Ez tényleg mérgező a tyúkoknak?
Nem vagyok tapasztalt baromfitartó, pár hónapja van 2 tyúkom, rám sózta Őket költöző szomszéd, így etetem Őket és igyekszem minél jobb életet biztosítani nekik, levágni nem akarom majd Őket…
35-40% búzát, illetve 35-40% kukoricát kapnak enni, a maradék meg magkeverék.
Szokott benne lenni lenmag, kendermag, fénymag, néha napraforgómag, stb.
És akkor ezen túl szoktam még nekik adni heti egy alkalommal zöldség maradékot.
Most találtam az interneten ezt a listát, hogy EZEKET NEM SZABAD NEKIK ADNI:
a burgonya (zöld, nyers, sérült részek, héjak, hajtások),
paradicsom (zöld, szár, bőr),
padlizsán (nyers, bőr),
kaliforniai paprika (zöld, bőr),
chili,
nyers vörös vagy fehér bab (hüvely is),
hagyma,
mogyoróhagyma,
a póréhagyma.
Igaz ez?
Ezeket tényleg nem szabad adni nekik?
Mert például póréhagymát már többször adtam nekik és nem vettem észre, hogy bajuk lett volna Tőle.
Most pedig gondoltam oda adom azt a paradicsomot, ami megmaradt, főzésnél nem használtam fel…
De akkor inkább ne adjam?
Illetve láttam olyan bolti csirketápot, amiben elve volt vörös bab.
Akkor azt csak szabad adni nekik, a listával ellentétesen? Nem? (mondjuk azt még sosem adtam nekik)
Előre is köszi a válaszokat!
Köszönöm a válaszokat!
2.5 hónapja vannak nálam, meg még nagyon fiatalok amúgy is.
Eddig nem kaptak kalciumot, de múlthéten már rendeltem nekik ilyen meszes cuccot, csak még nem érkezett meg…
De köszönöm azért, hogy írtad!
Le van írva, hogy a paradicsom (így a burgonya) ZÖLDJE nem adható (tényleg nem adható), akkor miért ne adhatnád a megmaradt parit?
Különben meg a legtöbb felsorolt olyan, hogy maximum hasmenést kapnak tőle, amit lehet eddig nem vettetek észre.
Egyébként a káposztaféléket pont nem sorolja a lista, amitől nagy mennyiségben elhullásig képesek elfostosodni.
A tyúkok nem olyan érzékenyek ilyen értelemben.
Általánosságban a madarakra jellemző:
A burgonya csírás, zöld, illetve a héj alatti része mérgező, ezért a biztonság kedvéért nem ajánlott adni. Ugyanakkor főve nyugodtan adható.
A paradicsom érett termése is nyugodtan adható. Az éretlen termést és szárát nem ajánlott adni.
Padlizsán nyersen és a zöld részek adása nem ajánlott a szolanin tartalma miatt. Csak főve, kis mértékben adható.
Kaliforniai paprika bármely színben nyugodtan adható.
Chili is adható, nem éreznek csípős ízt.
A babfélék adása kerülendő, de kis mértékben adható.
A hagymafélék adása a tioszulfát tartalma miatt mérgező a madarakra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!