Vannak-e fecskék a lakóhelyeden? Kevesebb, mint pár éve? Milyen fajta?
Füsti, molnár, parti, esetleg sarlós?
Település neve vagy típusa is érdekel, meg hogy hol fészkelnek.
A fecskék száma látványosan csökken évek óta.
Meg sem lepődök az ehhez hasonló írásokon, érzékelem én is a fecskék eltűnését:
A kérésedre is válaszolva, z idén molnárfecskét nagyon keveset láttam, van egy fecskefészek az ereszünk alatt az idén nem volt lakója annak sem.
Füstifecskéket láttam kisebb csapatokban acsatorna parton de ott van két nagy szarvasmarha telep is a közelben, ami még némi menedéket jelent a fecskéknek, fészkelőhelynek is alkalmas, és a legyek, szúnyogok is oda koncentrálódnak.
Egyébként ilyenkor nehéz felmérni a fecske állomány, a vonulás előtt látszódik mennyire kevés van már, amikor gyülekeznek, nagy csapatokba állnak össze, és a villanyvezetékeket használják pihenőhelyeknek.
+10 éves írás, azóta a fecskék száma tovább csökkent:
Oktogonnál lakom, rengeteg a fecske, a Mcdonalds melletti házon is a tető alatt, legfelül van csomó fészek :)
Jó pár éve költenek itt, egész nap keringenek az Oktogon meg a környező utcék felett.
Tavaly, mikor vonultak, az egész csapat beszállt a házunk udvarára (tipikus belvárosi belső udvaros, körfolyosós régi bérház), a folyosó korlátain ültek, csivogtak :)
tettem ki nekik a folyosóra vizet, és felette átrepülve, repülés közben ittak belőle. Aztán az egész csapat felkerekedett, és elrepültek.
Sarlós fecske tudtommal nem is költ hazánkban. Egyébként én pár éve láttam Békéscsabán egy nagyobb, régi épület erkélye alatt rengeteg fecske fészket. Valószínűleg füsti fecskék voltak, de meglepett, hogy egy nagyvárosban találkozok ilyennel. Nálunk vidéken néhány éve már csak 6 db füsti fecske jár vissza. Egyébként egyrészt a rengeteg rovarirtás miatt, másrészt a háztáji állattartás megszűnése miatt csökken a számuk. (Plusz zárójelben, hogy a vándorlásuk során, amikor megpihennek egy-egy hajón, a legénység belesöpri őket a tengerbe higiéniai okokra hivatkozva.) Na de az állattartásra visszatérve, amikor sok háznál fordult elő szarvasmarha, ló, sertés stb olyan helyen szerettek költeni, mert elsősorban nem szúnyogokkal táplálkoztak, hanem az állatok körül nyüzsgő vérszívó böglyökkel. Mivel mindent gépesítünk, már az állatokat is egyik zárt gyárból a másikba hurcoljuk, nem is csoda ha pár éven belül teljesen kipusztulnának.
Persze ez elsősorban a füsti fecskékre vonatkozik, ez a velük való tapasztalatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!