Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogy szoktassam le a harapasrol?

Hogy szoktassam le a harapasrol?

Figyelt kérdés
Elso 2-3napban nem harapott,de utana mar igen.. Simogatjuk es egyszercsak megkap.. Es nagyon erosen,valaki mondta hogy homlokon kell csapni,vagy orron,vagy orron pockolni.. Eleinte lefogtam hogy nyugodjon le,nem valt be.. Aztan a tobbi.. Nem birom mar, miert ilyen? Bolhak? A furdetes? Az hogy konyhaba es a nappaliba van es nem kinn?? Azert benn mer mindig jon hozzank egy kandur fel eve vagy eve.. Nem akar elmenni es feltem nehogy bantsa,kesobb kinn tartanam ugyan,mit tegyek?

2016. júl. 13. 18:47
1 2
 11/18 Salx Narval ***** válasza:
Nézd azért a menhelyre kerülő állatok viselkedését nem lehet összekeverni egy olyan állatéval amelyek szerető családi körben nőnek fel. Szerintem a hozzátok kerülő állatok nagy része megfélemlített, zavart, beteg és bizonyára némelyiket vertek is, tiszta sor, hogy más bánásmódot és nagyobb türelmet kell szentelni a gondozásukra. Köszönöm a tanácsot de jól, vagy rosszul nevelve már túl van a macskám nevelési időszakon. Sok sikert neked, igazán dicséretes munkát végeztek ezt azért elismerem, bármilyen módszert alkalmaztok is.
2016. júl. 18. 16:22
 12/18 A kérdező kommentje:
Amit eloszor irtal azt tamadasnak veltem, amiket irtal negertettem, es koszonom a konyvek ajanlasat!:)
2016. júl. 18. 16:51
 13/18 Salx Narval ***** válasza:
Nézd kérdező, nem olyan nagy dolog ez a legtöbb macsek nagyon hamar beilleszkedik és kis türelemmel jól kezelhető szelíd, kedves jószággá válik. Játszatok sokat és tanítsd, menni fog én ebben teljesen biztos vagyok. Azzal ne foglalkozz, hogy én és a másik válaszadó egy kicsit összevitatkoztunk az általunk jónak vélt nevelési módszeren. Mindketten segíteni szerettünk volna csak szerinte én rosszul csinálom, szerintem viszont az övé ellentmondásokkal teli és ha működik is nehezebben értelmezhető egy fiatal állat számára. Jó nevelgetést kívánok.
2016. júl. 19. 05:23
 14/18 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, nem támadásnak szántam, elismerem, hogy határozottabb volt a fellépésem, mint kellett volna. Tudod, ez az ügy engem személyesen érint, hiszen naponta látok példát arra, hogy hova vezethet a rossz nevelés.

Nem igazán értem, hogy hol van abban az ellentmondás, hogy az állatnak inkább azt tanítsuk meg, hogy egy adott cselekvésért kellemetlen élményben részesül, minthogy azt, hogy a gazdi képes fájdalmat is okozni, tehát potenciális veszélyforrás. Pontosan ez az a módszer, ami egy macskának a leginkább érthető. Nem kell gondolkodnia azon, hogy simogatást vagy verést kap, hiszen mindegyik ugyanattól a kéztől jön. Így nem is alakul ki ellenérzése az érintéssel kapcsolatban.

Évente 20-25 cica megy át a kezünk alatt, szakértőkkel működünk együtt, tehát biztosan nem beszélek hülyeséget, és valószínűleg több rálátásom van a témára, mint egy laikus hobbi macskatartónak. Természetesen a te döntésed, hogy milyen módszerrel kívánod nevelni az állatkádat, de ne feledd, ez hatalmas felelősség!

2016. júl. 19. 09:04
 15/18 Salx Narval ***** válasza:
Tényleg nem akarok vitát nyitni de beszélgetési szinten szívesen megbeszélem veled ezt a kérdést. Első dologként tisztázandó, hogy én sem okoztam fájdalmat csak kellemetlenséget, nem kellett félnie a kezemtől és nem is félt a kiscica hiszen folytatta a játékot saját akaratából. Azt viszont egyértelműen a tudomására hoztam, hogy én vagyok az erősebb, ha harapott, vagy karmolt én is odaütöttem, vagy lefogtam, nem jól értelmezed ha ezt fizikai fájdalomnak gondolod, szó nincs ilyesmiről. Ezt azért tisztázni szerettem volna mert úgy írsz a módszeremről mintha verném az állatot.:D Hogy hol látok ellentmondást, hát ott, hogy egy kismacska benned látja az anyját és aszerint viselkedik, figyel, követ, tőled kér enni és veled akar játszani,szert hozzád bújni és a közeledben szunyókálni. Nos az anyamacska sem plüssmacival neveli mégsem fél tőle de nem ez a lényeg. Azt írod, hogy az állat hozzád kapcsolja a vízipisztolyt ha lespricceled ezért úgy kell csinálni, hogy ne lássa, hogy te okoztad a vízsugarat, rendben, de akkor miből gondolod, hogy a plüss állatkát nem fogja hozzád kapcsolni? Vagy mindkettőt hozzád köti, vagy egyiket sem. Ha viszont hozzád köti azáltal, hogy látja a kezedben, nem tök mindegy, hogy a macival, vagy a kezeddel okozol kellemetlenséget? Ha viszont a másik állításod igaz miszerint nem tudja hozzád kötni a plüss állatot akkor viszont azt tanulja meg, hogy a macit nem haraphatja meg mert bánthat, a kezeddel kapcsolatban viszont nincs ilyen irányú tapasztalata. Én úgy vélem, hogy sokkal hosszabb időbe telik így leszoktatni mintha mindjárt a kezünkkel kezdenénk. Szerintem jobb ezt az elején tisztázni, hogy a harapásra nem egy valahonnan érkező vízsugár, vagy egy tárgy okozta kellemetlenség a válasz, hanem a gazdája, anyja, vagy társa,( mit tudom én minek képzel minket) válaszreakciója. Valahol itt látom én az ellentmondásokat, mármint, hogy egyszer azt feltételezed, hogy nem tud tárgyakat hozzád kötni, máskor meg az ellenkezőjét. Én úgy vettem észre, hogy a macska nagyon okos állat és bizony tudja, hogy mi egy tárgy és azt kötni is képes az azt használó emberhez. Van erre egy példám is, én sokat labdázok a macskámmal, amikor nálam van a labda igyekszik elvenni ha sikerül akkor iszkol vele, nehogy megszerezzem, ha nem követem megáll tudja, hogy már nem játszok, ha elindulok felé ismét felkapja és szalad vele. Van fogófül a labdán mielőtt még valaki kioktatna, hogy a macska nem tudja vinni a labdát.:D Tudja, hogy mi a labda és ,hogy mire való, azt is tudja, hogy ketten kelünk a játékhoz és, hogy mindketten tudjuk használni. Amúgy szívesen beszélgetek bárkivel ezekről a dolgokról ha nem lekezelő a stílus, ezt most nem rád értettem csak úgy általánosságban.
2016. júl. 20. 02:06
 16/18 anonim ***** válasza:

Nos az anyamacskák alapvetően jól tűrik, ha nyüstöli a kölykük, nekik nem okoz fájdalmat, ha beléjük harap a pici, ha mégis, az ő fegyelmezésük teljesen más minőségű, mint a miénk. Ritkábban, és más módszerrel fegyelmez, mint ahogy az ember fegyelmezni tud. Ráadásul a 3-4 hónapos kölyköket az anyjuk teljesen magára hagyja, onnantól kezdve egyáltalán nem részesülnek semmiféle nevelésben.

Nem azt mondtam, hogy a tárgyat nem tudja elválasztani a gazditól, hanem azt, hogy a negatív ingert. Tehát nem úgy gondolja hogy vízipisztoly=gazdi, hanem negatív inger=gazdi.

Lehet, hogy lassabb, ha macival játszol vele, és csak akkor bünteted, ha a kezedbe kap, de nem árt figyelembe venni az állat igényeit is, nem csak a sajátodat. Nem magáról a harapásról kell leszoktatni, hiszen ez alapvető ösztöne, az egészséges fejlődéshez szüksége van rá. Azt kell vele megértetni, hogy konkrétan beléd nem haraphat. Ha csak kézzel játszol vele, és büntetsz, valahányszor beléd harap, akkor magát a harapást kapcsolja össze a negatív ingerrel, aminek következtében már a plüssállatkájával sem fog ilyet játszani. Tehát megszüntettük a macska egyik alapvető, természetes viselkedését, és kaptunk egy szorongó állatot.

A macska egy roppant önérzetes lény, ami számára rossz, azt elkerüli, fél tőle. Alapvetően nem társas lények, a természetben a fajtársaikkal csak párzási időszakban veszik fel a kapcsolatot, tehát számukra a kutyáknál és az embereknél lévő hierarchia ismeretlen. Az az állítás, miszerint nem árt, ha tudja, hogy oda is tudsz csapni, ha kell, alapvetően ellenkezik a macska beállítottságával. Amennyiben pozitív megerősítések érik a gazditól, odaadó és hűséges barátja lesz. Ha negatív inger éri, akkor nem hogy feljebb lépkednél a ranglétrán (ugyebár számukra ez ismeretlen), hanem potenciális veszélyforrásként fogsz feltűnni előtte. Biztosan vannak olyan egyedek, amelyek jobban tűrik a negatív megerősítést, de alapvetően nem ez a jellemző.

2016. júl. 20. 03:38
 17/18 Salx Narval ***** válasza:
Hát, azt hiszem macskanevelés terén nem fogunk közös nevezőre jutni. Az én macskáim úgy tűnik a nagy kivételek közül kerültek ki, mert egyiknél sem tapasztaltam az általad írt negatív reakciókat, vagy "depis" viselkedésformát. Persze azért örülök, hogy beszélgettünk. Nem hiszem, hogy mostanában kismacskám lesz de ha mégis ígérem kipróbálom a módszeredet.
2016. júl. 20. 17:49
 18/18 A kérdező kommentje:
En nem otelem el senkinek a nevelesi modszeret,tehat en igy csinaltam: megfogtam mikor harapott raszoltam hangosan es hatarozottan: Nem! Simogattam tovabb ha megin es megin megemeltem (akkor nem harap sose foleg ha a vallamra rakom vagy mellkasomra,csak olben)szemebe mondtam Nem! Aztan leraktam.Sok turelem kellett hozza de mar nem olyan,lekopogom,a nem mindenre jo,stoppkent fogjafel aztan tagadasnak pl. Szobaba nem engedem be es ha nyitvahagyom az ajtot beakar rongyolni,Nem! Es mintha egy gpmbot nyomnek meg egybolmegal vagy lefekudt es elore nezett,volt hogy masodjara nekiindult,Nem! Es fekudt:) sose utottem meg ha bement,megfogtam es kihoztan vagy rakiabaltam kifele es erti! Volt amugy hogy rakiabaltam kint es visszafordult odajott es nem ment a szobaba,amugy kintire szoktatomm de persze bejohet ugyanugy majd a kajamiatt mert a nagyobbnak nekimegy mindig ami van h ramorran vagy ad egy pofont es kesz,kicsit nem erdekli :D mondjuk szepen megnyult nem olyan pici mar :) koszonom a jotanacsokat es a segitsegeteket! :)
2016. aug. 24. 10:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!