Egy 120-130 ezres, fajtatiszta macskánál a tenyésztő tényleges haszna valóban ilyen kevés lenne? Reális lehet, amit számoltam?
Vételárként a legtöbb megkérdezett tenyészetnél 120 ezer Ft a jellemző, egy adott fajtánál. Ebben minden benne van: törzskönyv, kombinált oltás, rendszeres féreghajtás, a kicsik prémium étkeztetése az új gazdihoz költözés előtt, stb.
Vegyünk egy átlag 5 kiscicás almot. (Persze, előfordul, hogy több/kevesebb cica születik.) Ez ugye 600 ezer Ft az eladott cicák után (amennyiben mind azonos áron kel el, de ez egyedenként változhat).
A szülőket (évente) négyféle genetikailag öröklődő betegségre, valamint a fertőző macskabetegségekre szűretni fejenként minimum 60-70e Ft. A kicsiket szintén szűrik a fertőző betegségekre, ami legyen nagyjából 30e Ft körüli összeg kismacskánként. Nyilván, az anyacicát viszik ezen felül ultrahangra, egyéb vizsgálatra.
Valamint a prémium minőségű eledelt is fedeznie kell a tenyésztőnek. A szülők fogyasztását 30-40 ezer Ft fedezi, a kicsikét talán 10e Ft/cica. Ugye ott a törzskönyv az alomra, ami legyen 25e Ft/alom. Oltás, féreghajtás ára kölykönként. Szülőknek kiállítási költségek. Tenyésztői egyesületi tagság éves díja. Szülőkre tehát mondjuk rákölt összesen 200-250e Ft körül, kölykökre szintén kb. 250e Ft/alom. Mindenből a legjobbat megadva a cicáknak, fél millió Forintból kihoz egy almot, amin marad 100e Ft nyeresége. Ha leszámítjuk, hogy pl. egy tenyészhím egy évben 2-3 alomban is részt vesz/vehet, az őrá eső szűrési költségek harmadát elég venni. Tehát a nyeresége átlagosan legyen 120-140 ezer Ft (főleg, ha egyes kölyköket többért ad el) az 5 fős alommal.
Ha ez így lebontva nagyjából reális, tény, hogy főállásként nem működhet. Egyetértek, hogy meggazdagodni ebből valóban nem fog senki. Remélhetőleg születik évi 2-3 alom, egyenként 5 cicával. Azért 400e Ft/év bevételből nehézkes megélni, viszont cserébe 2-3x gondoskodik a kicsikről, minden alkalommal 3 hónapig, ami esetenként nem egyszerű.
Mindez szerintetek mennyire tűnik reálisnak? Biztos van, amit kihagytam, és esélyes, hogy túl is becsültem a hasznot (esetleg a költségeket).
Ezek szerint, ha valaki rendes tenyésztővé akarna válni, nem árt hozzá egy fél-1 milliós kezdőtőke.
Normális tenyésztőnél, aki törődik az állataival, nem születik évente 2-3 alom egy nőstény macskától (inkább 2 évente 1 alom), szóval még annál is kevesebb a "haszon".
Ez nem bevételi forrás, hanem egy meglehetősen drága hobbi.
Köszönöm a válaszokat.
Jogos, hogy talán haszonnak "túlzás" volt nevezni. De egy lelkiismeretes tenyésztőt szerintem a munkájáért jogosan illet meg valamiféle "honorárium".
Igen, ezt sajnos én is tapasztalom.
Köszi a válaszokat még egyszer.
Az a maradék haszon elmegy a játékokra, alomra, és valamiből meg kellett venni a tenyészpárt is.. :)
Szinte semmi haszon nincs ezen, de senki se hiszi el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!