A macskám egyszerűen nem képes felfogni, hogy hova végezze el a dolgát. Mit tegyek?
Akkor próbálj meg egy kis időutaztatást, fejlődj vissza, és használj olyan egyszerű tálcát ,amit a menhelyeken használnak. Én lehet elmennék a menhelyre, és megkérdezném milyen almot használnak. Ahova én járok önkénteskedni, ott pl forgácsot használnak.
Volt korábban egy talált cicám, akinek nagy hirtelen egy kisebb diszperzites vödröt sikerült betennünk a lakásban első nap mikor megtaláltuk a picúrt. Első perctől bele ugrált, bár kicsit melós volt neki. Majd vettünk neki drága pénzért frankó, fedett, lengőajtós macskaszaratót, hát utálta, max játszani szaladgált bele. Vissza tértünk a jól megszokott vödörre. Ez már régen volt, a mostaniak is mentettek, most sima, alacsony peremű egyszerű cicavécé van, első perctől használatba vették. Van még egy idősebb cicám, aki sokáig udvari macska volt. Ha be is járt, nem volt bent alom, kikéretőzött, de bele untam. Neki előbb földet vittem be tálcában, mert azt ismerte, ezzel tanulta meg, hogy bent is szabad dolgot végezni. Fokozatosan (eleinte keverve) szoktattam át a bolti alomra. Ami még esetleg probléma lehet, hogy kicsi neki a wc. Ez az öreg cica aki lassan megtanulta bent végezni, néha mellé kakilt, és a barátnőm mondta, hogy nem lehet hogy kicsi a tálca, nem tud úgy helyezkedni? És valóban az volt, akkor vettem másikat, nagyobbat. Utána sosem kakilt mellé.
Biztos, hogy egészséges a cica? Jó emésztésű, egészséges macska nem "púzik" sokat, sőt szinte semennyit.
Mennyi idős a cica? Mit kap enni?
Az is lehet egy ok, hogy valamiért kellemetlen élmény társul az alomhoz, pl. fájdalmat okozott vagy okoz neki az ürítés időnként vagy mindig. Az ajtón talán ki akar menni, de mivel nem tud, azért elé ürít. Ezt is okozhatja, hogy ki akar menekülni a számára kellemetlen szituációból. Tehát először is, egy kivizsgálást javaslok.
Az is jó ötlet, hogy érdeklődjétek meg a menhelyen, milyen almot és alomtálat használnak, és ti is ilyet vegyetek, és ezt is ha lehet tegyétek - átmenetileg legalább - a bejárati ajtóhoz, amilyen közel csak lehet.
Az alomtálcát, mint látod, nem szabad sterilre, teljesen szagmentesre, pláne nem fertőtlenítőszer-szagúra kitakarítani, mert ez is okozhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!