Mi történhetett a füsti fecske fiókákkal?
Egy ötszintes társasház világítóudvarának földszintjén egy lezárt területen tavaly már sikeresen költött ki egy pár 4 fiókát. Idén is elfoglalták a fészket, és idővel hallani lehetett, amint a kikelt fiókák lelkesen csipognak etetéskor, aztán egy hét múlva semmi zaj. A fecskék sem repültek le – én az ötödiken lakom, és az ajtóból lehetett látni, amint lefelé szállnak. A rácsos ajtóból a földszinten látni a magasan lévő fészket, de nem ül benne madár. Lehet, hogy valamiért elpusztultak a fiókák, és mivel a tetemeket a szülők nem tudják eltávolítani a fészekből, elhagyták azt? A földön nincs halott kisfecske, csak ürülék. Mókus, nyest, ragadozómadár nem férhetett hozzá. Mi okozhatta a halálukat vajon?
Gondoltam rá, hogy meg kellene kérni a közös képviselőt, hogy nyissa ki a világítóudvar ajtaját, és létra segítségével ki kellene szedni a benne lévő halott kisfecskéket, de nem tudom, hogy visszamennének-e a szülők, hisz nem tudnák, hogy az már üres, és az is lehet, hogy azóta már máshol raktak fészket.
Többen olyan tanácsokat adtak, amiből látni, hogy el sem olvasták a kérdésem és a válaszaimat.
Lezárt területen van, amihez nincs kulcsom, magasan van, tehát nem tudom telefonnal lefényképezni a fészek belsejét.
A 46%-os értékelő nem én vagyok, amiről meggyőződhetsz:
Amikor repülni tanultak, a világítóudvar alsóbb szintjein akkora vircsaft volt – láttam fentről, ahogy repkednek az alsóbb szinteken, és ücsörögnek a korlátokon. Ide az ötödikre csak később jöttek fel, amikor már jobban tudtak repülni, és itt folyt az etetés. Mindez idén nem történt meg, és a fészekben nem lehetett látni fióka fejeket sem, mint korábban, hisz mikor már nagyobbak, nem férnek el a fészek alsó részében, tehát legalább a fejüknek mindenképpen látszódnia kell. Ezt a rácsos ajtót védő csapóajtó üveges tetején át a fecskék megzavarása nélkül lehetett megszemlélni, amit minden liftre váró ember megtehetett, így én is mindennap láthattam, hogy nem látszódnak a fióka fejek, vagyis nem fejlődtek ki.
Arra gondoltam, hogy talán tetvesek lettek, és ez végzett a kicsikkel, a szülőknek pedig nem volt kedvük tovább abban a paraziták által megfertőzött fészekben maradniuk, ezért nem is lökték ki a fiókákat, hisz a következő nemzedéket is megölte volna.
Itt egy kép a tavalyi pezsgő életről, ami a kirepülésükkor készült:
#11 Ehhez mit szólsz? – főleg a végéhez:
Az alábbi linken többek között ezt olvastam: „…javaslom a még üresen álló fecskefészkek átvizsgálását, és amelyikben esetleg előző évről ott maradt, mumifikálódott fecskehulla van, melyet a fecskék nem tudnak kidobni, hanem ráalmoznak, azt ki kell takarítani, és a spray-vel befújni. Igaz, hogy ez csak egy időre öli és riasztja a legyeket, de nem ártunk vele és több, mint a semmi. Ezt a költések között is érdemes megtenni. Ha jelen van a kékes, vagy zöldes színű légy, vagy a lárvák a fészekben, akkor a fiókákat is szükséges 3-4 naponta rendszeresen kiszedni, átvizsgálni és lefújni.”
#1 Ezt írtad:
„Ha elpusztultak volna a fiókák, akkor a fészekből kidobták volna.”
A fenti idézetben ez szerepel: „.ott maradt, mumifikálódott fecskehulla van, melyet a fecskék nem tudnak kidobni…”
Tehát nem történyszerű, hogy a szülők ki tudják dobni az elpusztult fiókát a fészekből.
#1, #7
Az alábbi történetben még jó, hogy az illető nem úgy cselekedett, ahogy ti ajánlottátok: „Bármi is történt, nincs velük dolgotok.” „Akárhogy is: fészekhez ne nyúljatok.”
„Csak úgy üldögéltem a teraszon, amikor alig fél méterre elrepült előttem egy fecske. Addig röpködött, egyre lejjebb és lejjebb szállva és egyre közelebb hozzám, amíg felálltam, hogy lássam a fecskefészkeket az eresz alatt. Az egyikből kilátszott egy fecske farka, amit rendben találtam, de a fecske állandóan körözött körülöttem, egészen addig, amíg felmásztam a létrára és ellenőriztem a fészket. Az történt, hogy mivel a fecske kétszer is költ a nyári időszakban, ebben az egy pici fészekben ott voltak a frissen kikelt fiókák, de bezsúfolódott az előző költés hét madara is, és beszorultak mindannyian. A pici fiókákat sajnos már nem tudtam megmenteni, de a hét kis fecskét egyenként kivettem és ezek megmenekültek. A mamájuk pedig egy köszönő kör után elrepültˮ – meséli a történetet Izsák József.
"Gondoltam rá, hogy meg kellene kérni a közös képviselőt, hogy nyissa ki a világítóudvar ajtaját, és létra segítségével ki kellene szedni a benne lévő halott kisfecskéket,"
Tehát ha akarnál bele tudnál nézni egy mobiltelefonnal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!