Igaz az, hogy fiú cicák ivartalanítása után csak "steril" tápot szabad adni?
Én sosem etettem steril cicáknak való táppal.
Ha jól tudom, nem csak a húgyúti gondok, de az elhízás miatt is ajánlják ezt.
De! Szerintem amíg a cica jó bőrben van (nem túl sovány, ill nem túl kövér), egészséges, akkor nyugodtan folytasd az eddigi táppal az etetést.
Ha alomra jár a cica, és pisi-problémái lennének, azt is hamar észrevennéd, de még kijárósnál is. Gyakran, keveset vizel, akadozik a vizelet, fáj a hasa stb.
Szóval én úgy vagyok vele, hogy ismerem annyira a cicám, hogy ha bármi gond lenne vele, azonnal észrevenném.
Az ivartalanított cicák hajlamosabbak az elhízásra. A cicák eleve keveset isznak. Az elhízott cicák még kevesebbet isznak, és gyakrabban fordul nálunk elő húgykövesség.
A sterilizált macskáknak szóló tápban magasabb a fehérje érték, alacsonyabb a szénhidrát, így segíti elő, hogy a cica izmot építsen, ne zsírt.
Emellett a vizelet pH-ját tartja egy megfelelő, enyhén savas szinten, ami megakadályozza a kövek kialakulását.
Az elhízott cicáknak (főleg a kandúroknak) nagyobb az esélye a cukorbetegség kialakulására. Ez egy súlyos betegség, naponta inzulin injekció beadásával lehet csak kezelni, emellett állatorvosi diétás tápot kell kapnia, ami drágább a steril tápnál.
Az elhízott cicáknak (mint az embereknek) szintén nagyobb a rizikója a szív és érrendszeri megbetegedésekre, az átlag életkoruk rövidebb, mint az egészséges alkatú társaiké.
Mindenképpen érdemes sterilizált tápot egyen az ivartalanított cicád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!