Kiscica kicsit megharapott, ugye nem volt veszett? Sajnos elég hipohonder vagyok. Főleg hogy elkóborolt a határba és 1 hétig nem találtuk meg
A szakma szabályai szerint két hétig meg kell figyelni, ha az alatt nem lesz beteg, akkor nem fertőzhetett meg. Ha tünetei lesznek, azonnal kell oltás!
Viszont tetanuszt kellene kapnod mindenképp, ha 5 éven belül nem kaptál! Minél hamarabb!
Bármilyen kóbor, bizonytalan egészségi állapotú állat harapása esetén kérnék tetanusz elleni oltást. Ez én vagyok. Szerintem nem érdemes kockáztatni, mire kiderül, hogy veszett vagy, addigra menthetetlen vagy. Nem pánikot akarok benned kelteni, de inkább menj el a háziorvoshoz és mondd meg, hogy egy gazdátlan macska megharapott, nem kell ragozni.
Macskákat meg tessék ivartalanítani, olttatni.
Szia! Képzeld el, hogy a huszonegyedik században élünk! Léteznek védőoltások macskák számára is. Ugye milyen jó tudni?
Veszettség és macskanátha ellen is be lehet oltani, hajrá.
Ha látod, hogy beteg, tüsszög, akkor elviszed orvoshoz. :)
Veszettségre nagyjából 0 esély van, csak hogy válaszoljak a kérdésre is
2019-ben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már a falusiaknak is elérhető az állatorvosoknál az oltóanyag.
A kiscicáknak is van alapimmunizáló oltás, be is adják neki, ha a gazda kéri.
Ráadásul remek egércsapdák (élvefogók) és egérriasztók is vannak, amik sokkal költséghatékonyabbak, mint egy macska fenntartása. És akkor nem kell hogy lelkiismeret furdalásod legyen, amiért Micike megvakul vagy ledarálja egy kombájn, vagy amiért fogyóeszköz nálatok a macska (tudom, imádod, jobb dolga van mint sok embernek).
Mivel nem vittétek orvoshoz amikor beteg volt (tudom, ünnepnap volt. Nincs orvos a faluban. Nem ért az állatorvos az állatokhoz) így elképzelhető, hogy fura módon meggyógyult vagy egy normális ember megsajnálta és elvitte.
A veszettség nem túl gyakori, de erre is van oltóanyag, konzultálj az állatorvosoddal, hogy mikor érdemes beadatni!
Ha ennyire puritán körülmények között élnek nálatok az állatok, akkor én beadatnék magamnak egy tetanuszt, biztos ami tuti.
Egyébként a cica valószínűleg macskanáthás. És nem, nem gyógyult meg jó eséllyel. Lehet a viruson túl van, de a bakteriális szövődmények csak most jönnek. Tüdőgyulladás és a többi jó móka, amiben kínok közt fog elhalàlozni.
Orvoshoz kéne vinni, ha látjátok, hogy beteg. Elő lehet adni, hogy jaj tanyán éltek meg minden. Ha internet van, akkor orvoshoz is el lehetne vinni.
Veszettség ellen csodás oltasok vannak, kutyának és macskànak is. Akkor nem kell félni, hogyha megharap vagy megkarmol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!