Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogy lehet megállítani a...

Hogy lehet megállítani a szomszédban a macskák szaporodását? Ha megkérdezik hogy kié, akkor persze senkié, törvény nincs ami megszabná a számukat, befogni nem lehet mert vadak, akkor?

Figyelt kérdés
Valaki segítsen már, mert duplázódik, triplázódik a számuk. Nagyon aranyosak, szépek de azért már ez gáz.
2016. júl. 11. 20:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Nem, sajnos, a macskákat nem felügyeli senki. Pedig macskatartóként sokkal jobban örülnék neki, rossz nézni a sok sovány, beteg kiscicát, és rossz hallani, hogy egyes "emberek" hogy kívánnak megszabadulni a felesleges szaporulattól, pedig ivartalanítással mindent meg lehetne előzni..

Amúgy kérdező, nem tudsz vele mit tenni sajnos. Mondanám, hogy szólj valami macskamentő szervezetnek, de ilyenkor az összes tele van, nincs helyük, mert kismacska szezon van. Írta még valaki a fogamzásgátlót, de az baromi drága ennyi macskára nézve, és gondolom, ismeretlen állatra nem akarsz ennyit költeni, úgyhogy tényleg csak az marad, hogy vagy megszoksz, vagy megszöksz.

2016. júl. 14. 11:26
 12/19 A kérdező kommentje:
Én sem gondolom, hogy menhelyek be tudnának fogadni cicákat, tele vannak. Sajnálom is a cicákat mert ők nem tehetnek róla. De aki - ami véget vet a szaporodásuknak, azok az autók sajnos. Mért nincs valami törvény a macskatartásról vajon? A kutyatartókat könnyebb elérni és betartatni a szabályokat.
2016. júl. 14. 13:53
 13/19 anonim ***** válasza:
Azért nincs, mert egy macska az macska. Nyomonkövethetetlen melyik macska, kié. Nem megoldható.
2016. júl. 14. 17:19
 14/19 A kérdező kommentje:
Ja, felelősség nincs, mosom kezeimet, és továbbra is hurcolom oda az új macskákat, ez a felelős állattartás.
2016. júl. 15. 09:16
 15/19 Salx Narval ***** válasza:
Egy környezettanulmány szerint ma hazánkban kb 2 millió kóbor macska él ( becsült érték), az általuk okozott természetvédelmi kár több száz millió Ft. Ennyi állat járkál veszettségi oltás és féregtelenítés nélkül terjesztve a bolhákat és egyéb betegségeket. Szóval nem csak a veszélyeztetett madárfajok pusztítása a gond hanem az emberre is veszélyes lehet, játszóterek, homokozók, parkok, stb. Egyenlőre a törvényhozók nem fordítanak kellő figyelmet a probléma orvoslására pedig vannak akik szót emelnek csak kevés a hangjuk sajnos. Személyes véleményem az, hogy igenis lehetne változtatni a kialakult helyzeten, javítani mindenképp. Törvényekkel, határozatokkal és közszemlélet változást elősegítő propagandával, orvosolható lenne szerintem, nyilván pénz is kell de ha az okozott kárt nézzük akkor nem is biztos, hogy ez kifizethetetlen ár. Nem igazán értem a törvényhozók közönyét pedig teljesen világos számukra a probléma és az eszköz is rendelkezésükre áll.
2016. júl. 16. 04:03
 16/19 anonim ***** válasza:

Milyen eszközöket ismersz amivel bizonyítható lenne melyik macska kihez tartozik és ki tartozik érte felelősségel? A macskákat ivartalanítani kell a probléma megoldásához. Ez az egyik legfontosabb dolog. Hogyan szankcionálnád?

Elvileg minden kutyának chip is kötelező lenne. Mégis sokan letojják. És ugyan úgy szaporodnak tovább ellenőrizetlenül. Apróhirdetéseken kutyák ezreit árulják szaporítók és mindenféle gond nélkül megtehetik. (Ezt is már ezermilliárdszor kiveséztük miért nem jó) de azért ugyanúgy minden embernek létszükséglet az "eksztraminiyorky". Ország 99%-ban ezen a szinten van. Nem értenek a kutyákhoz de kell nekik. Nálunk az utcában olyan ember is van aki direkt kiengedi az egyébként ivaros kamkutyát mondván "megsétáltatja magát" 1 nap múlva kb visszajön. Addig végigdugja a környéken az összes szukát amihez hozzáfér. Amíg előfordulhat olyan egy NEM tenyészcélra tartott állat nincs ivartalanítva addig mindig lesz utánpótlása a menhelyeknek. Nekem azt se mondja senki hogy ö rendesen bezárja a kutyát és biztosan nem fog kiszökni. Lesz akinél így is kifog. Vagy otthon csinálja a kölyköket. Sok embernek ezt a fajta gőgöt kéne levetkőzmie magáról és belátni hogy ez így nem mehet tovább, majd példát mutatva ivartalanítani kutyát-macskát.

Összegezve mi oldhatná meg a kérdező és mindenki más problémáját:

-Nem tenyészcélra vásárolt állatok azonnali sterilizálása.(Akár már a tenyésztőnél, menhelyen, fajtamentőnél kizárva ezzel azt az opciót hogy esetleg "elfelejti" a delikvens.

-Csak menhelyről vagy ha fajtatiszta állatot szeretne akkor vagy fajtamentőktől vagy tenyésztőtől (nézzetek utàna ki számít tenyésztőnek) vásárol mindenki állatot.

-Létrehozni egy olyan hatósági szervezetet ami a fenti pontokban foglaltakat hivatott ellenőrizni és ha szükséges szankcionálni.

Akkor most néhányan kérdeznék hogy "Nekem most is chip nélküli fajtajelegű keverék vagy keverék kutyám van, egyből kapnék a nyakamba egy büntetést?"

Nem, én ezt úgy tartom kivitelezhető nek hogy a hatóság adna egy jó hosszú türelmi időt mondjuk egy-másfél évet arra hogy mindenki eleget tegyen a kötelezettségeinek. Büntetés csak utána lehetséges.

És én megértem azokat is akik eddig is megfelelően tartották az állataikat és nem gyártottak kölyköket. De a többség sajnos sötét. A sötét ember meg aztán végképp nem fogadja el ha az a kezét valami köti és nem teheti azt amit akar közben más meg igen. Tudjátok aki tényleg hülye az nincs ennek tudatában. Ezért nem megvalósítható egyéni elbírálás. Sebességkorlátozás sem azért van mert valaki nem tudna 50 helyett 70 el is ugyanolyan biztonságosan vezetni vagy 90 helyett 160 al..azért van mert a töbség nem nem tud. Ezzel nem párhuzamot akarok vonni a két dolog közé csak azt érzékeltetni hogy vannak szabályok jelenleg is, amit bár nem éppen miattunk hoztak mégis be kell tartanünk.

2016. júl. 16. 12:36
 17/19 Salx Narval ***** válasza:
Hogy mi oldaná meg a problémát? Hát, nem egyszerű az biztos, az általad említett türelmi idő mindenképp fontos és ezen túl a tájékoztatás is. Államilag támogatott és egyben kötelező ivartalanítás, chips beültetés. A tartani kívánt állatok darabszámának területenkénti besorolása és korlátozása. Kötelezően előírt oltás és nyilvántartás a macskáknál is. Kibővített és jól felszerelt gyepmesteri telepek a befogott és azonosíthatatlan állatok ellátására. Bejelentések alapján, ill felderített helyek ellenőrzése, humánus állatcsapdák kihelyezése, a chipel nem rendelkező állatok begyűjtése. Egy egységes számítógépes országos kiterjedésű nyilvántartás létrehozása, így az állatorvosi rendelők ill a közterület felügyelők azonnal betudják azonosítani az állatokat és gazdájukat is. Az iskolákban biológiaóra keretén belül, felvilágosító jellegű hobbi állattartással kapcsolatos ismeretek oktatása ( jelzem, hogy már létezik ilyen de nem elég hangsúllyal). Törvényileg tiltanám az állatok közterületen történő etetését, ill nyitott élelmiszeres edények kihelyezését. Természetesen ezek csak irányvonalak, ki kellene rendesen dolgozni szakértők bevonásával.
2016. júl. 18. 06:09
 18/19 anonim ***** válasza:
Akkor egyetértünk. Hogyan lehet ezt elkezdeni? Részemről én ezeket megadadtam az állataimnak.
2016. júl. 18. 16:32
 19/19 Salx Narval ***** válasza:
Úgy kellene elkezdeni ahogy írtad, türelmi idő meghagyása mellett kötelezővé kellene tenni cips beültetését, a védőoltásokat és az adatnyilvántartást, valamint szorgalmazni kellene az ivartalanítást, bizonyos esetekben akár kötelezővé is kellene tenni. Ésszerűen korlátozni kell az egy családban tartható macskák számát, bár szerintem ezt valamennyire már az is szabályozná, hogy drágulna a macskatartás, vagyis az tarthatna macskát aki tisztességgel gondoskodni is képes róla. Nem írom le még egyszer az egészet, szóval szépen fokozatosan pénz ráfordításával és törvényileg megtámogatva. Csak egy példa de akár általános jellemzés is lehet, "az öreg jószívű macskás nő" esete. A néni legalább 10 macskát etet és fokozatosan szaporodik a számuk, természetesen azon kívül, hogy eteti, itatja, szeretgeti őket másra nem telik a pénzéből. Nem szabad ilyen és ehhez hasonló dolgokat megengedni.
2016. júl. 19. 06:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!