb nagyjából minden évben költenek a telken, illetve a ház előtt az utcán álló gömbjuharokon, és egy tölgyfán.
Ház mögött egy platánfa már elég magasra nőtt nyáron már jópárszor látogatták a sárga rigók, de még nem fészkelnek rajta.
Én amúgy bármennyire is nem kéne, nem tudom megállni, hogy ne akasszak ki cinkegolyókat egész évben, mert a cinkék éppen április-május táján kezdenek igazán gyakran jönni, és sokat fogyasztani. Egész nap árnyékban vannak a golyók, és nem hiszem, hogy lenne ideje megromlani, mert max 1 hét alatt lerágják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!