Neked milyen színű a cicád?
Esetleg a tájegységet is hozzá írhatnátok :)
Csupán kíváncsiságból kérdezem, kíváncsi vagyok milyen színű cicák fordulnak elő többségben országrészenként.
Kezdem én: vörös, Nyugat-Magyarország
Tricolor, fekete-fehér, cirmos-fehér foltos
Mamámnak van (egy udvarban lakunk) cirmos és fekete cicája
Dél-dunántúl
1. európai rövidszőrű hamuszürke cirmos kerek pofival, arányos fülekkel.
2. félbengáli-európai rövidszőrű keverék, barna cirmos fekete csíkokkal, hosszú “rókafülekkel” és háromszög alakú fejjel.
Dunántúl
Mindig csak fekete macskáink voltak. Most kettő ilyen van.
Pest megye
Hat cirmosunk van és egy teknőctarka. Szerencsére elég nagy a ház és pénz is van rájuk.
Szolnok megye
Nekem három van:
egy öreg tricolor, egy másfél éves hófehér, de a feje búbján van egy "sapka", ergó szürkés fekete folt, és a legifjabb egy éves bicolor fekete-fehér.
Az utóbbi években azt vettem észre, hogy egyre több a bicolor, tehát az amerikai típusú házi macska, ami alapján Tom macskát mintázták a rajzfilmben.
Amerikában tuxedo cat-nek hívják, bicolornak, illetve smokig catnek.
A színük elosztása nagyjából hasonló, fehér has, fehér pofi, homlokig felhúzódó fehér csík, a többi rész fekete. A természet sokszor még megtréfálja őket azzal, hogy a nózi mellet van egy folt. Az enyémnek asszimetrikusan van egy fekete folt az orrától jobbra, de találkoztam olyan cicával, aki totálisan az ő tükörképe, minden passzol, de neki a folt bal felől van. :-D
Amikor ezt a cicát találtam kölyökként, én is töprengtem, hogy van manapság ennyi bikolor, mert régebben a cirmosak voltak többségben.
Azóta csatlakoztam egy macskás csoporthoz a facebookon, és egyre több ilyent látok a tagok cicái között.
Fejér megye.
#9. voltam. Még azt szeretném leírni megfigyelésképp, hogy ami újabban gyakori, a fehér, kisebb nagyobb folttal a fején. Azt olvastam, hogy ezért a gének a felelősek, ilyenek sem voltak korábban ekkora számban.
És hogy miért merem ezeket így kijelenteni? Mert nem is vagyok már fiatal, és emlékszem, hogy gyerek koromban 90%-ban cirmos cicákat láttam, a másik ok, meg hogy kb. 2 éve járok önkénteskedni menhelyre ahol a cicákat gondozom, és látom, hogy milyen típusból van a legtöbb. Ezeken kívül még a leggyakoribb a koromfekete, teknőc és a vörös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!