A papagájok tudnak kommunikálni a gazdájukkal?
A jákó tud, a hullámos és a nimfa nem igazán.
Az én nimfáim nem beszélnek, az egyik néhány szót el tud fütyülni (nem tud tisztán beszélni)
De ha kell nekik valami, azt nagyon tisztán megértetik veled :)
Például ha nem veszem észre, hogy üres az etető, akkor addig "táncolnak" a tárolódobozon, amíg nem adok nekik. Ha nem abban a szobában vagyok, akkor beterelgetnek.
A kádban is így csinálnak, ha fürödni akarnak :)
A papagáj nem abban az értelemben beszél, mint mi. A hallott szöveget meg tudja ismételni. Valamennyire kontextusba helyezni. (Ismerek papagájt, aki mindenkinek, akit meglát, mondja, hogy "Szia").
A szavakat, mondatokat azonban nem ismeri, nem érti. Neki a kommunikáció alapvetően a testbeszéd. Ha megérted, akkor tudtok kommunikálni (nagyon alapvetően)
Valamilyen szinten biztos, hogy némelyik nagypapagáj el tud gondolkodni a szavakon, és hogy mire mit válaszoljon. A nimfáról és a hullámosról ezt nem tudom elképzelni, de a jákó például ilyen.
Ha megnézel pár videót róla: https://www.youtube.com/watch?v=05wlQxEPBWU láthatod, hogy vannak kérdések amire egyértelműen és helyesen válaszol. Például mikor kérdezik tőle, hogy csinál a cica, nyávog egyet. Ha azt kérik köszönjön, mondja, hogy "sziasztok", ha megkérdezik milyen papagáj ő, elmondja. Nem mindig adják a szavakat a szájába, ebből gondolom, hogy gondolkodik a szavakon. (vagy egyszerűen csak összerakta hogy a kutya az vau, a köszönj meg sziasztok, de szívesebben gondolok az első verzióra :D )
Alex, a jákópapagáj egész jól kommunikált - képes volt felismerni a színeket és a formákat, kérdezett is (pont magával kapcsolatban a tükörrel szemben, nem tudom hogy másik madarat látott-e benne vagy felismerte magát) hogy milyen színű valami.
Ismerte a "most elmegyek" (ha elege lett) és a "sajnálom" szavakat, és helyes kontextusban használta őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!