Csomagolt csirkemellet nyersen adhatok a cicámnak? A csirkehús érintkezhet így sertéshússal, ahol csirkét dolgoznak fel ott csak csirke van?
Én pont ezért veszem a baromfi húsokat kifejezetten baromfi szaküzletben. (mármint az Aujeszky vírus miatt)Itt 100 %, hogy soha semmi nem érintkezett/érintkezik disznóhússal.
Magyarországon több ezren etetnek nyersen benti macskát, én nem hallottam még semmilyen "tragikus" esetről. Mint írtam teljesen veszélytelen a cica nyers hússal való etetése és ezt sokan tudják bizonyítani. Ha minden alapvető higiéniai "szabályt" betartunk, almot gyakran takarítjuk (a legjobb, ha rögtön kivesszük a "terméket", de én pl. reggel és délután-este szoktam takarítani az almot, mivel nem mindig vagyok otthon egész nap, néhány naponta pedig az egészet kicserélem), akkor nem léphet fel semmilyen probléma. Én úgy olvastam, hogy toxoplazmózis csak akkor lehet számítani, ha 24 óránál tovább van az alomban a "termék". Bár nem tudom mennyire hiteles, neten olvastam egy cikkben, már nem nagyon emlékszek.
De be lehet lépni facebookon csoportokba pl.: "nyerskosztos cicák", itt meg lehet találni sok hasznos infót, a legnagyobb tévhitekről is írnak, mit lehet adni cicáknak, mit nem, személyes tapasztalatot cserélni is lehet stb.
Hát mind a négy esetben Sparban vásároltam a csomagolt húst :( Mi már ebben a sparban vagy 10-en nem tudom hány éve vásárolunk, de ilyen még nem történt. De már biztosan nem fogunk még egyszer venni ilyen csomagolt húst. Hát biztosan van olyan, akinek meg bevált, de én pont ilyeneket fogtam ki, inkább nem kockáztatok többet. Amelyik cica csomagolt húst eszik, azt szokták mondani, hogy kell mellé használni táplálékkiegészítőket is. Mivel köztudott, hogy az ilyen állatokat a szteroidtól elkezdve mindenféle gyógyszerrel, antibiotikummal tömik. Hát a hentesnél ,"baromfi szaküzletben" vásárolt húsok egy-két fokkal megbízhatóbbak szerintem, mint a csomagolt, tálcás húsok a szupermarketekből. A legjobb biztos, hogy a házi lenne, de arra sajnos nem mindenkinek van lehetősége. De pl. ismerek egy hentesüzletet, ahol házi húsok (is) vannak. Hamarosan lesz házi vágásból csirke, kacsa, liba húsom :) Egészben, "konyhakészen" fogjuk kapni, belsőségekkel együtt. Meg hamarosan lesz házi nyuszi forrásom is. Ilyenkor örülök, hogy nem Pesten lakunk. :D Vidékieknek biztos, hogy könnyebb, (akár házi) husit találni. De Bp. meg ott vannak a nagy vásárcsarnokok, na a Fővámra egyszer majd szeretnék eljutni :D
Még egyszer leírom : Teljes mértékben veszélytelen a cicák nyers hússal való etetése !
Nemrég olvastam, hogy a legidősebb vadmacska 26 évig élt. Biztos azért, mert neki állt megfőzni a húst. Ez nem jelenti azt, hogy nem élhet sokáig egy "tápos" macska, csak akik így etetnek, ezzel próbálják meg elkerülni és minimalizálni a betegségekre való esélyt. Azon azért érdemes elgondolkodni, hogy míg, nem voltak tápok, nagyon sok betegség nem is volt jelen a mácskáknál....Mióta megjelentek a "gyári" tápok azóta többek között ezek a betegségek jelentek meg cicáknál is : cukorbetegség, túlsúly, daganatos megbetegedések, fogkő, húgykő, szájüreggyulladás stb. stb.
A főtt húsokban nincsenek meg azok a cicák számára nélkülözhetetlen vitaminok, tápanyagok és különböző enzimek, amik a még nyers húsokban megtalálhatóak. Ha minden téren nagy gondot fordítunk a higiéniára, az alom és a húsok terén is, megfelelő mennyiségben és arányban kapják a színhúst, a csontos húst és a belsőséget, akkor semmilyen probléma nem léphet fel.
Facén az egyik kutyás barfos csoportban majdnem 7000 tag van, egy másikban nemrég lépték át az 1000 főt, a prey-es csopiban pedig nemsokára 2000-en lesznek. Két cicás csoport is van :
1. " nyerskosztos cicák", itt több, mint 500-an vannak, ez az "aktívabb" csoport, sokkal több poszt, kép és fájl (dokumentum) van.
2. "barf és prey cicáknak", itt annak ellenére, hogy majdnem 1000 főből áll a közösség, nagyon ritkán történik valami és hasznos fájl sincs. (szerintem nagyjából ugyanazok az emberek vannak a nyerskosztos csoportban is, csak valahogy ez a másik "elavult")
Ezekkel a "számadatokkal" csak azt akarom mondani, hogy nagyon sok embernek van nagyon jó tapasztalata a nyersezéssel kapcsolatban. Én ezeket tapasztaltam nálunk :
-Napi nem négy-öt (bocsi) kaki !fejenként!, mint korábban, tápozásnál, hanem 1 (ami annyit jelent, hogy sokkal jobban hasznosul), ami normál állagú, nem rettenetesen büdös, nem hasmenés, egyik cicámnak nagyon érzékeny a gyomra, neki minden kipróbált táptól hasmenése volt
-Fényesebb, puhább, csillogóbb szőrzet
-"Friss" szájszag (nyers hússzagú általában) valakit ez lehet, hogy zavart, de engem a táp szaga zavart nagyon, eszméletlenül büdös volt a leheletük, rendesen érezni lehetett ,amik közelebb hajoltak, bújtak hozzám
-Hízás (az érzékeny gyomrú cicámra vonatkozik ez legfőképp, mert ő mindig is soványka volt) 2-3 hétig minden nap kaptak egy pici liba hájat a kajájukba, plusz próbáltam zsírosabb husikat adni nekik, pl . kacsával kieg. pulyka...nehéz volt eltalálni azt a mennyiséget, amitől még nincs hasmars és amit még elbír a pocijuk, de sikerült.
-...és még sorolhatnám
Megint "kissé" hosszúra sikeredett, elnézést :D
Bocsánat még egyszer :D Nem : "nem hasmenés", hanem
*"...nincs hasmenés,..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!