Milyen betegségeket kaphatok el a macska puszilgatásával? Napi szinten rengetegszer puszilgatom őket.
Ha kizárólag benti cicák, soha nem mennek ki, és évente legalább egyszer látja őket az állatorvos, akkor semmi baj.
Ha kijárnak, és csak pár órát töltenek bent, akkor gyakorlatilag bármit, az élősködőktől kezdve (férgesség, bolhák stb.) a veszettségig bármit.
3-as vagyok. Nem értem, miért pontozták le a válaszomat. Nekünk is két benti cicánk van, sosem voltak kint, mégis volt bőrgombája az egyiknek, az állatorvos vette észre az oltásnál, és figyelmeztetett, hogy emberre is átmehet, főleg gyerekre. A másik macskára át is ment, mind a kettő több hétig volt gyógyszeren mire kigyógyult. Mellesleg a másik macskánál meg valamilyen egysejtű élősködő (a nevét elfelejtettem) volt a székletében, ami ugyan emberre nem terjed, de kezelni kellett, és ugyanaz a macska később hasmenéssel lett újra vizsgálva, akkor meg giardiát találtak nála és megint kezelni kellett.
Mondom, ezek bent tartott cicák, sosem voltak kint. És nem ajándékba kapott házimacska kölykök, hanem állatkereskedésben illetve tenyésztőtől vett törzskönyvezett scottish fold cicák. Úgyhogy ez a "benti cica, puszilgasd nyugodtan" nem állja meg a helyét. És igaz, hogy toxoplasmát bárhol kaphatsz, a talajról is, de mégis könnyebben fertőződik a macskád a cipődön behordott földdel (szagolgatja a cipőt, lenyalja a mancsát amivel előtte a bejárat körül sétált stb.), hogy aztán a székletével továbbadja neked. A toxoplasma fertőzés macskák esetén is sokszor tünetmentes, nem is tudod, hogy mikor fertőződött. Terhesség alatt nem árt az óvatosság.
Ha egészséges a cica, minden oltása megvan, háromhavonta féregtelenítve van, élősködők ellen kezelve van, akkor elvileg nem kapsz el tőle semmit.
Ennek ellenére feleslegesnek tartom puszilgatni is őket. Inkább simogasd, az a cicának is jobb. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!