A másfél hónapos kiscicáinknak hasmenésük van. Nektek mi vált be ilyenkor?
Két felnőtt kutya és három kiscica is él velünk.
A kutyáknak és az egyik cicának még nem volt ilyen problémája, de két cicánknak néhány napja hasmenése van. Próbáltunk már többféle eledelt is (pre vital, whiskas, felix) mindhárman ugyanazt kapták, de mégis kettőnek hasmenése lett, egynek nem. Szerintem nem is ezzel van a baj. Lehet, hogy a tejjel van a baj (laktózmentest kapnak, mert néhányan azt ajánlották, többek között a kecsketejet is, de azt nem tudunk beszerezni), a vizet még nem isszák meg, de fokozatosan próbáljuk őket rászoktatni.
Azt is mondták, hogy embereknek való hasmenés elleni gyógyszert semmiképp ne adjunk nekik, ez nem is volt szándékunkban, viszont akkor van kifejezetten cicáknak való gyógyszer is ? Jövő héten elvisszük őket állatorvoshoz, de addig is, személyes tapasztalatok ? Nálatok mi vált be ? Előre is köszönöm a válaszokat.
Hát először is, a Pre Vitalt nem ismerem, de a Whiskas, Felix azért nem igazán jó kaják, okozhatnak hasmenést. Mióta megy a hasuk és mióta kapnak ilyen tápokat? Nincs összefüggés közötte?
A tejtől is lehet, bár a laktózmentes jó, de attól még előfordulhat. A kecsketej inkább csak legenda, abban is van laktóz, de egy fokkal jobb, mint a tehéntej. De van amelyiknek a tehéntejtől sincs baja. Kipróbálhatod még a tápszert is a tej helyett, van macskatápszer, de az emberi tápszer is jó megfelelőre hígítva, keverve. De ha eddig jó volt a laktózmentes tej, akkor nagyon nem érdemes változtatni, mert az étrendváltozás is okozhat hasmenést. Egyáltalán, mióta vannak nálad? Mióta adod nekik a laktózmentest?
Gyógyszert szerintem nem kell még nekik adni, ha még nem vészes a helyzet. Ha amúgy normálisan viselkednek, elevenek, játszanak, akkor nagy gond nem lehet.
Tehát először is azt kellene tisztázni, hogy mióta vannak nálad? Mióta adod nekik a laktózmentest és mióta adod nekik a különböző tápokat? Volt olyan, hogy tápot nem kaptak csak laktózmentest és attól nem ment a hasuk? Ha a táp a baj, akkor én azt ajánlom, hogy húst kapjanak. Nem tudom milyen az anyagi helyzeted, de egy kis valódi hús, amennyit az ilyen kicsi cicák esznek, nem kerül sokba. Tipikus hasmenés elleni kaja a főtt csirkemell főtt rizzsel. De ha a rizst nem eszik meg, akkor csak húst. Attól nem lesz hasmenésük és a hús a legjobb, amit adhatsz egy macskának. Folyadékpótlás is fontos és adhatsz nekik a kajában egy picike aktív szenet is, az segít a tisztulásban. elég ha egy kis picikét beleszórsz a kajájukba.
És persze más betegségtől is mehet a hasuk, de ha amúgy nincs semmi bajuk, akkor nem valószínű, hogy betegek.
Egy hete vannak nálunk és 4 napja kapnak laktózmentes tejet. Előtte simát adtam, de az egyiknek már a megérkezése napján is hasmenése volt. A másiknak pedig mióta laktózmentest adok néha szilárd a széklete, néha hasmenése van.Falun lakunk, nincs kocsink és nincsenek olyan jó minőségű eledelek,de milyet ajánlotok ? Hárman vannak és csak egynek van rendesen hasmenése, a másiknak csak néha, a harmadiknak meg egyáltalán nincs. A legkisebbnek van a legjobban, ő hat hetes, nem tudom, hogy kapott-e előző gazdájánál szilárdat, szerintem nehéz a szervezetének átállni az anyatejről a szilárd táplálékra.
Ki fogjuk próbálni a rizst a csirkével és a tápszert is.
Csak 14 vagyok, úgyhogy nem tudok túl sokat a cicák betegségeiről. Cicánk is csak fél évig volt (kiszökött az utcára és elütötték :( 10 hónapos korában ). Utána két hónapig nem volt cicánk, s most jöttek ők. Lehet, hogy butának fognak nézni kérdésem miatt, de aktív szenet, honnan lehet szedni, beszerezni?
Jövő hét elején megyünk állatorvoshoz, de addig is köszönöm mindenkinek a tanácsokat !
Aktív szenet a patikákban lehet venni. Kis fekete bogyók, abból egy pici port szedj le, azt add nekik. Nagyon olcsó.
Én a húst javaslom és a házikosztot, vagy valami magas hústartalmú tápot. Általában a jobb tápok száraztápok, tehát nem konzervek. De azért van jobb konzerv is. Kicsiknek a száraztápot be lehet áztatni vízbe, tejbe. Az anyagi helyzetetektől függ, hogy mit engedhettek meg magatoknak, végső soron elélhet Whiskason is, de szerintem könnyű attól jobbat adni a macskának. Ha már be tudsz szerezni olcsón valamilyen húst, akkor már jobban jár a cica ha legalább a főétkezése hús és esetleg mellé tápot kap máskor. Vadhúsokat és disznóhúst csak főzve, sütve, mert az betegségeket terjeszthet, más húst lehet nyersen is, de ha biztosra akarsz menni azokat is meg lehet főzni, sütni.
Bevált a rizs, csirkével, már nincs hasmenésük. Később kipróbálunk többféle húst, tápszert, tápot is, hogy változatosabb legyen az étrendjük. Utoljára tegnap este volt hasmenésük. Ma reggel kaptak először rizst, nagyon ízlett nekik :) szerencsére. Azóta nincs hasmenése egyiknek sem.
Mennyi ideig tartson ez a rizsdiéta ?
Van bőven kajájuk, nem az a baj, de félek, hogy ha abbahagyjuk a diétát, akkor visszajön a hasmenés. :( Szerintetek ? Meddig adjunk nekik rizst, mikor "merjük" abbahagyni a diétát? Ha visszajön a diéta abbahagyása után, akkor kipróbáljuk a széntablettát. És el is visszük majd őket orvoshoz. de addig is mit ajánlotok, mennyi ideig folytassuk mától kezdve ?
Tegnap délelőtt kipróbáltuk a vizet, sikeresen. Mind a hárman megisszák. Miután már megszokták a vizet, már nem szabad nekik újra tejet adni. Ezt ismerőseim mondták. Jól mondták ?
Igen úgy értettem, hogy egy picit széntablettát szórok majd az ételükbe.
Kettőnek nincs egyáltalán hasmenése már. A legkisebbnek még mindig van. Holnap megyünk vele orvoshoz. És nála az is probléma még, hogy nem szobatiszta. Ahol rájön, ott végzi el a dolgát, és ez sok gondot okoz. Amikor úgy gondoljuk, hogy már biztos kell neki, olyankor bele szoktuk rakni az alomba, néha sikerül is, de néha van, hogy kiugrik az alomból, miután beleraktuk és az alom mellett, az ajtó előtt vagy a szekrény mögött végzi el a dolgát... Próbáljuk tanítgatni, de sehogysem megy. Mivel teljesen fehér a szőre és még hosszú is mindig összepiszkolja magát és ezért szinte minden nap meg kell fürdetnem. Kézi hajszárítóval szoktam rásegíteni, hogy hamarabb megszáradjon, nehogy megfázzon.
Nem is szoktuk bántani, ha véletlenül nem az alomba kakil vagy pisil, ami nagyon gyakran előfordul. Minden nap friss almot is kapnak. Mit csinálok rosszul ?
Ki fogja nőni ezt ? Igaz még csak néhány nap múlva lesz hét hetes, de az utóbbi egy hétben, nagyon sokszor kellett takarítanunk utána. Ő sem is mi sem bírjuk. Pedig sokat foglalkozunk vele, játszunk vele mi is és a többi cica is. Ölünkben szokott nappal aludni és dorombolni, amikor épp nem játszik vagy eszik.
Szerintem esélyes, hogy a hasmenés miatt nem megy a szobatisztaság. Esetleg fáj is neki az ürítés, ezért keres más helyeket, ahol hátha nem fog. Remélhetőleg miután meggyógyul, ez is rendeződik. Addig én levágnám a feneke körül a szőrt, hogy legalább a fürdetéssel-szárítással ne kelljen szenvedni.
Ja! A széntabletta arra jó, hogy tintaként megfogjon mindent be- és kifele menet is, tehát takarítani nem lesz egyszerű. Továbbá azt sem látod tőle, ha esetleg véres lenne a széklet. Szóval én megkérdezném az állatorvost, hogy javasolja-e, addig nem kezdeném el adni. Akkor már inkább probiotikumot. De leginkább amit a doki ad, ha úgyis mentek holnap.
A víz és tej ivása között nincs összefüggés. Egyszerűen a legtöbb állatban elválasztás után már csak kevés tejcukor bontó enzim termelődik, ezért okoz felnőtt korban hasmenést/puffadást a tej. A megfigyelés, hogy a már vizet is ivó, vagyis nagyobb kölykök már nem bírják a tejet, így helyes, de nem a víz okozza ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!