Ki van akadva anyám, hogy 20 kg szójakeverék megesznek négy nap alatt a 36 db csirkéink. Ez tényleg túl sok és vissza kell fogni belőle?
Van 14 db egy éves és 22 db 4 hónapos kettős hasznosítású csirkéink. Mostanában én szoktam etetni őket és pár nap alatt elfogyott egy zsákkal.
Mellette adunk nekik zöldet (füvet vagy tyúkhúrt), konyhai maradékból zöldséget, gyümölcsöt. Kapnak napi kb. 3 evőkanálnyi takarmánymeszet is.
A kicsik még nem tojnak, az idősebb tyúkokból napi 8-10 db a tojáshozam.
Az a problémája, hogy nagyon drága a keverék és nincs belőle neki haszna. Elég szépen beleszól a nevelésükbe ahhoz képest, hogy mindent én fizetek, mert ő neki nincsen pénze ellátni őket. (Most gondolom felmerül bennetek a kérdés, hogy miért tartunk csirkét. A csirkék a néhai nagymamámé volt, aki a közelmúltban elhalálozott.)
Lehet, hogy tényleg én etetem túl őket és túl sok a napi 5 kg szójakeverék 36 db csirkének?
Nagymamád is szójakeverékkel etette?
Sajnos az nem jó táplálék nekik.
Sokat meg tudnak enni az számukra ilyen fincsiségből.
A nagymamám keverte búzával, kukoricával, (néha árpát is adott nekik) szotyival és multivitaminport is adott hozzá. Kevesebbet adott ő is a szójadarából is, de nem volt jellemző plusz ő is adott friss zöldet és konyhai maradékot.
Az a baj, hogy faluhelyen nincs sok lehetőségünk ilyeneket venni. Egy takarmánybolt van és gabonát nem árusít, csak tápot és ilyen keverékeket.
Most gondolom itt van a gabonának a szezonja, érdemes lenne bevásárolni belőle? Gazdaságosabb?
Még van 3 zsák a szójadarából(ez kb. 10 ezer ft-ra jön ki és kb. 3 hétre elegendő), aztán utána fogok tudni valahonnan gabonát beszerezni. 40 km-re van a legközelebbi mezőgazdasági bolt, akik eladnak gabonát, akkor vegyünk nagyobb mennyiségben belőle?
Bocsi, hogy ennyit kérdezek, de még csak 19 vagyok, nem nagyon értek a csirketartáshoz. ^^
Esetleg vegyes darát sem árulnak?
Én ilyen szójás keveréket, meg tápot egyáltalán nem adnék nekik.
Helyi gazdákat érdemes megkérdezni. A négy hetesek a kukoricával még nem biztos, hogy boldogulnak, de a búzával, árpával igen.
Na meg a kukoricát le is lehet darálni/daráltatni.
9: Köszönöm, eszembe se jutott volna az internetes rendelés.
Az alábbiakat rendeltem meg:
- kukoricadara: 10 kg
- búza: 10 kg
- árpa: 10 kg
- takarmányborsó: 5 kg
- napraforgómag: 5 kg
- multivitamin kiegészítő: 1 db
Még van kb. 3 zsák a szójadarából, akkor most keverni fogom a gabonákkal és egy kevés multivitaminnal. Ezekért összesen 7 ezer Ft-ot fogok fizetni. Ez most kb. 1 hónapra elegendő lesz, augusztustól szépen leszoktatjuk őket a szójakeverékről.
Köszönöm a segítségeteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!