Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Kiengedjem a macskákat vagy sem?

Kiengedjem a macskákat vagy sem?

Figyelt kérdés

A történet a következő.

Hoztunk el 2 db kiscicát. 8 hetesen megkapták a kombinált oltásukat, kaptak féreghajtót, bolha és kullancs ellenes cseppeket is.

Bent szerettük volna tartani őket, de sajnos kb. 1,5 hét után kiderült, hogy a macskák baromira utálnak bent lenni.

Kaparták az ajtót, az ajtóban ültek folyamatosan, nyávogtak, hogy ki akarnak menni. És kint olyan jól érezték magukat, hogy csak nagy nehezen akartak bejönni, ha valami játékkal vagy kajával becsalogattam őket, mivel nem akartam ilyen kiscicákat kiengedni.

Rendszeresen van velük foglalkozva napi több órát.

Felhívtuk őket, ahonnan hoztunk, azt mondták, hogy ők is kint tartották, maximum a nyárikonyhára engedték be őket, hogy ne fázzanak, ázzanak, ha rossz idő van.

Mivel a bent tartás nem jött be, ezért kint van egy melléképületünk, ahol van fűtés, zárható és fedett a hely.

Oda kihelyeztem őket és ott jobban elvannak mint a lakásban, már aznap pár óra elteltével teljesen felszabadultak voltak, jól érezték magukat, teljesen megszüntek azok a tüneteik, amik a lakásban voltak.

Jelenleg úgy csinálom, hogy ha nem vagyunk itthon, dolgozunk, akkor ott vannak, vannak játékaik, mindig van kitéve víz, elegendő kaja. Mihelyst hazajövünk, azonnal ki vannak engedve, de csak felügyelet mellet, akkor játszik a 2 cica egymással, vadászgatnak mindenféle bogarakat, amiket meglátnak, ugrálnak, egyszóval jó kedvük van.

Volt egy másik család itt, aki szintén ugyaninnen hozott macskát, ő azt mondta, hogy már a kezdedektől ki engedik egyedül.

A kérdésem az lenne, szerintetek ki merjem engedni akkor is őket, ha nem vagyok itthon? Vagy várjak még ezzel?

Volt már kinti macskám, nem volt vele semmi gond, de ilyen kicsik még nem, a legfiatalabb 6 hónapos volt.

Mert látom, hogy folyton az ajtóban ülnek és mikor megyek, azonnal szaladnak ki, várják, hogy kiengdjem.

2019. máj. 30. 09:17
 1/7 A kérdező kommentje:
az kimaradt, a macskák március 13-án születtek.
2019. máj. 30. 09:18
 2/7 anonim ***** válasza:
Az én macskám 3 hónapos kora óta kint van mert itt nálunk a környéken senkinek sincs kutyája és forgalom sincs 16 éves múlt 2 hónapja kb. Ha félted őket bármi miatt akkor csinálj nekik macska biztos kerítést. Viszont, ha úgy döntesz felesleges, akkor tudd, hogy bármi történhet velük (mérgezés, kutya kinyirja, autó elüti, ellopják stb) én azért merem kiengedni mert itt mindenki szereti a macskákat és tudom, hogy sose bántanák őt. Ez attól függ hogy milyen a környék. De a macska biztos kerítés szerintem tök jó dolog.
2019. máj. 30. 13:47
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem még ne hagyd őket kint, ha nem vagytok otthon, még kicsik, hadd szokják a helyet, térképezzék fel teljesen. Viszont, ha otthon vagytok, kiengedheted őket, csak sűrűn nézz rájuk. Ha ennyire nem szeretnek bent lenni, az nem jó nekik. Ahogy lehet, ivartalaníttasd őket, akkor kevésbé fognak kujtorogni területen kívülre.
2019. máj. 30. 15:19
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Igazából félénkek is a macskák, meg nem is az új ingerekkel, hangokkal szemben, teljesen változó a viselkedésük.

Az elején az egyik volt bátrabb meg játékosabb, most meg felcserélődött a sorrend. Ő lenyugodott, a másik meg most kezdi ezt, hogy nem hagyja a simogatást, folyton "vadászna", elkapná még az újjaimat is. Mikor kiengedem őket, egy bizonyos területig mennek, azt nem hagyják el.

De élvezik a kint létet. Ha pl. valamivel zörögnek a szomszédban vagy megy egy teherautó vagy erősebb hangú gép, attól ilyednek meg és szaladnak.

Annak idején volt egy macskám, aki hozzám szegődőtt az úton vagy 12-13 éve. Akkor még abszolút nem voltam képben a dolgokkal és nem lett ivartalanítva időben. Megszülettek a cicák (szerencsére mindnek sikerült gazdát találni rokonok, barátok körében). Ők is kinti cicák voltak és nem volt semmi bajuk. De gondolom nyilván sokat jelentett, hogy nem tök egyedül vannak, hanem ott van velük az anya macska, így nem bántotta őket semmilyen más idegen macska.

Most az a helyzet, hogy az a generáció, akik patkánymérget ...stb tettek fel a padlásra, hogy "távol tartsák" a macskákat, kihaltak, a helyükre teljesen normális állat és macskabarát emberek költöztek, akik tuti nem bántanák őket.

Viszont az egyik közvetlen szomszédom macskája, egy ivartalanított kandúr folyton idejár itt sétál meg futkározik az udvaron, meg néha megjelenik egy szintén ivartalanított nőstény is. Valószínűleg keveset kapnak enni, mert házról házra járnak, ahogy figyelem.

Attól az egytől tartok, hogy ezek bánthatják a macskámait, bár nem tudom a macskáknál hogy működik ez a "tapossuk el a kisebbet", vagy nem foglalkoznak velük.

2019. máj. 30. 16:36
 5/7 anonim ***** válasza:
A melléképület bejáratát megtoldhatod zárt kifutóval egy nagyobb területen vagy csinálsz macskabiztos kerítést
2019. máj. 30. 16:40
 6/7 anonim ***** válasza:

2# vagyok

Azt elfelejtettem, hogy akkoriban a cicámat 1 hétig macskahámmal és 1 hétig megfigyelve engedtem ki. Minél többet hagytam egyedül, nem kószált el sehova mert kicsi volt még. Fontos, hogy legyen egy jó kis helye, aztán kint hagytam éjszakára és minden rendben volt később ivartalanítva lett és szeret itt lenni.

2019. máj. 30. 21:04
 7/7 anonim ***** válasza:
56%
Nyugodtan hagyd őket kint mászkálni, abroncs díszítésére jók lesznek, vagy Bolognai készítéséhez.
2019. máj. 30. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!