Meg lehet vakulni, ha összeérinted az orrod egy cicáéval?
Nemrég olvastam egy cikket, miszerint a macskák 40%-a olyan betegséget hordoz, ami vakságot, agyhártyagyulladást és egyéb akár végzetes kimenetelű betegségeket is okozhat és ez nyál útján is terjedhet.
Én eddig mindig engedtem a cicáimnak, hogy nyalogassanak. Gyakran meg is puszilom őket és az ágyban is együtt alszunk. Csak nem kijárós cicával csinálok ilyet és csak a sajátjaimmal, mert tudom, hogy ők fürdetve, oltva vannak, az almukat, tálkájukat fekhelyüket naponta tisztítom.
Szóval eddig nem volt probléma ezzel, teljesen természetes volt a családnak. Most viszont nagyon félek, hogy lehet valami bajom/bajunk ettől. A nő, akiről a cikk szól, egyik napról a másikra vesztette el a látását :'( Van annak egyáltalán valami jele, ha elkaptunk valami betegséget a kisállattól?
Van egy Bartonella nevű betegség, amit macskától lehet kapni. Macskakarmolás betegségnek is hívják. Általában kint tartott kiscicáktól lehet beszerezni. Egészséges immunrendszer esetén semmi tünete, de ha épp nem tökéletes valami, akkor megduzzadhat a nyirokcsomó és nagyon magas láz is felléphet. Nálunk is volt ilyen a családban, azóta tudom. Hetekig volt kórházban a rokonom, mert nem tudták mi baja, aztán véletlenül derült ki, hogy ez a ludas. De ez sem okoz vakságot.
A toxoplazmózist sokkal gyakrabban lehet elkapni mosatlan gyümölcs, vagy zöldség fogyasztása miatt, mint saját macskától.
Szóval szerintem nem kell félni. Én a cicámmal együtt alszom, teljesen családtag, nem kaptam még el soha semmit. Egyébként idegen macskákat meg nem puszilgatok. De idegen embereket sem, mert embertől már sok betegséget kaptam. (az influenzától a bárányhimlőig mindent az iskolában, munkahelyen)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!