Egyedül tartott hím rózsásfejű törpepapagáj eteti a játékait és dörzsölgeti magát az ághoz, hosszabb távon káros lehet ez számára?
Üdv, kb fél évvel ezelőtt egy ismerősünk nekünk adta a szelíd törpepapagáját. Egyből beleszerettem. Kérdeztem, ne vegyek e neki társat, mert olvastam hogy ezek szerelmesmadarak, de azt modta, hogy akkor valószinűleg nem fog ilyen szelíd maradni.. més sosem volt ilyen kismadaram és most a párzási időszakban már egy hónap szinte állandóan eteti a játékait megndörzsöli magát a lába közt az ülőághoz. Próbáltam elvenni tőle a játékokat, kicserélni őket, de tovább folytatta. Mivel nincs tapasztalatom, aggódni kezdtem, nem lehet e már kóros és káros számára ez a viselkedés? El fog múlni neki, vagy az egyetlen megoldás ha veszek egy párt mellé? Sajnos errefelé nincsennek megbizható tenyésztők, így nem boztos hogy nem egy másik hímet hoznék haza, de reméltem hogy jól el leszünk egyedül is, ahogy az előző gazdiával is volt...
Kérlek, osszátok meg velem véleményeiteket, tanácsaitokat! Köszönöm szépen előre is?
Minden papagáj faj párban tartandó, a törpe meg kifejezetten társas lény. Náluk vanaz, ha az egyik madár meghal, meghal a másik is. Sürgősen vegyél mellé párt, mert a játékok etetése csak a kezdet, tolltépőssé fog válni, öncsonkításra is képes lehet, végül belepusztul a magányba. Fél éve van nálatok, ez idő alatt igazán utána olvashattál volna, hogy egyik fajnak sem jó egyedül, még ha az ismerősötök mást is állít. Már látszik szegényen a magány hatása, hidd el az előző gazdánál sem érezte jól magát.
Csatlakozz Facebookon papagájos csoportokba (ha kell privátban írok egy nagyon jót), ott találsz tenyésztőket, madarakat, hasznos infókat. Mindenképp tojót vegyél mellé, a fiókák megelőzhetők.
Igen komoly problémákat okoz neki, ha pár nélkül udvarol. A felöklendezett kaja szétmarja a nyelőcsövét, kevesebb szívódik fel benne, majd végül depressziós lesz, hogy a párjának választott tárgy egyáltalán nem foglalkozik vele és elpusztul.... vagy tengődik így egy pár évet.
Vagy örülsz a szelíd madaradnak, vagy megadod neki a normális életkörülményeket.
Később előfordulhat tolltépkedés, betegeskedés is a magányosság miatt.
Nem tudsz annyit vele lenni, amennyire szüksége lenne.
Vegyél hozzá párt, társas lény.
Nekem is volt egyedülálló papagájom, egy csengőbe volt szerelmes, de én akkor 6 éves voltam nem értettem/tehettem semmit, a szüleim pedig hülyék voltak, hogy nem vettek hozzá párt..
Társsal lesz boldog. Képzeld magad a helyébe.
"Kérdeztem, ne vegyek e neki társat, mert olvastam hogy ezek szerelmesmadarak, de azt modta, hogy akkor valószinűleg nem fog ilyen szelíd maradni.."
Ezt tudom cáfolni, 7 papagájom volt a legtöbb eddig úgy, hogy mind kézszelíd volt (volt nálam született, máshonnan vásárolt, ismerősnél született ajándékba kapott is köztük), de ott voltak egymásnak is, szóval hülyeséget mondott az ismerősöd, vegyél mellé társat mindenképpen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!