Miért repülnek az ablaknak ilyen iszonyat erővel a madarak?
Nemrég költöztünk egy új házba. a telken a régit lebontottuk, majd 3 év alatt épült egy új. nem túl nagy, normál ház, 1000nm-es telken, kb 50%-át teszi ki az egész ház terasz nélkül.
amióta beköltöztünk hetente egy két madár repül az ablaknak. de olyan erővel, hogy eddig 2 ablakot kellett kicserélni, mert pókhálósra tört. Volt kis cinke is, meg nagyobb, szarka szerű madár is. Olyan zajjal, mintha követ dobnának az ablakra. Éles csattanást hallunk, mindenki összerezzen, majd látjuk, hogy a nappaliban a nagy ablakok (2.5 méter magas teraszablak) egyiket közepén egy madártetem beszorulva, félig átlógva, az üveg meg szanaszét törve. csak a biztonsági fólis tartja össze. a páncélüveget nem sértette, csak a külső sima üveg részt.
7: Kicsit kell csak gondolkozni és rájössz, hogy a szobák falain nem teraszablakok vannak. azt csak egy példának írtam.
8: nálunk tripla öveg, 48as. a külső és a belső réteg nagyon törékeny, a középső az ami erősített. A 3 réteg között van 2 vastag fólia, az tartja egyben.
Általában a hegyes csőr üti meg annyira, hogy pókhálósodjon. aztán a kemény fej meg betöri.
Lemosod a dögöt? Majd téged is le fognak mosni. A kilátás persze többet ér, mint az élet, ugye.
Itt egy diszkrét, jó megoldás, nem kell matrica (a matrica mellett úgyis nekirepülhetnek):
https://www.youtube.com/watch?v=UC9xQkUtQ98
vagy szúnyogháló
Az, hogy hogy beszélsz róla, minősít téged, mint embert. Engem azzal nem tudsz minősíteni, hogy lepontozol. Megsúgom, én nem pontozok, mások tették.
Az emberi tényező nem természetes "kiválogatódás". Az egy olyan tényező, amivel nem tudnak számolni. Ha téged elcsapna egy szembejövő BMW-s barom, az is természetes szelekció? Nem tudsz tenni ellene. A madár sem tud tenni az ellen, hogy vagonnagyságú f_szom ablaktáblákat használ az újgazdag parasztság, és tükröződik benne az ég.
Lehet, hogy évtízedek múlva meg fogják tudni különböztetni a tükröződést a valóságtól, de ahhoz sok-sok nemzedék kell csúnyán megtízedelődjön.
Kérdező, a youtube link sem hasznos?
Hagyjuk már ezeket a populációgenetikai kifejezéseket mint "természetes kiválogatódás" amikor emberi befolyás pusztítja az állatot.
Egyébként vicces dolog az emberi szelekciós hatás, az Egyesült Államokban pl. a csörgőkígyók szép lassan kezdik elveszteni a csörgőjüket, mert az emberek könnyen felfedezik és leöldösik a csörgőseket, így nem lehet a kígyót időben észrevenni, megnő a halálos marások száma.
De mit lehet csinálni ha az ember ezt a minimális erőfeszítést nem akarja megtenni, hogy húz pár csíkot az üvegre, hogy egy kicsit jobb legyen a világ? Szedje a dögöt és cserélje az ablaktáblát akkor. Legalább az üvegesnek jó lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!