Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Milyen egy macskával élni?...

Milyen egy macskával élni? Enyhítheti a hiányát egy kutyának? Fiú vagy lány macska barátságosabb?

Figyelt kérdés

Meghalt a kutyusunk kb. másfél hónapja, és sajnos jövőhéttől olyan helyen fogunk lakni egy évig, ahol nem tartható kutyus.

a Kutyák a szerelmeim, mániám, szóval amint letelik az az egy év, újra lesz.

Addig meg arra gondoltam, lenne egy cicám. Persze nem csak egy évig, örökre a család része maradna, de cica meg lehet, és akkor már vele várnánk majd a kutyus érkezését.

Arra vagyok kíváncsi, hogy milyen lesz addig a cicával?

Tud ragaszkodó is lenni?

Mert mindig is a kutya fog az első helyen állni, ebben biztos vagyok, de képes leszek megszeretni a cicát is?

Úgy értem, félek, hogy barátságtalan lesz és távolságtartó.

Néztem fajtákat amúgy, ragdollt tervezek, mert arról az a hír járja, hogy imádja ha dédelgetik, barátságos és ragaszkodó.

A kopasz macskáról is ilyesmit olvastam.

Utolsó: Fiú vagy lány macska barátságosabb?

20L

2015. dec. 13. 11:05
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia! :) Volt már lány és fiú cicám is, és teljesen egyedfüggő hogy melyik a barátságosabb. Nos, kutyám és macskám is volt már, így tudok pár dolgot mondani...Először is a macska sokkal önállóbb egyéniség mint egy kutya.. lényegében azt csinál amit akar, és akkor amikor akar. Ha kutyázni akarsz kimész, odahívod, és kutyázol. A macskát viszont nem tudod bezárni, megkötni stb. a macska csatangol, és lehet hogy pont nem lesz kedve a simihez amikor te szeretnéd.. És amikor tanulsz, olvasnál, főzöl, eleged van mindenből, a legrosszabb pillanatokban, stb. jön, és nyávog hogy simogasd.Ez az első amit mindenképpen meg kell majd szokjál.. hogy nem az lesz amit te akarsz.. Viszont hogy őszinte legyek, szerintem értelmesebbek is a macsekok. (nem bántásból) én megtanítottam a cicámat, az ülj, fekszik, marad, pitizik, pacsit ad parancsokra, magától!!! szobatiszta lett, magától megtanulta kinyitogatni az ajtókat, teljesen mindegy hogy merre nyílik, és hallgat az emberre. (tudja hogy nem mászunk fel az asztalra, nem eszünk bele a kajába, akkor se ha 5 centire van tőle, amíg nem kap engedélyt, stb. Na szerintem a kutyák 50-60 %-a a felét se tudja ennek.. Szóval a tanításával szerintem nem lesz baj.. A macskák szerintem körülbelül ugyanolyan ragaszkodóak mint a kutyusok. Az én cicám minden nap a kapuban vár, hallja a kocsim hangját, felugrik a motorháztetőre, ráül a visszapillantó tükörre és simit kér az ablakon keresztül. Minden este velem alszik ágyban, jön velem fürödni is (vízbe nem jön be, de velem van és ül a kád szélén, és mosakodik ő is) stb,stb... Viszont van a cicáknak rossz napjuk is, amikor nem bírják elviselni ha hozzájuk van nyúlva.. azt olyankor el kell fogadni, és hagyni kell őket.. Egyébként meg szerintem sokkal mókásabbak is mint a kutyák.. A mi cicánk kitalálta hogy az ágytakaró alá bemászva a franciaágy közepén van a legjobb fekhely neki, és 24-ből 20 órát képet a forró radiátoron fetrengeni... Na egyszóval szerintem vágj bele, meg fogod szeretni a cicákat ;)

U.I: az én "zseni" macskám egy egyszerű házi cica, semmi fajtája nincsen, szerintem fontosabb az, hogy meg legyen a kölcsönös szimpátia.

2015. dec. 13. 12:36
 12/23 A kérdező kommentje:

Hm, köszönöm,hát sokat fogok játszani vele, remélem majd elfogadja a kutyust.

Ha barátságossá nevelem, sokat szeretgetem, akkor könnyebben fogadja majd el a kutyát?:)

Nem nagytestű lesz a kutyus sem, és bent lesznek mindketten:)

2015. dec. 13. 12:38
 13/23 A kérdező kommentje:

Haha, hát mondjuk ezzel nem értenék egyet, a kutyát én intelligensebbnek tartom, de az tényleg jó, hogy a cica már az elejétől fogva szobatiszta:D

Wáó, és ezeket a trükköket hogy tanítottad meg neki?:O

Kár, hogy a játékot nem hozza vissza:D

2015. dec. 13. 12:41
 14/23 A kérdező kommentje:

A másik még, hogy a kutyának is van egyénisége, nem is akármilyen!:)

Sőt, sokszor sokkal szerethetőbbek mint az emberek.

(ami azért elég szomorú egyben:/)

2015. dec. 13. 12:44
 15/23 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. A trükköket elég egyszerűen meg lehet nekik tanítani, lehet kapni a cicáknak is jutalom falatot amit imádnak, és ugyanúgy tanítottam meg mint a kutyáimat.. (csak 2x olyan gyorsan rájött hogy mit kell csinálnia mint a kutyák...) Talán az elején 1x kakilt be a cica, bele lett nyomva a nózia, és azóta soha.Egyébként a kutya+macsak együtt projektet többször is próbáltuk már, de sajnos 1 macska-kutya párosnál sem vált be.. utálták egymást... de megvoltak egész jól, mindenkinek meg volt a saját kis területe, bár a macska mindig túljárt a kutya eszén... pl. egyik cicám úgy jutott át a teraszról a szemben lévő ablakpárkányra hogy dobbantott a kutya hátán, az meg csak pislogott hogy mi történt... A játékot igaz hogy nem hozza vissza, viszont a ping-pong labdákért oda meg vissza van, és focizni szoktunk vele... gurítom neki, aztán ő vissza... igazi kis csapatjátékos :P
2015. dec. 13. 13:34
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ne próbálj hasonlóságot keresni.

Nem "leszólom" a macskákat de a kutyák sokkal ragaszkodóbb és értelmesebb állatok.

Társat pótolhat, de a kutyás nem helyettesíti!

2015. dec. 13. 13:43
 17/23 anonim ***** válasza:

Nálam pont fordítva történt a dolog: masszív macskamánia mellett kezdek elkutyulni. Alapvetően mélységesen egyetértek a többiekkel: kutyapótléknak ne vegyél macskát, ég és föld a két állat viselkedése: [link]

Kezdjük az alapokkal:

* ivartalanítás, akár nőstényről, akár kandúrról van szó, kötelező. Nem csak azért, mert nélküle kibírhatatlan a macska, hanem pont úgy, mint a kutyáknál, egy csomó ivarszervi megbetegedést meg lehet előzni vele.

* 3 havonta féreghajtás szintén kötelező dolog, benti cicáknál is.

* Az, hogy kandúr vagy nőstény szinte mindegy. Mindkét nemből van bújós, barátságos, paragép, tartózkodó, aktívabb, lustább, de ismerek olyat is, aki szabályosan szaltózik, amikor hazaér a gazdi.

* Amit ritkán mondanak el: a macskák, pont úgy, mint a kutyák igénylik a fizikai és szellemi fárasztást. Ez benti cicáknál rengeteg játékot, vadászást jelent a gazdival. (Ha nincs lefárasztva, pont úgy mint a kutyus feltalálja magát: ezt általában a függöny, a vadonatúj ülőgarnitúra és a kiálló alkatrészeid bánják.)

A macska alapvetően egy független, önfejű jószág.

Pozitív megerősítéssel, rá lehet venni kompatibilis viselkedésekre, de valamivel lassabban tanulnak, mint a kutyák.

De alapvetően többet kell hozzájuk alkalmazkodni pl. a legtöbbször ő mondja meg, hogy mikor óhajtja a társaságodat.

Amin a kutyások általában meglepődnek az az, hogy

1. a hasmutogatás a bizalom jele és NEM azé, hogy pocaksimit szeretne a macska.

2. a macskában milyen könnyű felbukni.

Ja igen: hacsak nem vagy fülig beleszeretve egy bizonyos fajtába, macskából végképp nem érdemes fajtatisztát venni. Rengeteg a kidobott macska: mindenféle színben, méretben, temperamentummal. Kezdő cicatartónak erősen ajánlott több egyed (menhely, alom, stb.) közül kiválasztani a a megfelelő habitusút, tapasztalt tenyésztő/gondozó tud segíteni benne.7

Ha amúgy is önkénteskedsz, igazán elnézhetnél egy macskákkal is foglalkozó menhelyre is.

"kutyát én intelligensebbnek tartom, de az tényleg jó, hogy a cica már az elejétől fogva szobatiszta"

Teljesen más az intelligenciájuk. A macskákat sosem tenyésztették arra, hogy szorosan együttműködjenek az emberrel. Ezer éve olvastam, hogy valami kutatás során kimutatták, hogy a kutya sokkal többször néz az emberre segítségért egy feladatmegoldás során, mint a cica.

A lánycicánk pl. tiszta gondoskodó: nem lát bennünket vadászni, így gyakran hoz nekünk ezt-azt, sőt az utóbbi időben elkezdett bennünket vadászni tanítani.

(Egy komondor és egy border collie intelligenciáját sem lehet összehasonlítani: az egyiket arra tenyésztették, hogy önállóan hozzon döntéseket, a másikat arra, hogy szorosan együttműködjön az emberrel.)

2015. dec. 13. 14:05
 18/23 anonim ***** válasza:

Több kutatás is azt bizonyította, hogy a macskák gyorsabban tanulnak, mint a kutyák, csak sokkal nehezebben motiválhatóak (magyarul öntörvényűek:))

A macskák is nagyon ragaszkodók tudnak lenni. A legkevésbé ragaszkodó macskám is az utca elején várt, hogy mikor jövök haza az iskolából:)

Volt, amelyik a vállamon aludt kölyökkorában, amikor tanultam.

Az egyik mostani macskám különösen bújós (egy ivartalanított kandúr), ma délelőtt is a könyvem szélén ült, amit olvastam (olvasni próbáltam) éppen.

Az összes macskám közül csak egyetlen egy volt, amelyik nem lett az első naptól kezdve automatikusan szobatiszta.

Azt, hogy gond nélkül nyitogatja az ajtókat, inkább hátránynak mondanám:)

Persze egy kutyát nem fog tudni helyettesíteni semmilyen szinten: macska:)

És mi lesz, ha a macskád nem fogadja el az új kutyádat, ebbe belegondoltál már? Egy benti macska, amire nem leselkednek kinti veszélyek (verekedés, autó, permet és más mérgek, vírusok, szomszéd és más emberek) elélhet akár 20 évig is... Ha nem jön ki a kutyával, akkor mit csinálsz? Ezt is vedd számításba!

2015. dec. 13. 14:11
 19/23 anonim ***** válasza:
Kutya-macska kapcsolathoz szólnék hozzá. Nekünk szerencsére olyan természete van a kutyánknak hogy soha nem bántotta a cicát, pedig már "felnőtt" volt amikor a kiscicák megszülettek. Így a cicák is hozzászoktak, együtt alszanak stb, nagyon szeretik egymást. Szerintem ha a kutya látja, hogy szeretjük a macskát akkor ő sem fogja bántani. De sajnos ellenpéldát is tudok mondani. A kan kutyánk (szálkásszőrű tacsi) mellé vettünk egy szukát. Na ő pont az ellenkezője volt, nem volt képes felfogni hogy ne bántsa a macskát, amint szerencsétlen lemerészkedett a tetőről egyből rátámadt és nem játszani akart vele, mert volt hogy a gerincénél harapta meg. Szerencsére ő már nincs meg, amíg itt volt, a macska kb a tetőn élt. De a kan kutyussal közben megőrizték a jó viszonyt. Úgyhogy ez szerintem annak a függvénye hogy a kutya megérti-e hogy macska nem zsákmány, hanem ugyanolyan házikedvenc mint ő.
2015. dec. 13. 16:12
 20/23 SzMHZs ***** válasza:

Én a kutyám mellé hoztam az első macskát 2 éve, nem bántam meg, azóta jött még egy cica. Meg még egy kutya is, én is inkább kutyás vagyok :D Macska nélkül el tudom képzelni az életem, kutya nélkül már nem. De nagyon kedvesek, bújósak, mind a kettő sima háztáji keverék cica. Az egyik kandúr, a másik nőstény, de mind a kettő nagyon barátságos velünk, talán a nőstény kicsit aktívabb, illetve néha elgyepálja a kandúrt :D Ha leülök a kanapéra, körbevesznek a kutyákkal együtt, mindenki hozzám akar érni egy picit, nagyon édesek. Ivartalanok, ezt mindenképp javaslom, egészségügyi okokból is, másrészt tényleg mindkét nemnek előfordulhatnak zavaró ivaros szokásai.

Én is szeretnék még majd cicát, egy maine coon a nagy álmom. A ragdoll is nagyon tetszik, ha jó helyről veszel, jó idegrendszerűt, szerintem nem lesz gond a jellemével.

2015. dec. 13. 16:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!