?Pár kérdésem van a madarakkal kapcsolatosan, a megjegyzésekbe írom, hogy érthetőbb legyen.
Valamikor télen kezdtem el foglalkozni a madarakkal, különösen a szarkákkal. Télen többször is raktam ki nekik ételt, amit meg is ettek. Nem tudom ennek köszönhetően-e, de kb április elején két szarka az udvar végén lévő fenyőfa tetejére rakott egy fészket. Azt tudom, hogy annyira meg lehet velük barátkozni, hogy a kezemből is elvegyék az ételt. A probléma az, hogy nagyon elővigyázatosak és ahogy 10-15 m-nél közelebb megyek elrepülnek. Már raktam ki nekik diót úgy, hogy a fa tetejéről azt végignézték és ahogy bementem a házba egyből meg is ették. Ha a fán vannak és a teraszról beszélek hozzájuk nem ijednek meg, csak néznek rám.
Az lenne a kérdésem, hogyan tudnám elérni azt, hogy közel jöjjenek hozzám és a kezemből vegyék ki az ételt és hogy elköltöznek-e, ha sokat zavarom őket? (tudom, hogy tavasszal nem szabad etetni őket)
A kisebb madaraknak csináltam egy teljesen vízálló B-típusú odút, amit márciusban kiraktam egy akácfára. Egy cinege elkezdte a fészek építését, de másnapra el is tűnt és azóta sem tért vissza. Később jöttem rá, hogy lehet a tüskés fa volt a probléma. Áthelyeztem egy körtefára kb. két hete, de nem úgy tűnik, mintha bármilyen madár beszeretne fészkelni.
Ezzel kapcsolatosan mit lehet tenni? Nem szeretném, hogy üresen maradjon.
Az odúval kapcsolatban: a röpnyílás lehetőleg déli vagy keleti irányba nézzen. A cinegéknél és más odúlakó madaraknál most zajlik az első költés, sok pár már a fiókáit eteti. Másodköltés idején előfordulhat, hogy elfoglalja egy pár. Nekem 10 odúm van (nagy területen) és volt példa olyanra, hogy csak másodköltésnél foglalták el valamelyiket.
Szarkák: mivel vadmadarak, nem előnyös, ha emberhez szoknak. És tényleg ne etesd őket most, találnak elég élelmet, ne szokják meg, hogy embertől kapják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!