Kell valamilyen vitamint adni a tyúkoknak? Esetleg valami plusz takarmány?
Jolovit? Ivóvízben, olcsó.
Tök jó ez így, Nagymamám is így nevelte.
A csirkéknek viszont adott indítótápot meg mindenféle tápot, de főleg kukoricalisztes-csalán kevertet, főtt tojást.
Búza-kukorica így kevés, mégha szedegetnek is mellé. Kukoricától tök jól elzsírosodnak például.
Ha visszamész más tyúkos kérdésekhez, ott is leírtam, hogy kb,max 30% kukorica, 30% búza, és a többi 10-10% napraforgó és borsó, a maradék 20%-ot meg én pl táppal húzom fel, de ha te nem szeretnéd, akkor javasolt nem hüvelyes és nem nagy energiatartalmú takarmánnyal kiegészíteni, pl árpa - bár azt sok tyúk nem szereti mert szúrós, de nálam imádják.
Utána kell járni, ki kell tapasztalni, meg azt is, hogy neked mi éri meg.
Igazából csak azt tanácsolom, hogy kukoricából minél kevesebbet, hüvelyesből meg max 10%-ot.
Vitaminozni így is kell, biztos-ami biztos alapon. Csomó nyomelem van, amit így sem feltétlenül tudnak fedezni, hogy kapirgálnak.
ÁP-17, Nutrafort-3 ezek takarmányra szórható, por alapú kiegészítők. A kalcium miatt fontos lenne az ÁP-17, de amúgy a futorból, vagy egyszerű takarmánymészből is simán pótolni tudják. Én annyira nem szerettem, mert por, lehullik a szemesről, összegyűlik az alján és... nah, nem a legjobb felvétel szempontjából.
Jolovitot nagyon favorizálják (ahogy írták előttem is), ő abból a szempontból jobb, hogy ivóvízben adható, így szinte biztos hogy felveszi az állat, hátránya, hogy kisebb állománynál nehezen adagolható. (Ha jól emlékszem 5 ml kell 100 tyúkra? nem vagyok jó ebből, de a lényeg hogy kevés és nehezebb még 10 felé osztani, úgyhogy én csak egy-egy kortyot öntök az itatókba) De nem gond, mert nem drága, meg nem gyógyszer, hogy fontos legyen az adag. Nyilván a sokszorosát adni hülyeség, de jól be lehet lőni. Ezt kúra szerűen kell adagolni, tehát nem mindig. Én ha úgy gondolom, hogy na most meg kéne tolni őket vitamin ügyileg, akkor 3-5 napig kapják.
Hasonló itatós készítményeket lehet kapni, igazából érdemes utánanézni, hogy melyik mit tud. Perpillanat nem tudom, hogy miben van szelén, de tenyészállatoknak és növendékeknek fontos, úgyhogy érdemes pótolni.
Amúgy tök jól tartod őket, szerintem rendben lesznek így :) sóder legyen a zúzába :)
Nagyon köszönöm a válaszod! :)
Van még olyan elvetemült, aki esőben kimegy gilisztát szedni a tyúkjainak? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!