A gólyák hogy bírják az egész napos ácsorgást a tűző napon?
Nem tudom, hogy honnan veszed, hogy az 1-es meg a 3-as választ én adtam. Én is adhattam volna, de nem én voltam. Mivel nem tűnsz túl okosnak, így elnézést kérek, hogy a nulla tudást tükröző chatgpt válaszra tettem egy megjegyzést, nem gondoltam volna hogy ezt ilyen nehéz lesz feldolgoznod.
Vesd tekinteted a hasznosabb válaszokra, szép napot.
A gólya konkrétan több módon is hűti magát. Az egyik ilyen módszer, hogy szándéékosan a lábára ürít. Ahogy az ürülék nedvességtartalma párolog, hűti a lábat, és a vérkeringés által a testet is. A másik, amit fontos figyelembe venni, hogy a madarak tüdeje sokkal hatékonyabb, mint az emlősöké. Be, és kilégzésnél is történik oxigénfelvétel, sokkal nagyobb felületen érintkezik a levegőáram a vérerekkel. A "lihegés" által így nagyobb hőcserére képes, mint mondjuk egy ember a verejtékezéssel. A biokémiai oldalát nem ismerem a dolognak, de valószínű, hogy genetikailag is be van kódolva, hogy a fehérjéi magasabb hőfokig bírják a test túlhevülését, mint mondjuk egy északi madár, vagy egyéb állatok. A madarak alap testhőmérséklete magasabb az emlősökénél, költéskor még feljebb megy. 44-46 fokos is lehet a test károsodás nélkül. Amíg a külső hőmérséklet ezt nem haladja meg, igazából a madár nem is hevül.
Egy harmadik fizikai védekező mechanizmus a tollak között megrekedt levegő. Ezt hideg ellen is használják a madarak, de a levegő a meleg ellen is szigetel. A tollak szintén elég jó hőszigetelők.
Az agyukat a véráram hűtése óvha, amit nagyobbrészt a légzés útján leadott hővel oldanak meg.
Persze amikor már ez sem elég, nagy eséllyel árnyékot keresnek. A fiókákat a szülők a gyomrukban hozott vízzel hűtik, és a szárnyukkal árnyékolják, amikor veszélyessé válik rájuk a hőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!