A cicám négy éves, nyáron fialás után mindig nagyon sovány szokott lenni, de mostanában néhány helyen (pl, a feje tetején) hiányzik a szőr és kicsit mintha sebes lenne. Szerintetek mi a baja?
Azért sovány mert "leszívják" a kicsik. Egy ivartalanítás hasznos lenne.
A szőrhiányt okozhatja betegség, allergia, másik macska, elég sok a lehetőség, állatorvos tudna pontosat mondani.
Bármikor lehet ivartalanítani ha már nem szopnak a kicsik. Ez lenne a legjobb döntés.
A szőrét tekintve az is lehet hogy a sokadszori szülés viselte meg vagy elkaphatott valamit más macskától. Vidd el dokihoz, lehet hogy rühes vagy atkás lett, ezek ellen nem véd a nyakörv. És ha már ott vagy, kérhetsz neki időpontot az ivartalanításra is.
Első vagyok.
Bármilyen korban ivartalníttathatod, akár még vemhesen is egy bizonyos ideig. (Meg persze ha van hozzá gyomrod)
Csak azt tudom írni, amit a többiek is, az ivartalanítás lenne a legjobb megoldás.
Akármikor lehet ivartalanítani a macskát - bár én azt javaslom, adj időt neki a műtét előtt, szedjen fel egy kicsit, erősödjön meg. A műtét utána napon az altatás miatt nem ehet majd, még hányhat is. Meg aztán a műtét mégiscsak egy műtét, a sebnek be kell gyógyulnia, jó, ha a cicádnak van bőven ereje.
Bár szerintem kórosan sovány macskát egyébként sem műtenek meg.
A sebeket mutasd meg állatorvosnak. Könnyen lehet dermatitis, allergia, akármi. Egy másik betegség tünete is lehet. Az állatorvos majd megmondja.
Az évenkénti fialás sokkal jobban megterheli a szervezetét, mint az egyszeri ivartalanítás. Mindenképpen javaslom a műtétet!
A szőrhiányt, sebesedést sok minden okozhatja. Gomba, más élősködő, allergia például. Sőt a nyakörv ellenére akár bolhás is lehet (nem minden nyakörv ér is valamit...)
Vidd el dokihoz, vizsgáltasd meg, egyben kérj időpontot ivartalanításra. Ezzel teszed neki a legjobbat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!