Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Pontosan mely madárfajok...

Pontosan mely madárfajok közeli rokonai a dinoszauruszoknak?

Figyelt kérdés
Sokszor mondják, hogy a tyúk és a pulyka, de ezt így nehéz elhinni. Ott van még a sisakos kazuár, a keselyű, na meg a Hoatzin. A Hoatzin fiókaknak konkrétan apró karmos ujjaik vannak, amikkel kapaszkodni is tudnak.

2021. jún. 18. 23:33
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
37%
Elnézést én azt hittem, hogy akkor minden kihalt, ezért is találtam furcsának az egészet, amit taglaltam a 2. valaszolóként. De így már akkor értem a dolgokat.
2021. jún. 19. 00:07
 12/26 A kérdező kommentje:
Nyilván nem. Vagy ha mindent kihalt írsz, legyen egy kicsit pontosabb!
2021. jún. 19. 00:09
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem pusztult ki minden élőlény, sem minden dinoszaurusz. Például a madarak sem pusztultak ki, a madarak ugyanis dinoszauruszok (a dinoszauruszok egy ága pontosabban). Ezért minden madár ugyanolyan közeli rokona a többi dinoszaurusznak, nem csak a tyúk meg a pulyka.

A krokodilok pedig azért távolabbi rokonok, mert az ő águk még korábban vált le abból a csoportból (az archoszauruszok közül), amelyen belül a madarak és a többi dinó még vagy 20 millió évig együtt fejlődtek tovább.

2021. jún. 19. 02:21
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

A madarak nem a dinoszauruszok “leszármazottai”, hanem maguk is theropoda dinoszauruszok. Jelen időben…

Egyforma mértékben…

A bagoly, a pingvin és a strucc is, mind az.

Nyílván arra van egy konkrétabb válasz, hogy melyik a legősibb madár faj, ami jelenleg is él… Ezt nem tudom.

A dinoszauruszoknak a nagyobb halmaza kihalt, a nem madár dinoszauruszok mind kihaltak.

2021. jún. 19. 02:53
 15/26 anonim ***** válasza:
51%

Véleményem szerint azért nem fejlődtek ki az őshüllők és azért vehetett az evolúció egy teljesen más irányt, mert más lett maga a Föld szerkezete is, megváltozott az éghajlat (jégkorszakok, felmelegedések). Minden élőlény alkalmazkodik a körülötte lévő körülményekhez, vagy kipusztul. Egyébként a rovarokról közül van, amelyik túlélte a meteorit becsapódását, valamint a mai krokodilokhoz hasonló őslények is jelen voltak. A madarak is fejlődhettek több irányba, több alfajra (mint mi az emberszabásúakkal) így elképzelhető,hogy van olyan dinoszaurusz, amelyből kialakulhatott a csirke vagy pulyka.. Ezt persze nem tudom alátámasztani, én is csak olvasgatok, ezért szívesen fogadok mindenféle információt, érvet, ellenérvet.

Érdemes megnézni David Attemborough 2020-as filmjét, ahol kitér ezekre egy részében, nagyon érdemesnek tartom és hátha megmagyaráz neked valamit.

2021. jún. 19. 10:26
 16/26 anonim ***** válasza:
64%

Ha a legősibb madarakra vagy kíváncsi, nos, a ma élők közül a strucc a legbazálisabb.

#6 A hüllős dolog egyáltalán nem így van. 10 éve volt az időszak amikor leálltak a hüllőzéssel (ironikusan a synapsidák meg akkor még hüllőknek számítottak), ám később újra rájöttek hogy egyértelműen hüllők. A dinoszauruszok, ezzel együtt a madarak is hüllők, csupán nem hasonlíthatók mondjuk a gyíkokhoz, ezért nagyon pontatlan a "sokkal több közük van a madarakhoz mint a hüllőkhöz". A krokodilos rész viszont igaz, az imént leírtak kapcsán meg akkor megemlíteném, hogy a krokodilok is közelebb állnak a madarakhoz, mint a gyíkokhoz vagy a teknősökhöz, ám ettől még ugyanúgy hüllők.

2021. jún. 20. 00:11
 17/26 anonim ***** válasza:
3%
A dinoszauruszok igen, de a madarak NEM hüllők. Nagyon régen olvastam erről több helyen is, megdöbbentem nyilván, de egyértelműen a madarak a dinoszauruszok " leszármazottai", a ma élő hüllőknek az őse meg egy teljesen más kategória volt, nem a T-rex meg a veloci meg az összes ilyen hasonló. (Nem tudom tudományosan elmagyarázni, de a lényeg az volt, hogy a krokikat leszámítva jóformán semmi kapcsolat nincs egy ma élő gyík esetleg kígyó, és a dinoszauruszok közt.) Attól pedig, hogy a madarak ősei (a dínók) hüllők voltak, a madarak már KATEGORIKUSAN nem hüllők.
2021. jún. 20. 12:21
 18/26 anonim ***** válasza:
78%
Előttem író elég nagy hülyeséget írt. Dinoszaurusz meghatározásához három dinoszaurusz lett rendelve. Triceratops, Diplodocus és házi veréb. A régebbi meghatározás alapján (Megalosaurus és Iguanodon) is a madarak dinoszauruszok. Új meghatározásnál gondolom egy ma élő faj azért kellett, hogy ne lehessen azon csámcsogni, hogy leszármazott nem pedig az.
2021. jún. 21. 17:47
 19/26 anonim ***** válasza:
3%
Mit írtam nagy hülyeséget? Nem a madarakról írtam, hanem arról, hogy a mai élő hüllőknek jóformán közük nem volt a dínókhoz (ezt te sem cáfoltad), ellenben a madaraknak igen. Az nem zavar, hogy a 16-os szerint a madarak pedig HÜLLŐK, ami akkora baromság, hogy a plafon szakad?
2021. jún. 21. 19:07
 20/26 anonim ***** válasza:
79%

19. A madarak a hüllők köze tartoznak, archosauriák, a legközelebbi élő rokonaik a krokodilok.

[link]

2021. jún. 21. 20:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!