Egyetlen jelenleg a madarak osztályába sorolt élőlénynek sincs foga. Az ok pedig egyszerűen az, hogy nincs szükségük rá. A táplálékot egészben nyelik le, amit utána a zúzógyomor aprít kisebb részekre. Ennek fenntartása előnyösebb és gazdaságosabb, mint a fogazaté: kevesebb a potenciális probléma vele, azonnal rendelkezésre áll (míg a fogazatot időbe telik kinöveszteni), nem igényel a szervezettől különösebb erőforrást (szemben a fogazattal, aminek kinövesztése rendkívül kalciumigényes folyamat), és jobban is alkalmazkodik az életmódjukhoz: nem kell helyben megrágni az ételt, elég csak lenyelni, aztán majd a zúzógyomor teszi a dolgát magától.
A csőrön persze lehetnek különböző képletek, de ezek nem minősülnek fogaknak: nem lehet velük rágni, és anatómiailag is teljesen másak. Funkciójuk vagy a tépés, vagy vízi madarak esetében a vízben található táplálék kiszűrése.
aug. 8. 08:32
12/25 anonim válasza:
ma 07:20 Nem ez életed első tévedése, de ígérd meg hogy nem is az utolsó!😄
aug. 8. 08:52
13/25 anonim válasza:
Én egy döglött fekete gólyát találtam a múltkor. Áramütés végzett vele, szóval gondoltam semmi baja a húsának, megfőzöm húslevesnek. Aztán mikor láttam milyen fogai vannak tyűűű he, hagytam ott azonnal ahol volt.
aug. 8. 10:41
14/25 anonim válasza:
Nincs nekik, csőrük van.
aug. 8. 11:40
15/25 anonim válasza:
A kacsának érdes a csőre belső része, az nem fog.
aug. 8. 11:41
16/25 anonim válasza:
Az őshüllők korának vége után, amikor a hüllőkből madarak alakultak ki, még voltak némileg fogszerű képződmények, mielőtt az a rész csupasz csőrré vált. Lásd Arhaeopteryx, Proavis.
aug. 8. 11:42
17/25 anonim válasza:
A gólyának is érdes a csőre széle, belül.
aug. 8. 11:43
18/25 anonim válasza:
Az okoskodóknak üzenem itt, lapozzátok fel az őslénytani irodalmat és rájöttök, hogy a kérdés végképp nem butaság - a kacsacsőr és az egykori kacsacsőrű dinoszaurusz között meglepő összhang van. A törzsfejlődés során a fogas repülő hüllők fokozatosan tollasodtak be és vált a fogas, bőrös szájszerv csupasz, olykor érdes szélű csőrré. Aki játssza a hülyét, az legyen kedves csendben maradni, köszi.
aug. 8. 11:46
19/25 anonim válasza:
Kis tanításnak: Látható, a törzsfejlődésben a hüllők és a madarak közötti átmenet élőlényeinél - már van toll, de még van fog, a csőr még nem csupasz, de már van madárszerű láb, már nincs pikkely, max a csőrön, a szárnyon mér a karmok megvannak, de már röpképes az állat.
18-as vagyok, ne pontozzál le, ha hozzátenni nem akarsz értelmes dolgot! Szánalmaskodni, az megy? Tegyél te is be egy tudományos linket, mint én, oszt utána pontozzad le saját magadat!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!