"MACSKAALOM" milyen gyakran kell tisztítani és szagtalanítani milyen szerekkel érdemes?
Én kb. 2,5 kg-ot szórok egyszerre a tálcába, az én macskámnak ennyi is elég. Az összecsomósodott almot minden nap kiszedem, ha kell, utántöltök. Heti egyszer (6-7 naponta) szoktam teljesen kicserélni, olyankor a tálcát is fertőtlenítem sima hypo-s vízzel (10-15 percig hagyom ázni, utána jó alaposan ki kell öblíteni).
Ha te úgy látod jónak, hogy 5 naponta cserélsz, akkor cseréld 5 naponta, mindenkinek mások a szokásai.
Sokféle macskaalom van, és mindegyiket más rendszerességgel érdemes tisztítani! Leírom, amit tapasztaltam eddig :D
Nem tudom Te milyet használsz, a legolcsóbb a nem csomósodó ásványi macskaalom, ezek nagyon hamar bebüdösödnek és 2-3 nap múlva ki kell cserélni az egész almot. 2.5kg-t jó kitenni belőle, de ugyebár 1 hét alatt elfogy az 5kg-s csomag. Nekem nem jött be, ráadásul porzik, amitől én is meg a macskám is fulladtunk.
A csomósodót hetente 1x kell teljesen cserélni. Ezek nem teljesen szagszívók, ha kisebb helyiségben van az alom, akkor tegyél a radiátorra párologtatót és szellőztess sokat, ezek megoldják az illat kérdést. A párologtatóba érdemes frissítő illatokat alkalmazni, ezek sokkal jobban elfedik a szagaot. pl. borsmenta, eukaliptusz, teafa, rozmaring stb. A sprét nem ajánlom, irritálhatja a cicát, tüsszöghet, könnyezhet tőle.
Az extracsomósodót elég 1.5-2 hetente teljesen lecserélni. Nagyon jó szagszívó, szerintem itt nincs szükség illatosításra sem.
Persze szükséges, hogy a kakit és a csomósodott pisit minden nap kiszedd a tálcából.
Ebből a két fajtából fél csomaggal (2.5kg kb.) almot teszek ki a cicának egyszerre. Ha többet teszek, kikaparja az alomtálcából. :) Az extracsomósodónál újrapótlom az alommenyiséget, amit a takarításnál kiszedek belőle, a csomag így 1.5-2 hétig jó, amikor elfogy, akkor szoktam a tálcát is mindenestül kimosni.
A szilikátos alom is nagyon jó szagszívó, de 4-5 nap alatt besárgul az egész, ezért én nem igazán szeretem. Gyakran kell cserélni és többet is kell felhasználni belőle, ráadásul olyan furcsán recseg xD Viszont ez a legkiválóbb szagszívó, semmi bűz nem jön ki belőle, nem koszol, nem porzik.
Ebből kb. 3-4kg-t teszek ki egyszerre, jelenleg is ezt használom. :)
Tisztítani szerintem az extracsomósodót a legkönnyebb, viszont ezt a cica könnyebben is széthordhatja az alom körül, amikor kimászik belőle, így összességében több munkát okoz. Én szőnyeget teszek az alomáca elé, de van, amikor még ez sem állítja meg a porszemeket és a padló is almos lesz. :S
Vannak még ezen kvíül WC-ben lehúzható és lebomló (pl. kukorica alapú) almok is, ezeket még nem próbáltam.
És az illatosított almokat sem próbáltam még, én úgy gondolom, hogy ezek akármilyen extrabioszuper-hiper illatanyagok, nem biztos, hogy jót tesznek a cicának. Ez csak az én mániám, biztosan le vannak tesztelve, hogy ne okozzanak gondot :D A lényeg, hogy a szilikátossal simán ki van békülve a cicám is meg én is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!