Az 5-6 hónapos kismacskák elszoktak tűnni? Ha igen mennyi idő mire haza jönnek?
Kinti, vagy kinti-benti macskáknál mindig 50-50%, hogy visszajön, vagy sem, így hatalmas felelőtlenség csavarogni engedni. Az ivartalanítás valóban csökkenti a csavargások gyakoriságát és hosszát, de mégiscsak az lenne a normális, ha nem hagynák el a telket (erről van állatvédelmi törvény is, kötelező az állatainkat a saját telkünkön tartani).
Számos alternatíva van, amivel meg lehet akadályozni a macska szökését, pl. kizárólag benti tartás, sétáltatás, macskabiztos kerítés, kifutó.
Elég irreális elvárni, hogy mindenki macskabiztos kerítést építsen... A kinti macska pedig oda megy, ahova akar, ez ilyen. Próbálja valaki a telkén tartani extrém erőfeszítések és nagy költség nélkül :D
Nekem kerítésem sincs, a macskák pedig félvad némiképp közösek, jól működik a dolog. Néha eltűnnek, a vadállatok már csak ilyenek, akkor is, ha csak félig azok. Aztán néha visszajönnek. Én is szeretem a szabadságot, ők is, elvagyunk. Persze ennek ára van, de ilyen az élet.
Hetekre lazán képesek eltűnni, Hurutka (a jelenlegi kölyök) vagy 2 hónap alatt 1-szer nézett haza, mert más ideiglenes gazdát talált magának, de visszajött. A tavalyi nem jött haza, mert beleszerettek és elvitték. Nem ivartalaníttathatom a macskát (az anyagi és erkölcsi okok is ott vannak, de azok gyengébbek), mert akkor elfogynak a dűlőből, átkozottul kevés macska van a környéken, pedig ide kell s terített asztal a szántóföld, egészen kiváló húsforrásuk van.
El szoktak.
Vagy hazamennek, vagy nem.
Nem tudom, benti cica-e, vagy kinti-benti? Lehet keresni is, kérdezgetni, plakátolni, hát attól függ, mi nálatok a szokás, visszaadnak-e macskát. Megnézni a padláson, szomszédban, szomszéd melléképületében, valahova be fog húzódni.
Ha bent van macskaalom, akkor ki lehet tenni a bejárati ajtó elé, a saját szagára visszajön, elvileg, ezt olvastam, de visszajelzésem még nincs a módszerről. Próbát megér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!