Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Help, a macskám egész nap...

Help, a macskám egész nap gubbaszt és nem eszik, mit csináljak?

Figyelt kérdés
Köhögött is és hallottam hogy hörög is, állatorvos nincs mi lehet ez?

2015. ápr. 5. 13:13
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Szerencsére jobban lett de még mindig nyúzott és nem megy ki az udvarra pedig imád kint lenni, holnap megyünk orvoshoz, remélem a tied is jobban lesz...!
2015. ápr. 6. 23:43
 12/15 anonim ***** válasza:
Nyers hust es virslit nagyon nem javasolnek fogyasztasra macskanak. Rosszabb, mint a tej!!
2015. ápr. 7. 00:29
 13/15 anonim válasza:

# 10

A macska ragadozó állat... Nyers disznóhúst nem szabad, a szárnyassal semmi baj, ha nem csak azt kap. Miért lenne rosszabb, mint a tej, amit a legtöbb macska nem tud megemészteni? A húsban mi van, ami rossz lenne neki? (főleg, hogy a szalmonellára ők nem is érzékenyek pl?)

A virsli valószínűleg tényleg nem jó, de ha csak azt eszi meg, akkor jobb, mint a semmi.

Amúgy az én cicám ma reggelre teljesen rendbe jött. Normálisan eszik és most már nem csak fekszik.

2015. ápr. 7. 12:08
 14/15 anonim ***** válasza:
0%

,,Nyers disznóhúst nem szabad, a szárnyassal semmi baj, ha nem csak azt kap. Miért lenne rosszabb, mint a tej, amit a legtöbb macska nem tud megemészteni? A húsban mi van, ami rossz lenne neki? (főleg, hogy a szalmonellára ők nem is érzékenyek pl?)"

Először is az jó, hogy tisztában vagy vele, hogy disznóhúst nem ehetnek a macskák, számomra nem volt evidens milyen fajta nyers hússal eteted, hiszen azt nem írtad le, én pedig nem ismerlek, hogy magamtól tudjam. Másodszor azért nem javasolt a nyers hús fogyasztása házi macskáknak, mert ha egy szabadban élő ragadozó fertőzött húst eszik, beteg lesz (lehet, hogy kicsit, lehet, hogy nagyon), esetleg elpusztul, viszont gyanítom, hogy a te cicád nem a szabadban él, és törődsz is az épségével. Éppen ezért a legtöbb állatorvos fel szokta hívni rá a figyelmet, hogy főzve adjunk csak húst a cicánknak.

Sajnos a mai húsbotrányok mellett nem lehet bízni a húsok minőségében, nem csak a híradóban látunk róluk szóló hírt, hogy visszavonják ezt és ezt a terméket mert romlott, vagy nem felel meg az egészségügyi elvárásoknak, én magam is átestem ezen, majdnem belepusztult az egyik cicám, amikor kiderült, hogy fertőzött volt a hús, amit anno nyersen adtam neki (imádják a csirenyakat).

(Arról nem szólva, hogy ha nem főzöd ki, arra is van esély, hogy gilisztás lesz a cica, amelyből egyes variánsok emberre is átragadhatnak)

Azt nem tudom honnan szedted, hogy a cicák a ,,szalmonellára nem érzékenyek", ugyanis amit írtál igaz, nem "érzékenyek rá", de ezt általában allergiás reakcióként értjük. Attól, amit viszont mondani szerettél volna vele (gondolom) viszont távol áll az igazság!

Hadd segítsek: A szalmonella egy baktérium, ami a ki nem főzött húsban, romlott ételekben felütheti a fejét, és a macska fogyasztás után ugyanúgy hordozhatja ezt a baktériumot, mint az ember. Szoktak behozni hozzánk szalmonellabaktériummal fertőzött cicákat, a tüneti általában a láz, szomjúság, hasmenés. Sőt, ebben az állapotában az állat az embernek is továbbadhatja a betegséget.

,,A virsli valószínűleg tényleg nem jó, de ha csak azt eszi meg, akkor jobb, mint a semmi."

Két dolgot el kell különítenünk. Vannak a cicakedvelő macskatartók, és vannak azok (akik közé magamat is sorolom sznob módon), akik nem csak beszélünk a cicákról (nagyon fontos beszélni róla, ha valaki tájékozódni is szeretne), hanem tanulunk tőlük és hasznosítjuk a tudást.

Bár a legtöbben azt hiszik (itt most nem rád célzok), hogy a macska egy önző, makacs állat, aki úgy is azt teszi amit szeretne, és azt fog enni, amit akar, valójában ez nem így működik. Bár nem falkalény, mégis képes az ember elfogadtatni vele, hogy a gazda diktál.

Rengeteg macskám volt, most is van két menhelyi, mind a kettő azt eszi amit adok neki, leülnek és várnak némacsendben amíg nem mondom nekik, hogy "ehetsz", és nem okoznak semmi zűrt a szobában. (gondolok itt a függönyökre, a kanapére, stb.)

Nincs olyan, hogy "csak azt eszi meg". Régen én is azt hittem, hogy van, de ha így áll a dolog, akkor a macskád nem kezel téged saját magával egy szinten, ez pedig a nevelés hiánya esetleg rossz nevelés miatt van. Nem célom erről ódákat regélni, vagy részletes nevelési technikákat mondani, de a lényeg, hogy nem szabad terjeszteni a tudatlanságból eredő gondolatokat, mint ezt, vagy akár azt hogy "nem érzékeny a szalmonellára". Tájékozódni nem bűn, előtte nem érdemes igét hirdetni.

Zárszónak annyit, hogy ahogy te is említetted, a macska ragadozó, húst eszik, ezért figyelnünk kell rá, hogy ne virslivel és főzetlen hússal etessük, ha törődni szeretnénk az egészségével, hanem minőségellenőrzött (ez jelentheti azt is, hogy főzött, ennél többet sajnos nem tehetünk) és normális táppal etetjük őket, melyeknek lehetőleg magas a hústartalma.

Persze lehet azzal bíráskodni, hogy az drága, és a szomszéd cicája a Whiskassal is elél 20 évet, de ennek a topiknak most nyilván nem ez a témája, jó minőségű tápot pedig olcsón is lehet venni, olcsóbban akár mint a Whiskast, csak nem a hipermarketben kell venni.

Üdv!

2015. ápr. 7. 13:37
 15/15 anonim válasza:

Nem értem, mi nem evidens azon, hogy ha azt írom, hogy nyers csirkehúst kapott, hogy akkor az csirkehús.

Egyébként direkt utánajártam mielőtt írtam, számos angol és magyar nyelvű cikk is megerősíti, hogy a nyers szárnyas hús, ha kellően friss, akkor jó a macskának. Külön ilyen étrend is van. Persze van ellenvélemény is (valahogy a macskaeledelt is el kell adni). Meg amúgy a logika is azt diktálja, hogy egy ragadozó állat szervezete nem a főtt ételhez van szokva.

Azt is egy ilyen cikkben írták (ami egyébként kellően komolynak tűnt), hogy a szalmonella nem annyira veszélyes a macskára, de ezt valóban csak egy cikk tartalmazta, ha tapasztalod van ezzel, akkor elhiszem, hogy a cikk tévedett. Sőt, külön utánanézve, ez az állítás valóban tévedés volt.

Egyébként nem gyakran kap nyers húst, akkor is nyesedéket friss húsokból. Száraztápot és konzervet eszik főleg, hetente egyszer vagy kétszer pedig veszek neki aluasakos eledelt, mert nagyon szereti.

De éppen most azt sem volt hajlandó megenni. Egy beteg macskánál nem beszélhetünk nevelésről... És amikor már egy napja nem látta az ember enni a cicát, és éppen a legközelebbi állatorvosi ügyelet is elég messze van, meg amúgy sem néz ki rosszul, csak nem eszik, akkor megpróbálja mindennel etetni, amit egyébként nagyon szeret. Ez most éppen a virsli és a nyers csirkemell volt.

De azt mondani, hogy a nyers hús rosszabb egy olyan macskának, aki nem iszik, nem eszik, mint a tej, amitől hasmenése lehet, és plusz vizet veszít, az többször átgondolandó.

2015. ápr. 7. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!