Perzsa cicát ingyen vagy 10ezer forint alatt?!
Te írsz felszerelésről... Én xsaj annyit akrtamírni, hogy nyugodtam megfelel a Ramas doboz, nem kell 4.000 forintért tálat venni stb. Fekhelynek is jobban szeretik a kartondobozt, akkora sláger nincs a macskák között... Nálunk vöröshagymával fociztak a kölykök.
Sajnos beteg is lehet, olyankor 10.000 körül is ott hagyhat az ember. Nem ezeken akartam spórolni.
De a macskák sokszor nem a drága felszerelést preferàlják...
"Perzsa cicát ingyen vagy 10ezer forint alatt?!"
nem kapsz ennyiért sehol csak keveréket, fajtajellegűt, de az nem perzsa, se egyéb fajta. Menhelyen sokszor kidobott macskák vannak, több évesek, így bizalmatlanok. Ha "új" cica kell, akkor kicsiként érdemes elhozni.
Egyszer kaptam ajándékba egy olcsó perzsa cicát. Ne akard tudni, hogy mit költöttem rá. A perzsáknak olyan az arcberendezésük, hogy a lapos orrocskájuk miatt elzáródhat, vagy szűk lehet a könnycsatornájuk. Az enyémnek állandóan be volt gyulladva a szeme, a folyamatos gyulladástól pedig hullott a szőre. De a vételára olcsó volt annak, aki vette nekem ajándékba. Köszönöm neki ezúton is.
Vagy szerezz egy házicicát, vagy jegeld egyelőre ezt a macska témát.
Amit viszont mindenkinek tudnia kell, aki állatot vállal:
Mindig kell, hogy legyen tartalékban egy összeg, amit csak akkor használsz fel, ha az állatnak sürgősen orvosi ellátásra van szüksége. Neki nincs társadalombiztosítás. Ha baja van, zsebből kell kifizetni a kezelést. Akkor is, ha hó vége van. Mondok egy példát. Benti cicám van (nem perzsa) valahogy benyalt valami vírust. Levegőben terjedt, vagy a cipőn, ruhán vittük be, lényegtelen. Olyan súlyos állapotba került egy nap leforgása alatt, hogy az ügyeleten kötöttünk ki vele. Ki volt száradva, infúziót kapott, antibiotikumot, valami vitamint stb. Másnap még egyszer vissza kellett vinni egy újabb infúzióra. Happy end, mert a cica meggyógyult. De mindez 40.000 Ft-ba került. Ha nem vittem volna orvoshoz, nem valószínű, hogy túlélte volna, mert nem maradt meg benne semmi, még a víz sem. Az 5 év alatt ez az egy nagyobb kiadásunk volt a kajáján, oltásain és az ivartalanításon kívül, de ilyen eset sajnos bármikor előfordulhat.
Ezt csak azért mondom, mert egy háziállat anyagi felelősséggel is jár. Erre jó azelőtt gondolni, mielőtt magunkhoz veszünk egy állatot.
A ragdollra mondják hogy a legnyugodtabb. A fajtatiszta, jól szocializált ragdoll olyan, hogy kedvedre dobálgathatod, ő hagyja. (mielőtt valaki beszól hogy ez hülyeség: tenyésztő vagyok, kiállításokra járok, beszéltem nem egy tenyésztővel, illetve a bíróknak is ez a véleménye.)
De akármilyen fajtájú cicát akarsz, számolj vele hogy az ára 100-200 ezer Ft között mozog. Lehet olcsóbban is venni szaporítótól, de ne csodálkozz ha utána a betegségeire a fél vagyonod elmegy, illetve nem lesz mégsem olyan nyugis a személyisége. Egy szaporító, aki olcsón adja, nem foglalkozik a szocializálásával. Csak bejegyzett tenyésztőtől tudsz kívül-belül csodás cicát venni, de ott nem pár ezerért fogsz kapni.
Ne te legyél felháborodva, mikor ezt sehol sem említetted meg. :D
Jézusom... Akkor pedig várjatok, mert nincs minden héten "olcsón" macska.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!