Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Mit tegyek, hogy a törpepapagá...

Mit tegyek, hogy a törpepapagájom ne tépje fel a sebét?

Figyelt kérdés
A törpepapagájom a szárnya tövét fullra lecsupaszította olyan mértékben, hogy már a bőrét csípkedi. Hiába van társa (még szokatás folyamata megy) mint akit nem érdekli és azóta se hagyja begyógyulni. Fújjuk neki antibiotikumos spray-vel ami miatt max 1 napig nem piszkálja, de utána ismét(mellette fura sipákoló hangot adva). Nem tudom mit tegyek. Már pánikomban próbálkoztam az elizabeth tölcsérrel illetve a nyakmerevítővel, de leszedte magáról. Ti tudtok esetleg valamilyen tippet adni ez ügyben? Válaszotokat előre is köszönöm!

2020. dec. 9. 01:34
 1/8 anonim ***** válasza:
98%
Komoly pszichológiai problémái vannak a madárnak, az okozza ezt a viselkedést. Nem élhet tölcsérrel a fején, a lelki baj okát kell megtalálni, addig nem hagyja abba. Mikor kezdte, nem az új madár megjelenésével?
2020. dec. 9. 02:21
 2/8 anonim ***** válasza:
72%
És mi a bajom, doktor úr? Tépkedem a tollamat?
2020. dec. 9. 02:57
 3/8 anonim ***** válasza:
95%

Kalcium hiány is okozhat ilyet! Nem a parabola antennával kellet volna kezdened, hanem állatorvoshoz kéne vinned.

Szépiát szoktál nekik adni?

Első is írt intelligens választ, hiába fikázza a 2-es, de itt szerintem szimplán kalcium hiány az oka jobbik esetben.

De felsorolom a többi okot:

1. Takarmányozási hiba, nyomelem, vitamin, ásványi anyag hiány

2. Nyersrosthiány pl. nem adsz neki zabot

3. Éhségtől is kialakulhat

4. Kevés etető, és itató

5. Unalom

6. Zsúfoltság, mekkora a kalitka?

7. A levegő, páratartalom több vagy kevesebb az ő számukra optimálisnál, nem nyitsz ablakot hogy levegőt engedj be és ez is válthat ki rossz szokást a madárnál.

8. Stresszhatasok- pl. nem bírja az időjárást, lárma, oltasok, takaritas, vagy az újonnan szerzett társ nem tetszik neki. Tudod van az a mondas, hogy a falat kaparja, na ez madaraknal tollcsipkedésben nyilvánul meg, csak itt nem a másik irányába, hanem önmaga felé.

9. Erős megvilágítás, ingerlékenyebbé teszi a madarat

10. Külső parazita is okozhat ilyesmit.

11. Ha tojó a tojó fészek hiánya, ha netalántán már megvolt a lamour, nem tud hova letojni.

12. Genetikai tényezők is okozhatnak ilyesmit.

Lefordítva mielőbb vidd el állatorvoshoz! Slussz passz

2020. dec. 9. 08:41
 4/8 anonim ***** válasza:
95%
#2 Mesélj már, hány madarad volt eddig?
2020. dec. 9. 08:42
 5/8 anonim ***** válasza:
64%

5-ös szerintem ne kezdjétek. :D

4-es vagyok.

2020. dec. 9. 08:44
 6/8 anonim ***** válasza:
72%
Kézzel nevelt?
2020. dec. 9. 13:17
 7/8 anonim ***** válasza:

Mióta tart? A pár érkezése előtt vagy után kezdte el? Mennyi ideig volt egyedül tartva?

Ha túl sokáig, akkor nem fogja elfogadni a párját.

2020. dec. 9. 16:20
 8/8 anonim ***** válasza:

Parazita nem lehet? Van rá nekik szer. Meg vízzel is permetezheted vagy engedd fürdeni. Csengős játék és tükör ne legyen előtte. Nincs olyan szín, aki idegesíti? Az enyém nem bírja a narancssárgát.

Történt valami változás előtte, mint pl átrendezve a szoba? Kilát az ablakon? Ott is lehet valami,ami nem tetszik neki és stresszeli.

Ha enyém mellé 5 év után hoztam párt és tökéletesen el vannak, hajrá. :)

Etetheted főtt zabkásával, az segíti a tollak növését és a bőre egészségét. Cayenne bors fájdalmat csillapít.

Ne legyen semmi illatos a légterében, a spray is csak óvatosan.

Esetleg érdemes egy állatorvost felhívni.

2020. dec. 11. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!