Kereskedésből vásárolt vagy tenyésztőtől vett papagájod élt tovább?
Első papagájomat egy kereskedőtől vásároltam a gyerekeimnek. 2 hónapig gubbasztott, majd lepottyant és meghalt. Valami fészekbetegsége volt.
Azóta csak tenyésztőtől vásárolok, fészekből 4 hetesen.
Ez a legjobb kor egy kismadárnál amikor kézhez lehet szoktatni, simogatni és nem alakul ki benne a félelem érzése.
A mostani papagájom idén májusban lesz 10 éves, remek formában van, sokat beszél, hízeleg, szeret repkedni és a végcél mindig a vállam. Együtt főzünk, imádom.
A kereskedőnél egy nagy ketrecben van vagy 20 madár és folyton hajkurásszák őket, amikor valaki vesz egyet, így lesznek félősek.
Véleményem szerint sokkal tovább élnek a tenyésztőtől vásárolt madarak, főleg, ha jó körülmények között élhetnek és sokat foglalkoznak velük.
1-es vagyok, tesómnak volt először tenyésztőtől majd állatboltból papagája, fajtájára nem emlékszek sajnos egyiknek se, régen volt már, de mindegyik hosszúéletű volt viszonylag.
Na én is hasonlóan jártam! négy éve vettünk kereskedésből egy hím kanárit, gyönyörüen dalolt , egyet kitelelt a szomszéd szobába következő télen elkezdett sípolni a tüdeje meg taknyos lett egy hét múlva elhullott! Tavaly előtt vettünk egy pár törpepapagájt új kalitkával együtt másik kereskedésben. Tavaly kiteleltek simán a 20 fokos szomszéd szobába kb két hete a tojó szörcsögni kezdett ma meg már az is elhullott a kalitka aljába pedig még hősugárhót is raktam alájuk most! Viszont 2016 ban kaptam egy nimfa tolyót egy munkahelyről mert a nyugdíjas őr gazdája elhunyt kb kukoricaszemnyi narancsfolt volt akkor a fülénél szóval úgy 3 évesre saccoltam minimum! Egy év múlva vettem mellé tenyésztőtől egy fiatal kakast ami fele akkora és ugyanabba a szobába vannak mint a törpepapagájok viszont semmi bajuk! Sosem voltak betegek se pedig semmi extrát nem kapnak ráadásul az őr bácsi madara semmi mást nem eszik meg csak a sajtos stanglit vagy a kenyeret és a vörös kölest egy kis zabbal de azt már csak akkor ha semmi nincs előtte...
Elvileg már nem is élhetne a kora alapján szóval most ezt nem igazán é rtjük a nejemmel!
Nagyon vigyázni kell a madarakra, mert nagyon érzékenyek a hömérsékletváltozásra.
Én csak úgy szellőztetek, hogy Gyurikát kiviszem a fürdőszobába addig, nehogy huzatot kapjon.
Nekem tenyésztőtől lett egy tojó nimfám, a hímet meg egy idős házaspártól mentettem, ő kereskedéses volt eredetileg. A tojóm 11 évesen elpusztult egy idegrendszert érintő bakteriális fertőzésben. A hím még él, ő 14 éves lesz idén.
Nyilván nem csak azon múlik, hogy honnan van, préda állatok, érzékenyek, a rossz tartási körülmények is közrejátszanak, meg igazából bármi, amire nem is számítasz. De azért vannak különbségek. A kereskedéses madarakkal az a gond, hogy javarészt házi szaporításból származnak, sok esetben beltenyészet szüleményei. A legtöbbjük röpképtelen, kis kalitkába vannak zárva a kereskedésben, lappanghat betegség bennük, az eladók sem figyelnek az igényeikre stb. A tenyésztőtől származó madár akár díjakkal, kitűntetésekkel elismert, egészséges tenyészmadarak utódja. A tenyésztős alapból szelíd, ha nem ridegtartásból veszed, nem kell 4 hetesen leválasztani a szelídség miatt, ahogy a #3 írja. Ami még ott böki a szemem, hogy társas állatot nem tartunk egyedül.. Na mindegy, vissza térve a tenyésztőkre, a vérvonal mellett az egészséges állományra is jobban figyelnek nyilván, kotlási, nevelési időben főként fontos például a táplálék, nyomelemek, kálcium utánpótlás stb. A tenyésztőnek ez alapvető. A szomszéd Józsi gyereket meg ez nem érdekli, csak szaporít, "merolyancukik", oszt ha megunja, leadja őket kereskedésbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!