Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Miért nem szoknak össze,...

Miért nem szoknak össze, miért pisil?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Két dilemmával írnék ide, és talán összefüggnek.

Az egyik. Van nekem két cicám, mindkettő ivartalan nőstény. Utcáról befogadottak. Az egyikük 7 éve társam, és úgy hozta az élet, hogy mikor úgy gondoltam, magányos, mert túl sokat dolgozok, egy újabb beteg, kóbor cica szökött be hozzánk, akit befogadtunk, kikezeltettem.

Sokat marták egymást. Pontosabban a kiscica folyton verekedést kezdeményezett. Gondoltam majd összeszoknak.

Ez volt tavaly januárban...

A kiscica már kettő éves. Azt hittem, kinövi ezt, de ugyanúgy mindig verekedést kezdeményez, ha a nagy közeledne hozzá, pofozkodik, ha a nagy pihen, harapja a fülét. Nem szeretik egymást, úgy tűnik. De én mindkettőjüket imádom. Mit lehet ilyenkor tűnni? Ha másfél év alatt nem szoktak össze, nincs remény?:(

A másik, hogy időről időre lepisilnek valamit. Pontosabban, az előző albérletben a kiscica pisilte le folyton a fürdőszobaszőnyeget, az újabb albiban már a nagynak szokása. Fürdőszobaszőnyeg, földön hagyott törölköző - legalábbis eddig csak őt láttuk meg.

Ezt miért csinálják??? Jelölnének, mint az ivaros fiú cicák? Dehát ivartalan nőstények.

Nem változott semmi körülöttük, hónapokkal a beköltözés után kezdték mindig. Kaja ugyanaz, alom ugyanaz, egyszerűen semmi nem változik. Nem értem.

Ez a két viselkedési forma teljesen kikészít, hiába imádom őket.

2018. aug. 15. 18:47
 1/3 anonim ***** válasza:

Én inkább kutyákhoz értek, náluk ez egyértelműen falkasorrendi vitát jelezne és hogy nincs kellőképpen tisztázva. A kicsi vagy nagyon fél vagy nagyon el van szállva és azt gondolja, ő az úr a háznál. Te melyiküket dajkálod többet? Lehet, hogy helyére kéne tenned a sorrendet azzal, hogy annak adsz elsőbbséget mindenben, aki nagyobb, erősebb, vélhetően ez az idősebb cica.

De a macskák makacs lények, ezzel én is most szembesültem. Mi most fogadtunk be egy kölyökcicát 4 kutya és egy macska mellé. A kutyáktól tartottam kicsit, az első cicát 1,5 évig szoktattam, mire össze mertem őket engedni (asszem túl óvatos voltam), a kiscica 10 nap után lazán belekajál a kutyák táljába, miközben esznek, egyszerűen mindent elnéznek neki. Bezzeg a macska! Alig bírom kiengesztelni. Vérig sértve vonul köztünk, ha egyáltalán hajlandó betenni még a lábát a házba. Amikor próbáltam ölbevenni, morgott, vibrált a feszültségtől, akkor is ha a kismacska a közelben sem volt. Egyik reggel meg addig nyávogott, míg kénytelen voltam felkelni idő előtt, hát szeretetcsomag várt az ajtó előtt: egy kis döglött cickány. Soha nem hozott még nekünk semmi ilyesmit a cicánk, szóval úgy érzem, be akart vágódni a drága. Aznap jól megszeretgettem, 2 órán át ült az ölemben filmnézés közben, igyekszem minden módon kifejezni felé, hogy továbbra is imádom, és úgy veszem észre, kezd enyhülni az idegbaja:) Tegnap már egy fotelben tévéztünk, én ölemben a nagy macskánk, kislányoméban a kiscica. De el tudom képzelni, hogy lesz még bajunk, illetve lehetnek cifrább esetek.

Sok kutyás vagyok már vagy 20 éve, de egyszer két kutyám közt felborult úgy a falkasorrend, hogy soha többé nem tudtuk helyrehozni, életük végéig külön kellett őket csukni, azaz 5 éven keresztül, míg egyikük meg nem halt:( Se azelőtt, se azóta nem volt ilyen probléma. Velük csődöt mondtam. Most már idősek a kutyáim, 10 és 15 évesek, nincsenek már igazi falkasorrendi viták, ami lenne, azt simán megelőzöm, igazából már a macskák dirigálnak:D

2018. aug. 15. 19:10
 2/3 A kérdező kommentje:

Igazából nincs olyan, hogy kit dajkálok többet - saját akaratom szerint :D Mert a kicsi nem engedi annyiszor, ő kevésbé dorombolós, ő nem jön oda sokszor, alszik, vagy szórakoztatja magát a kaparófán.

A nagy az, aki inkább engedi, és ő nagyon sokszor oda is jön, hogy na simogass, ember. Így alapvetően ő kap több simogatást, de csak, mert ő kikéri magának igazából.

2018. aug. 15. 19:13
 3/3 anonim ***** válasza:
Nehéz ügy, de az adhat okot a bizakodásra, hogy ők is változnak. Az én cicámnak pl. csak 2 és fél, 3 éves korára alakult ki a végleges "személyisége". Kamaszként olyan volt, amit te is írsz: kicsit magánakvaló, önérzetes, magától nem jött a simiért, de azt azért csipázta, ha én heveredtem mellé a földre. Ha elkapta a játék heve, néha durva is volt. Aztán amikor elmúlt ez a "kamaszkor", kedvesebb és gyengédebb lett velünk is és a társával is.
2018. aug. 16. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!