Ivartalanítás, vagy nem muszáj?
Lány kiscicám most tüzelt először, 5 hónapos.
Minden esetben ivartalanítani kell? Vagy ez nem lényeges?
Olvastam, hogy kevesebbet él ha nem ivartalanítattom, ez igaz?
Bármi információnak örülnék ezzel kapcsolatban!
Szia!
Ajánlatos ivartalanítani, mivel egyrészt így megelőzheted rengeteg kiscica megszületését, amelyekkel nem tudnál mit kezdeni, illetve sok ivarszervekhez kötődő betegséget is.
Köszönöm!
És elnézést, elfelejtettem odaírni hogy szobacica. Nem is akart soha kimenni. Ha kivittem az összes körmével kapaszkodott, visszarohant meg remegett. Szóval kiscicái nem lehetnek. Csak így élettanilag lehet-e baja, ha igen akkor mi, ez érdekelne.
Ez nem igaz, hogy addig tüzel, amíg be nem párzik. Időszakai vannak, egy évben többször. Mellesleg nekünk is félénk macskánk volt, tüzeléskor kicsit bátrabb, illetve könnyelműbb lett (eszét vesztette), bátrabban járkált odakint egy kissé, de soha nem ment volna el, attól azért jobban félt.
Emlőgyulladás és daganat, méhgyulladás és daganat, petefészekgondok bekövetkezésének az esélyeit csökkenti ha ivartalanítva van. És nektek is sokat segít, egyszerűbb vele az élet, ha nem kell elviselni a tüzeléseit.
Kicsit korai az 5 hónapos korban ivarérés. Mindenesetre ha ivartalanítják a nőstényt, akkor nem fog többet tüzelni, és a többieknek írom, nem lesz ingere a párzáshoz sem (mivel a hormonok nem termelődnek). Nem lesz "párzási nyávogás" sem.
Szobacica vagy sem, jobb neki, ha ezeket nem kell évi 2x átélnie, és a gazdának is. És nem hogy rövidebb lesz, hanem inkább hosszabb az élete, és nyugodtabb is lesz utána.
Mindenképpen érdemes ivartalanítani, csak jót teszel vele.
Az egyik hozzászólónak: az ivartalanítással megszűnik a párzási nyávogás is, és nem "dug" a macska, mert nem is lesz erre késztetése. Az állatok ui. nem élvezetből párzanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!