A macskám viselkedése aggaszt Ragdoll fajta macska szakértő kellene vagy aki ért a fajtához mit lehet vele csinálni?
Van egy 2 éves Ragdoll fajtájú ivartalanított kandúr macskánk azért választottuk ezt a fajtát mert ahogy a neve is mondja Ragdoll-Rongybaba a csodás bunda és a csillogó kék szem mellett maga a természete is fogott meg mindet gyerek mellé tökéletes kedves barátságos bújós nyugodt macska aki tökéletes lakásba...(Miénk az ellenkezője)
Mi meg is vettük a kiscicát elmentünk elhoztuk minden rendbe ment pár napig meg volt szeppenve ám de pár nap múlva ki bújt a szög a zsákból a macska a nap nagy részét felfedezéssel töltötte alvással stb és egyszer csak bekattant rohangált fej vesztve mindent lelökött össze tört letépte a függönyt belénk harapott stb... utána mint aki jól végezte dolgát kidőlt arról nem is beszélve hogy mellette a szökés rögeszméévé vállt képes volt kirágni magát a szúnyoghálón a simogatást nem tűri mert elszalad vagy beléd harap ez ment hónapokig azt hittük majd kinövi de nem majd elvittük ivartalanítani mert hogy akkor lenyugszik de semmi nem változott....Tv töréstől kezdve minden megtörtént már most 2 éves a macska mi mind ezek ellenére imádjuk türelmesek vagyunk de most már hogy gyerek lesz a házba lassan komolyan aggódni kezdtem hogy mi lesz velünk így a macska nem egy hörcsög ő még jó esetbe 10 évig legalább élni fog nem szeparálhatom el a gyerektől örökké! Mindent próbáltunk minden nevelési módszert vízzel fröcskölést ha rosszat csinál újságpapír már bele fáradtunk egy biztos módszer kéne amivel féken tudom tartani de mi? Segítsetek tanácsokkal ellátni most már eljutottam odáig hogy tanácstalan vagyok!
(Beltenyészet esetleg?)
Ide nem illő hozzá nem értő kommentelők kíméljenek!
Köszönöm
Tök jó ez a törzskönyvnélküli szerelem "ragdollok"...
Ezzel csak annyi a gond, hogy az általad leírt dolgok lehetnek hozadékai mondjuk egy öröklött HCM vagy PKD nem gyógyítható részének ami idegrendszert támadta meg először esetleg...
A cica életében jelen van egy napi 2x-i "őrültködés" amikor fut fel-alá, mászik a cicabútoron és mindez rohamtempóban.... de ennyi... azért nem tart ez állandóan...
Ha a fajtára jellemző cicát szeretnél keress fel egy tenyésztőt, ott egy cica 120.000 ft körül mozog...
Szocializált kézhezszokott, törzskönyves, öröklött betegségekre szűrt, oltott, ivartalanított cicát kapsz..
Nem akarlak elkeseríteni, de a többieknek abszolút igazuk van: a "szerelemgyerek" az ilyen esetben pont azt jelenti, hogy tök mindegy mit örököl a cicus, csak hasonlítson a fajtára hogy jó pénzért el lehessen adni. A törzskönyv nem azért kell, hogy tenyészteni lehessen. A törzskönyv az olyan, mint neked a személyi igazolványod vagy a születési anyakönyvi kivonatod: igazolja, ki vagy, kik a felmenőid.
Ettől függetlenül nem gyanakodnék rögtön ideggyengeségre, lehet, hogy csak egy nagy mozgásigényű példányt fogtatok ki, akivel nem találtátok meg a közös hangot. Őszintén, nekem úgy hangzik a leírásod alapján, hogy ennek a macskának túl sok felesleges energiája van és mivel azt hittétek, hogy "kinövi" ráhagytatok mindent (rögzült szokásokat meg sokkal nehezebb megtörni, de nem lehetetlen).
Úgyhogy alap kérdés: amellett, hogy megpróbáljátok nevelni a macskát, mennyit és hogyan foglalkoztok vele? Le tudnád írni hogy telik egy napotok vele?
Jelent meg tavaly magyarul egy olyan könyv, hogy Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát! (egészen hiánypótló, külföldön 30 éve elérhető). Ez egy nagyon szájbarágós, nagyon elméleti könyv az állat (és ember) nevelés alapjairól. No, azt kellene leülnöd és elolvasnod, esetleg jegyzetelned is belőle, ugyanis nagyon alaposan, részletesen és logikusan elmagyarázza, hogy miért nem működik a büntetés (vízspriccelés, fenékre csapás) és mit tudtok csinálni helyette.
Még egy fontos dolog: lehet egy állat akármilyen kedves és barátságos, de gyerekekkel, csecsemőkkel kizárólag akkor lesz jó a viszonya, ha megfelelően szocializáljátok. Nézz meg egy kisgyereket: mennyivel másabb a mozgása, a hanghordozása, mint egy felnőttnek! (egy síró pólyásról meg nem is beszélve :D). Egy állatnak, ha még sose látott ilyet, gyakran kegyetlenül félelmetes jelenség. Persze meg lehet magyarázni neki, hogy gyereket látni (később: gyerekek közelében lenni) jó dolog, pont ugyanazzal a módszerrel, mint a kutyáknak (klikker, Look at that game, stb).
És igen, az egy baromi nagy tévhit, hogy az ivartalanítástól lenyugszik a macska. Az ivartalanítás egy nagyon hasznos dolog, kilövi a nemi hormonokat, így megvédi a cicát egy csomó ivarszervi megbetegedéstől, illetve nem akar eljárni "szerelmet keresni", de ennyi.
A macskák tipikusan 3-4 éves korukra növik ki az idióta kamaszkort és lesznek valamennyivel(!) nyugodtabbak. De sem ez, sem az ivartalanítás nem helyettesíti a nevelést és a foglalkozást.
Nagyon bájos arcú cicus, de sajnos kinézetre is tipikus sziámi keverék, a szemszín is erre utal... Sajnálom, hogy ez történt veletek, a cicát eladó személy felelőtlensége engem elborzaszt... Remélem tudnak neked segíteni a viselkedési kérdésben. Én még annyit tudnék ajánlani, hogy próbálj meg egy kicsit többet foglalkozni, játszani a cicával, ugyanis az alapján amit leírtál abszolút figyelem felhívásnak tűnik ez a viselkedés. Nagyon hasznosak ilyen esetben a figyelem lekötő játékok (pl.: [link] [link] esetleg érdemes lenne még kipróbálni a Feliway párologtatót is, sok esetben ez is sokat használ ilyenkor.
Az előttem szólókhoz csatlakozva azért én is leírnám, hogy ha legközelebb cicát szeretnél, mindenképpen jegyzett tenyésztőtől, törzskönyves, korán ivartalanított kölyköt vegyél, ahol az összes tenyész cica rendelkezik szűréssel (és ezeket a tenyésztő be is mutatta neked) és tudatosan előre tervezett párosítások vannak. Beszélgess sokat a tenyésztővel és menj biztosra, hogy sok figyelmet, törődést, szeretetet biztosít az összes cicának naponta, ugyanis az első 3 hónap egy macska esetében különösen meghatározó, itt az is gond lehetett, hogy az előző otthonában nem foglalkoztak eleget a cicáddal...
Én még csináltatnék egy ultrahangot (mivel ez a HCM szempontjából sokkal pontosabb, mint a genetikai teszt) a cicusnak, hogy kizárják a HCM, PKD betegségeket.
Remélem hamarosan javul a helyzet, sok szerencsét kívánok! :)
Nagyon köszönöm a sok segítséged minden tanácsodat megfogadom! A cica pórázon szokott sétálni majdnem minden nap időtöl függ egy ketrec is építve van neki dühöngő az udvarra sos sok játékkal szabadon engedni nem merem ö sose volt kint féltem így marad a ketrec és a póráz a lakás 2 szintes összesen 6szobával rengeteg kaparóval mászóval
Labdákkal alagúttal stb... A játék felváltva történik mi 4-en lakunk együtt szüleimmel és van valaki mindig aki rugdossa neki a labdát lóbálja a tollas pálcát kergetőzik vele stb... Van hogy nem igényli akkor csak fekszik valahol akkor oda se megyünk mert harap oda kap jelzi hogy hagyj békén.... Arra is gondoltam hogy ahonnan hoztuk kisgyerekekkel volt lehet nyúzhatták és már akkor megelégelte? A szemét hogy érted hogy tipik sziámi? A ragdollnak is ez a jellegzetes kék szeme van! Megveszem a könyvet is mindent megteszek hogy javuljon a helyzet! :))) ő az én kisfiam és imádom ezek ellenére is ő így egyéniség de fékezni kell az egyéniségét mostmár kicsit :D pláne ha gyerek jön! Te amúgy tenyésztő vagy hogy ilyen sokmindent tudsz a cicusokról? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!