Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Kell valamilyen vitamint adni...

Kell valamilyen vitamint adni a tyúkoknak? Esetleg valami plusz takarmány?

Figyelt kérdés
Jelenleg búzát és kukoricát kapnak, tudom, ezt bővíteni kellene (mivel?). Akkor esznek, amikor szeretnének, állandóan előttük van, plusz egész nap szabadon vannak a kertben, így sok zöldhöz, gilisztához, csigához, bogárhoz, stb. hozzá jutnak. Néha kapnak főtt krumplit, főtt tojást, zöldségeket. Mész mindig van nekik. Kell emellé még valamilyen vitamint adni nekik? Vagy majd csak télre, ha nem lesz kerti kapirgálás? Nem lesznek levágva!
2021. máj. 16. 21:24
 1/9 anonim ***** válasza:
59%
"tojótáp" Mert gondolom tojás csak kell, nem?
2021. máj. 16. 21:30
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
FUTOR.
2021. máj. 16. 21:31
 3/9 A kérdező kommentje:
Tojótápot nem szeretnék adni. Mivel nem lesznek levágva, 1-2 éven belül, mint általában a letojt tyúkok, így nincs szükség gyorsítani a tojás rakáson. Kimeríteni vele a szervezetüket idő előtt. Inkább tojjanak kevesebbet, de hosszabb ideig.
2021. máj. 16. 22:46
 4/9 anonim ***** válasza:

Jolovit? Ivóvízben, olcsó.

Tök jó ez így, Nagymamám is így nevelte.

A csirkéknek viszont adott indítótápot meg mindenféle tápot, de főleg kukoricalisztes-csalán kevertet, főtt tojást.

2021. máj. 16. 23:00
 5/9 A kérdező kommentje:
Nem tudom, azért kérdezem :D Hogy elegendő-e ez így, vagy szükséges vitaminozni is. Télre mindenképp kapnak majd, de ha nem muszáj, nem adnám, ha összeszedik a természetből.
2021. máj. 16. 23:10
 6/9 A kérdező kommentje:
Indító tápot biztos kaptak ők is, előneveltek voltak. Most 3 hónaposak.
2021. máj. 16. 23:11
 7/9 anonim ***** válasza:

Búza-kukorica így kevés, mégha szedegetnek is mellé. Kukoricától tök jól elzsírosodnak például.

Ha visszamész más tyúkos kérdésekhez, ott is leírtam, hogy kb,max 30% kukorica, 30% búza, és a többi 10-10% napraforgó és borsó, a maradék 20%-ot meg én pl táppal húzom fel, de ha te nem szeretnéd, akkor javasolt nem hüvelyes és nem nagy energiatartalmú takarmánnyal kiegészíteni, pl árpa - bár azt sok tyúk nem szereti mert szúrós, de nálam imádják.

Utána kell járni, ki kell tapasztalni, meg azt is, hogy neked mi éri meg.

Igazából csak azt tanácsolom, hogy kukoricából minél kevesebbet, hüvelyesből meg max 10%-ot.

Vitaminozni így is kell, biztos-ami biztos alapon. Csomó nyomelem van, amit így sem feltétlenül tudnak fedezni, hogy kapirgálnak.

ÁP-17, Nutrafort-3 ezek takarmányra szórható, por alapú kiegészítők. A kalcium miatt fontos lenne az ÁP-17, de amúgy a futorból, vagy egyszerű takarmánymészből is simán pótolni tudják. Én annyira nem szerettem, mert por, lehullik a szemesről, összegyűlik az alján és... nah, nem a legjobb felvétel szempontjából.

Jolovitot nagyon favorizálják (ahogy írták előttem is), ő abból a szempontból jobb, hogy ivóvízben adható, így szinte biztos hogy felveszi az állat, hátránya, hogy kisebb állománynál nehezen adagolható. (Ha jól emlékszem 5 ml kell 100 tyúkra? nem vagyok jó ebből, de a lényeg hogy kevés és nehezebb még 10 felé osztani, úgyhogy én csak egy-egy kortyot öntök az itatókba) De nem gond, mert nem drága, meg nem gyógyszer, hogy fontos legyen az adag. Nyilván a sokszorosát adni hülyeség, de jól be lehet lőni. Ezt kúra szerűen kell adagolni, tehát nem mindig. Én ha úgy gondolom, hogy na most meg kéne tolni őket vitamin ügyileg, akkor 3-5 napig kapják.

Hasonló itatós készítményeket lehet kapni, igazából érdemes utánanézni, hogy melyik mit tud. Perpillanat nem tudom, hogy miben van szelén, de tenyészállatoknak és növendékeknek fontos, úgyhogy érdemes pótolni.

Amúgy tök jól tartod őket, szerintem rendben lesznek így :) sóder legyen a zúzába :)

2021. máj. 17. 08:48
 8/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszod! :)

Van még olyan elvetemült, aki esőben kimegy gilisztát szedni a tyúkjainak? :D

2021. máj. 21. 23:24
 9/9 anonim ***** válasza:
Meg vannak a spotok, ahol száraz időben is van csúszómászó, úgyhogy kiengedem, és hívnom sem kell őket, tudják hogy lakoma lesz :)
2021. máj. 22. 00:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!