Lakásban tartott cica kertes házban?
Hamarosan elköltözünk panelból kertes házba. 10 éves a brit rövidszőrű, ivartalanított cicánk, rettentően féltem, hiszen ott bármikor ki-be tud majd járni, ráadásul ő egy igen félénk, bátortalan cica.
Milyen tanácsot tudtok nekem adni, mire figyeljek oda? Gondolom ilyen helyeken rengeteg a szabadon mászkáló macska is. Mindenképpen szeretném magammal vinni, nagyon szeretjük a cicánkat.
3-as vagyok.
Vagy megtanítod a gyerekeknek, hogy ne engedjék ki a cicát, ne hagyják nyitva az ajtót, vagy kb annyit tehetsz, hogy imádkozol, hogy a macskád 10 évesen ne akarjon kimenni, de ha mégis, ne olyan legyen a környék, mint az itteni. Egyébként elbúcsúzhatsz tőle :-(
Nem akarok vitát generálni a kinti vagy benti tartásról, ez mindenkinek a magánügye (egészen addig, amíg nem a mi kertünkbe ellik az "ő" macskája, és nem nekem kell qva sok pénzt otthagynom az állatorvosnál a "természetesen" oltatlan anyuka haldokló kölykeire, hogy a lelki részéről ennek ne is beszéljek). Tudok kiengedett cicáról, aki 16-17 évig élt, de nem ez a jellemző, sokkal több elütött, széttépett, megmérgezett, sohanemláttamtöbbet cicáról tudok. Az én 3 macskám eddig nem akart kimenni a házból, illetve az említett anyacica, miután végre sikerült megszelídíteni és megfogni, annyira örült, hogy végre biztonságban, nyugalomban van, hogy az ajtó felé se nézett, se nálam, se később a gazdijánál. Nem ez az állatkínzás szerintem.
Hát lehet az én 4 közvetlen tapasztalatom nem normális, nem tudom. De rajtam kívül is tartanak páran lakásban cicát, pl a kérdezőé is kibírta 10 évig. Nyilván azok az elpusztult macskák, akikről tudok sincsenek annyian, hogy statisztikának lehessen nevezni, és erősen függ a várható élettartam a környezettől, ahová kiengedik a macskát. De konkrét eset megemlítése nem nevezhető rémhír-terjesztésnek szerintem.
Azt gondolom, hogy nem véletlen, hogy pl a noés macskamentés (Budapest kertváros) sem ajánlja a kiengedést, gyakran csak bentre ad cicát. És azt sem hiszem, hogy az oda beáradó kölyökmacskák mind vidékről érkeznének. Az dicséretes, hogy a tieid nem ellenek más kertjébe (vagyis dehogy, ez lenne a normális), és részemről semmi közöm hozzá, hogy tartod az állataidat ezen túl, nem akarok ebbe beleszólni. Viszont ha valaki azt kérdezi, mi lesz, ha kimehet a macskája, akkor szerintem nagy felelőtlenség azt mondani, hogy á, semmi, tök jó lesz. 99%, hogy tökre nem lesz jó, hanem a nagy szabadság eredményeképp hamarosan az lesz a következő kérdése itt a gazdinak, hogy egy hete nem láttam a macskám, hazajön még? (van egy pár: http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=elt%FBnt&kat..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!