Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Érdemes várni, hogy beszokik?...

Érdemes várni, hogy beszokik? Mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés
Két kisgyerekes család vagyunk. Volt egy kedves, bújós, türelmes házimacskánk, aki nemrég elpusztult. Mivel szeretünk macskával élni, menhelyről hoztuk egy hete egy új cicát: egyéves, ivartalanított kandúr. Nagyon bújós, szelíd természetűnek mondták, teljesen egészséges, oltott. Vasárnap hoztuk el, ekkor az egész napot elbújva töltötte. Hétfőn este evett először és aznap éjjel használta az almot. Azóta is minden nap elbújva tölti az idejét. Ha elővesszük, hagyja magát simogatni, dorombol, de ahogy abbahagyjuk a simogatást, menekül. Magától nem közlekedik a lakásban. Ha odaviszem enni, mohón fal, de magától nem megy. Alomra is csak kétszer megy naponta, este 9 és éjfél körül. Többé-kevésbé minden éjjel hammenőset kakilt. Várjunk még, hogy feloldódik? Vagy fogadjuk el, hogy nem bírja a gyerekekkel járó hangoskodást? Úgy vettem észre, hogy a zajtól extrán félős. Próbaidőn van nálunk 2 hétig.
2017. szept. 23. 13:05
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Az egyik macskám az első 3 hónapban (!) hasmánt kúszott 2 bútor közt a lakásban. Azóta meg a kanapé egy bizonyos pontján trónol:) - idő kell neki. (Más kérdés, ha traumás múltja van, de akkor is bele fog szokni.)
2017. szept. 23. 13:22
 2/6 A kérdező kommentje:
Akkor van remény? Hasmenés lehet stressztől? Vagy az új táp miatt?
2017. szept. 23. 13:25
 3/6 anonim ***** válasza:
76%

Hát, én nem csodálom, hogy a zajtól feszült, a gyerekek hangoskodásától még én is feszült vagyok, és viszem el a macskámat meg a nyulamat a lehető legmesszebb a zajtól. Persze ahány macska, annyi reakció a zajra, van amelyik simán elviseli, megszokja.

A beszokás alatt mindenképp nyugodt környezetet kéne neki biztosítani, mivel neki az egész szituáció sok sztresszel jár. Alapból már az nagy trauma neki, hogy új helyre került, ráadásul ha tényleg sok a hangoskodás, akkor persze, hogy rémült, feltehetően nem hallott még ilyet ezelőtt, vagy pont hogy igen, esetleg gyerekek durván bántak vele korábban, és ez beleégett a tudatába.

Én mindenképp megpróbálnám vagy nyugodt helyre vinni, vagy a gyerekeknek megtanítani, hogy a cica közelében nem hangoskodunk, ami aztán később is jól jöhet bármikor. Ha lesznek gyerekeim, biztos meg lesz tanítva nekik, hogy nincs hangoskodás. :)

2017. szept. 23. 13:28
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hasmenés lehet az új táptól és a stressztől is.
2017. szept. 23. 13:56
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Meg fogja szokni. De eleinte inkább nyugodtabb, csendesebb körülményeket biztosítsatok neki. A fekvőhelye/búvóhelye, és a tálkái, meg az alomtálca ne a legforgalmasabb szoba közepén legyenek, hanem eldugottabb részeken, hogy ne kelljen folyton bujkálva közlekednie.

Szerintem este, amíg alszotok, biztos jobban körül szokott nézni a lakásban. Csak nappal inkább meghúzza magát.

Szerintem most még ne nagyon emelgessétek meg rakosgassátok őt, mert az is plusz stressz lehet neki.

"Ha elővesszük."- Ezt úgy érted, hogy amikor el van bújva a cica, akkor megkeresitek és kiveszitek onnan? Mert ha erre gondoltál, akkor ilyet nem kéne csinálni vele, mert onnantól kezdve lőttek a biztonságérzetének.

Sokkal hasznosabb, ha jutalomfalattal vagy játékkal csalogatod ilyenkor magadhoz.

2017. szept. 23. 18:25
 6/6 A kérdező kommentje:
Tudom, fura, de ő örült, ha elővettük... Mára kijön, ha a nevén hívogatjuk. Hasmenés megszűnt, -este és reggel is jött magát simogattatni :)
2017. szept. 24. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!